De Schrijverscentrale zet zich in om te bemiddelen bij auteursbezoeken in het hele land. Hoe zo’n schrijversbezoek eruit ziet, verschilt per schrijver, dichter, spoken word-artiest, stripmaker of illustrator (hierna literaire maker), maar is ook afhankelijk van wat de organisator van het bezoek wil. Om hier handvatten aan te geven, werken we met verschillende activiteiten: Lezing, Ontmoeting met een schrijver, Themabezoek, Optreden, Boekgesprek, Interview, Maatschappelijk gesprek, Workshop beeldend, Workshop creatief schrijven, Workshop dichten, Workshop spoken word. Niet elke activiteit zal passend zijn voor jouw school, neem dus vooral een kijkje bij de verschillende activiteiten.
Wanneer je op de pagina van de betreffende activiteit kijkt, staat daar een knop Bekijk literaire makers met deze activiteit. Als je hierop klikt, zie je alle literaire makers die deze activiteit verzorgen
Daarnaast kun je in ons auteursbestand filteren op de gekozen activiteit. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor Themabezoek, dan kun je deze activiteit aanklikken in het dropdown-menu in het veld Activiteit.
Over het algemeen niet. € 700,- is toereikend voor een activiteit voor 3 à 4 bestaande klassen, waarbij elke klas 46-60 minuten een literaire maker op bezoek heeft. Om te kijken of de opzet die jij in je hoofd had past binnen het budget, kun je gebruikmaken van onze rekentool. Deze rekentool gaat uit van het basishonorarium dat wij onze schrijvers bieden. Enkele literaire makers vragen meer dan het basishonorarium. Ben je benieuwd of de literaire maker die je hebt uitgekozen het basishonorarium vraagt, vraag dan een offerte aan.
Pas wanneer de keuze op een literaire maker is gevallen, kunnen wij bekijken hoe hoog de reiskosten zijn. Logischerwijs zijn de reiskosten voor een schrijver die in de buurt woont lager dan voor een schrijver die het halve land moet doorkruisen. Daarom heeft ons schrijversbestand een filter waarin gezocht kan worden op provincie. Kies in het dropdown-menu in het veld Provincie de provincie waar de activiteit plaatsvindt en de schrijvers die in die provincie wonen, komen tevoorschijn.
De verantwoording dient voor 1 januari 2025 te worden ingediend bij Stichting Lezen. Hierin moet de schrijversactiviteit gepland zijn. Dit betekent dat de activiteit de rest van het schooljaar ook nog uitgevoerd kan worden.
Wij adviseren minimaal 5 maanden voordat het bezoek plaatsvindt te starten met de aanvraag. Dan is er genoeg tijd om te kijken of de beoogde literaire maker beschikbaar is. Mocht de beoogde literaire maker niet beschikbaar zijn, is er voldoende tijd om te kijken welke literaire maker een goede vervanging is. Bij populaire literaire makers adviseren wij om eerder te starten met de aanvraag.
Aanvragen die minder dan vier weken voordat het bezoek plaatsvindt binnenkomen, kunnen wij niet in behandeling nemen.
We hebben enkele drukke periodes in het jaar waarin we heel veel aanvragen moeten verwerken. Dat betekent dat de wachttijd voor aanvragers oploopt. Wil je dit vermijden, dan kun je je aanvraag het beste indienen buiten de volgende periodes: een maand vóór en een maand ná de zomervakantie en in januari.
Hou er rekening mee dat er literaire makers zijn die ook werk voor de basisschoolleeftijd hebben en in de Kinderboekenweek erg druk zijn met bezoeken aan basisscholen. In deze periode is het dus niet altijd mogelijk om de gewenste literaire maker te boeken, omdat de agenda al vol zit.
Uit onderzoek blijkt dat een goede voorbereiding van de leerlingen ervoor zorgt dat het bezoek voor hen gaat leven. Dat vergroot het effect van een schrijversbezoek.
Om te helpen bij de voorbereiding van een schrijversbezoek, hebben wij een Toolkit ontwikkeld. Hierin staan niet alleen handvatten voor de organisatorische voorbereiding, de Toolkit geeft ook lestips aan docenten.