We zetten graag “onze” prijswinnende auteurs in het zonnetje! Want wat een prachtige, geweldige boeken hebben we toch in Nederland! We worden elke keer weer blij als we horen welk kinder- of jeugdboek een prijs krijgt.
Veel bekroonde auteurs kunt u uitnodigen voor een lezing of schoolbezoek, wist u dat? Zo’n ontmoeting is natuurlijk superbijzonder voor kinderen en jongeren maar ook voor bijvoorbeeld docenten of studenten lerarenopleiding.
Zie ook ons artikel van bekroonde illustratoren.
Over de prijs: de helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren), blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek en behoefte aan voorleestips zijn daar de reden voor. De Prentenboek Top Tien helpt door tien mooie, leuke voorleesboeken voor jonge kinderen te selecteren. Een daarvan wordt zelfs gekozen tot Prentenboek van het Jaar.
Maar eerst ving ik een monster
Prijs voor auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer
De jury: Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. (…) De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat!
Hier vindt u het hele juryrapport.
U kunt ook veel andere auteurs en illustratoren van de Prentenboek Top Tien uitnodigen.
De Woutertje Pieterse Prijs bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury kiest kinderboeken uit die uitzonderlijk zijn in taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek.
Hele verhalen voor een halve soldaat
Prijs voor de auteur Benny Lindelauf én de illustrator Ludwig Volbeda
De jury: “Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.”
Zie hier het hele juryrapport en de shortlist.
Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen naar het verleden.
In 2021 bekroont de jury werk voor jongeren vanaf 12 jaar. De Thea Beckmanprijs werd uitgereikt aan Jean-Claude van Rijckeghem voor zijn boek IJzerkop. Zie ook de shortlist van 2021.
In 2020 bekroonde de jury het beste historische boek voor kinderen tot 12 jaar. Winnaar was Verboden te vliegen van auteur Martine Letterie.
Gozert
Prijs voor auteur Pieter Koolwijk
Over de prijs: de CPNB reikt de Griffels uit aan de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar, verdeeld over meerdere leeftijds- en genrecategorieën.
Juryrapport Zilveren Griffels 2021
De jury: "Koolwijk bewijst dat verbeeldingskracht recht heeft op plek in de realiteit. Hij balanceert kundig op de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Daarin is hij heer en meester."
Zilveren Griffels
Categorie tot zes jaar
Er lag een trommeltje in het gras
Prijs voor auteur Edward van de Vendel - volgeboekt t/m oktober 2021
De jury: Hij verstaat de kunst om je met weinig woorden mee te voeren in de intieme cadans van het verstrijken van de tijd. Daarbij maakt hij op majestueuze wijze de begrippen verleden, heden en toekomst inzichtelijk.
Maar eerst ving ik een monster
Prijs voor auteur Tjibbe Veldkamp
De jury: Tjibbe Veldkamp toont maar weer eens de macht van een verhaal en van de verbeelding van een verteller.
Categorie zes tot negen jaar
Beste broers
Prijs voor auteur Jowi Schmitz
De jury: Schmitz’ zachte vertelstem oordeelt niet, behoudt een rust en biedt fraaie dialogen, waardoor het verhaal treffend en hoopvol is. ‘Dapper zijn is bang zijn, toch doen,’ fluistert oma tegen haar kleinzoon.
Die kleine is Don, de lange is Sjon
Prijs voor auteur Catharina Valckx - dit schooljaar niet meer beschikbaarDe jury: Valckx creëerde twee ijzersterke, grappige personages die zich zowel in tekst als in beeld kunnen meten met andere legendarische duo’s. Ze doet dit met een minimum aan woorden, maar uiterst effectief, waardoor De kleine is Don, de lange is Sjon een geweldig boek is voor de beginnende lezer.
Categorie twaalf tot vijftien jaar
Hele verhalen voor een halve soldaat
Prijs voor auteur Benny Lindelauf
De jury: In het slot van dit stilistische meesterwerk balt Lindelauf de betoverende kracht van verhalen samen. Hele verhalen voor een halve soldaat ademt een sfeer van mist en dreiging (…) Het boek maakt de zinloosheid, trivialiteit en wreedheid van oorlog voelbaar, maar tegelijkertijd is het vol van liefde, troost en hoop.
Categorie informatief
Gloei
Prijs voor auteur Edward van de Vendel, schooljaar 2021-2022 niet beschikbaar
De jury: De conclusie is helder. Edward van de Vendel is met verve geslaagd in zijn opzet om in Gloei het spectrum te laten zien aan verhalen die queerjongeren te bieden hebben. De kern van dat aanbod bestaat uit intieme, persoonlijke interviews, die worden aangevuld met wonderschone gedichten, een gift en ode aan de geïnterviewden
Wonderbos
Prijs voor auteur Jan Paul Schutten, beperkt beschikbaar voor openbare bezoeken, volgeboekt voor schoolbezoeken
De jury: Schutten creëert niet alleen verwondering en nederigheid ten opzichte van de natuur, maar bovenal een onweerstaanbare drang om je ermee te omringen. Je zou het boek haast wegleggen.
Categorie poëzie
De gemene moord op Muggemietje
Prijs voor Ted van Lieshout
De jury: De gemene moord op Muggemietje is van begin tot eind een avontuur, waarbij het beeld even belangrijk is als het woord. Uit alles blijkt een fascinatie van de auteur voor de bibliofiele mogelijkheden die de vorm van een boek kan bieden. Deze grenzeloze experimenteerdrift schreeuwt om verwondering en enthousiasme van vele jonge lezers.
Over de prijzen: de Vlag en Wimpels zijn de Eervolle vermeldingen van de Griffels.
Categorie Tot zes jaar
Tjibbe Veldkamp, De fantastische vliegwedstrijd
Lisa Boersen & Hasna Elbaamrani, Duizend-en-één paarse djellaba’s
Categorie Zes tot negen jaar
Janneke Schotveld, Avonturen van de dappere ridster
Robert van Dijk, Vrijdag kom ik weer thuis
Categorie Negen tot twaalf jaar
Selma Noort, Koningskind
Categorie Twaalf tot vijftien jaar
Marloes Morshuis, Quotum
Categorie Informatief
Karst-Janneke Rogaar, Keizer Ei
Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda, Oorlog in inkt
Categorie Poëzie
Roxanne Wellens, De dingen die ik nooit kon zeggen
Over de prijs: de Kinderjury is de lezersprijs van kinderen van 6 t/m 12 jaar. Zie hier voor de shortlist.
Categorie 6 t/m 9 jaar
De Zoete Zusjes zoeken een schat
Prijs voor auteur Hanneke de Zoete (niet beschikbaar via De Schrijverscentrale) en illustrator Iris Boter
Over de prijs: De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en het mooiste boek te kiezen. De auteur van het boek met de meeste stemmen wint de Prijs van de Jonge Jury. De Debuutprijs is voor het debuut met de meeste stemmen. Zie hier de shortlist.
Fake trip
Prijs voor Margje Woodrow
De Jonge Jury Debuutprijs was voor Bijna echt van Lisa van Campenhout.
Op de foto: Margje Woodrow wint de Prijs van de Jonge Jury.
Over de prijs: Het Regenboogboek van het jaar is een initiatief van het weblog Tzum voor het beste. LHBTIQ+-boek van het afgelopen jaar.
Gloei!
Prijs voor auteur Edward van de Vendel en illustrator Floor de Goede
De jury: Gloei is een boek dat precies op tijd komt. Het is niet alleen geschikt voor jongeren die op zoek zijn naar gevoelsgenoten, het is ook een uitstekend boek voor volwassenen die meer willen weten over de diversiteit binnen seksuele voorkeuren en identiteiten.
Zie ook het nieuwsbericht op Tzum.
Prijs voor: Daan Remmerts de Vries
De jury: "In zijn inmiddels meer dan zestig boeken verkent Daan Remmerts de Vries steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen omdat zijn kunstenaarschap daarom vraagt. (...) Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht."
Zie ook het nieuwsbericht op Literatuurmuseum.
Over de prijs: Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) reikt elke twee jaar de Glazen Globe uit aan het beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek met als doel om kinderen en/of jongeren te interesseren voor aardrijkskunde.
De boom met de bittere bladeren
Prijs voor auteur Ruth Erica
De jury: "De jury vindt het verhaal over de volkerenmoord in Rwanda – ook al vond die ruim 27 jaren plaats – en de thema's cultuur(verschillen), identiteit en conflictgebieden blijvend actueel. De vriendschap tussen Maridadi en Puck neemt je volgens de jury mee in het verhaal over Rwanda toen en nu.