Jowi Schmitz

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Kika Booy
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Columns - Dagboek - Essays - Jeugdboek - Journalistiek - Kinderboek - Kort verhaal - Non-fictie - Roman - Spanning - Young adult

Thema's
Beroepen - Dieren - Filosofie - Gezondheid - Humor - Indonesië - Kunst - Liefde - Misdaad - Natuur - Ouderdom - Pesten - Psychologie - Reizen - Rouw - Vriendschap - Vrijheid

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2018 - Boekenweek van Jongeren 2018 - Boekenweek 2019 - Kinderboekenweek 2019 - Boekenweek van Jongeren 2019 - Kinderboekenweek 2020 - Boekenweek van Jongeren 2020 - Kinderboekenweek 2021 - Kinderboekenweek 2022

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Senioren - Volwassenen

Verhalen maken met de hele school: dat is leuk én nuttig. Ik vertel wat over mijn werk en daarna gaan we aan slag. Met verhalen op maat, met thema's naar wens, met mogelijk zelfs een heel eigen schoolboek na afloop. Kijk ook in de 'menukaart' naar mogelijkheden. 

Nieuw: het Kinderboekenweekprogramma 2022! Download nu de PDF bij 'documenten'

In het kort? We gaan aan de slag met groen! Met natuur en nog meer natuur. Met een eigen verhaal, gemaakt door groep en schrijfster. Enthousiasme gegarandeerd en als kinderen zelf verhalen maken, dan gaan ze ook sneller verhalen lezen. 

Extra mogelijkheden:

Zelf een boek maken met de hele school!

Hoe het werkt: 

Ik kom twee of drie dagen op school en kan vijf of vier klassen per dag bezoeken. Per klas maken we een geheel eigen, origineel verhaal, waarin bijvoorbeeld de school of een thema naar keuze de hoofdrol speelt. We kunnen naar buiten, de natuur in, goed kijken waar het groen zit.

Na twee dagen zijn er dus tien zelfgemaakte fantastische verhalen, bedacht door de kinderen, met hulp van ondergetekende. 

Na afloop stuur ik alle verhalen door mij uitgewerkt aan de juffen en meesters. Zij kunnen het eigen verhaal aan hun klas voorlezen (succes gegarandeerd) en er vervolgens illustraties bij maken. Daarna is het een kwestie van scannen (of fotograferen), ringbandje erom (beter nog: lamineren)  en het boek kan in de eigen boekenkast naast de andere echte boeken!

De trots van de kinderen op hun eigen verhaal is ongekend. En omdat ik de verhalen na afloop uitwerk, ontdekken ze ook meteen wat een schrijver 'doet' met een verhaal. De lessen zijn bovendien kort en intens, goed in te passen in de dag; 45-55 minuten per les. Het kan met groepen 1 t/m 8, ik werk graag met alle leeftijden.

Winst alom en tevens een manier om in korte tijd de hele school mee te laten leven met boeken, met schrijven en met het maken van verhalen.

Laatst was ik in Breda. 'Kijk, daar loopt de schrijvenaar!' riep een jongetje uit groep 1 na afloop tegen zijn moeder. 

Meer informatie?

Neem gerust contact op. Ik zal hier later nog wat voorbeeldfoto's plaatsen.

Reactie van docenten nav bezoek aan Dr de Visserschool in Breda.
De kinderen en collega's waren super enthousiast over je bezoek op onze school. De kinderen vonden het leuk om te ervaren hoe ze, samen met jou, een eigen verhaal maken. Je bent positief naar kinderen toe en geeft iedereen de beurt, je laat kinderen uitpraten en neemt hun ideeen ook echt mee in het verhaal. Super leuk, dankjewel!

Korte bio:

Na een eerder bekroond YA-boek (Weg), kwam Jowi eind augustus 2020 met een nieuw boek: Beste broers (9+) bekroond met een Zilveren Griffel (2021).
Naast het schrijven van boeken houdt Jowi zich bezig met het maken van verhalen in andere vormen. Ze schreef filmscenario's, speurtochten, gaf talloze workshops en verhalen om buiten met een q&R code te luisteren, op een bankje, of wandelend door een park (https://soundcloud.com/toekomstwandelingen) 
Jowi heeft geschreven voor vrijwel alle leeftijdscategorieen. Ook (of; daardoor) heeft ze ervaring met het geven van workshops voor alle leeftijden - ook voor volwassenen - ook voor middelbare scholen - ook voor groep 1 t/m 8.
 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • Leesmotivatie
  • De schrijver/illustrator vertelt
  • Praktisch aan de slag
  • Vakoverstijgend lezen

Publicaties

Slipjacht
2022, VAN GOOR
Zeemeermeisje
2022, Hoogland & Van Klaveren
Soctopus
2022, Uitgeverij Volt
Beste broers
2020, Hoogland & Van Klaveren
Kinder- of jeugdboek
De schat op school, Stan en de negen rovers II
2016, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
Weg
2016, Hoogland & Van Klaveren
Roman - Young adult
Stan en de negen rovers
2015, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
Te vroeg geboren. Dagboek over mijn zoon.
2014, Uitgeverij Cossee
Roman
Nooit nooit nooit meer aan de wal
2013, Uitgeverij Lemniscaat
Non-fictie
Schat onder de stad
2013, Uitgeverij Leopold
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen
2012, Uitgeverij Lemniscaat
Kinder- of jeugdboek
Kus van je zus
2007, Uitgeverij Cossee
Roman
Leopold
2005, Uitgeverij Cossee
Roman - Proza - fictie

Media

Bekroningen

Vlag en Wimpel 2012
Inktslaafliteratuurprijs 2014
Dioraphte Literatour Prijs 2017
Tweede plek Weg bij de Kleine Cervantes (Gent) 2018
Nominatie BNG Literatuurprijs 2008