Jowi Schmitz

Geboortedatum 12-07-1972

Geboorteplaats Leiderdorp

Website http://www.jowischmitz.nl

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Kika Booy

Geboortedatum
12-07-1972

Geboorteplaats
Leiderdorp

Website
http://www.jowischmitz.nl

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Columns - Dagboek - Essays - Jeugdboek - Journalistiek - Kinderboek - Kort verhaal - Non-fictie - Roman - Spanning - Young adult

Thema's
Familie - Filosofie - Gezondheid - Humor - Liefde - Misdaad - Natuur - Pesten - Psychologie - Reizen - Rouw - Vriendschap

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Senioren - Volwassenen

Nieuw: het Kinderboekenweekfilmpje 2021!

(hier) https://youtu.be/-ZY66ZnDDb8

Zelf een boek maken met de hele school!

Hoe het werkt: 

Ik kom twee dagen op school en kan vijf of vier klassen per dag bezoeken. Per klas maken we een geheel eigen, origineel verhaal, waarin bijvoorbeeld de school of een thema naar keuze de hoofdrol speelt.

Na twee dagen zijn er dus tien zelfgemaakte fantastische verhalen, bedacht door de kinderen, met hulp van ondergetekende. 

De derde dag stuur ik alle verhalen door mij uitgewerkt aan de juffen en meesters. Zij kunnen het eigen verhaal aan hun klas voorlezen (succes gegarandeerd) en er vervolgens illustraties bij maken. Daarna is het een kwestie van scannen (of fotograferen), ringbandje erom (beter nog: lamineren)  en het boek kan in de eigen boekenkast naast de andere echte boeken!

De trots van de kinderen op hun eigen verhaal is ongekend. En omdat ik de verhalen na afloop uitwerk, ontdekken ze ook meteen wat een schrijver 'doet' met een verhaal. De lessen zijn bovendien kort en intens, goed in te passen in de dag; 35-40 minuten per les. Het kan met groepen 1 t/m 8, ik werk graag met alle leeftijden.

Winst alom en tevens een manier om in korte tijd de hele school mee te laten leven met boeken, met schrijven en met het maken van verhalen.

Gisteren was ik nog in Breda. 'Kijk, daar loopt de schrijvenaar!' riep een jongetje uit groep 1 na afloop tegen zijn moeder. 

Meer informatie?

Neem gerust contact op. Ik zal hier later nog wat voorbeeldfoto's plaatsen.


Korte bio:

Na een eerder bekroond YA-boek, kwam Jowi eind augustus 2020 met een nieuw boek: Beste broers (8+) 
Naast het schrijven van boeken houdt Jowi zich bezig met het maken van verhalen in andere vormen. Ze schreef filmscenario's, speurtochten, gaf talloze workshops en verhalen om buiten met een q&R code te luisteren, op een bankje. 
Het beste is ze in (online) bezoeken waarbij ze vertelt over verhalen, maar vooral ook een verhaal met de kinderen maakt, zie ook het filmpje. Want kinderen hebben talent voor verhalen.

Jowi heeft geschreven voor vrijwel alle leeftijdscategorieen. Ook (of; daardoor) heeft ze ervaring met het geven van workshops voor alle leeftijden - ook voor volwassenen - ook voor middelbare scholen - ook voor groep 1 t/m 8.

 

Publicaties

Beste broers
2020, Hoogland & Van Klaveren
Kinder- of jeugdboek
De schat op school, Stan en de negen rovers II
2016, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
Weg
2016, Hoogland & Van Klaveren
Roman - Young adult
Stan en de negen rovers
2015, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
Te vroeg geboren. Dagboek over mijn zoon.
2014, Uitgeverij Cossee
Roman
Nooit nooit nooit meer aan de wal
2013, Uitgeverij Lemniscaat
Non-fictie
Schat onder de stad
2013, Uitgeverij Leopold
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen
2012, Uitgeverij Lemniscaat
Kinder- of jeugdboek
Kus van je zus
2007, Uitgeverij Cossee
Roman
Leopold
2005, Uitgeverij Cossee
Proza - fictie - Roman

Media

Bekroningen

Inktslaafliteratuurprijs 2014
Dioraphte Literatour Prijs 2017
Vlag en Wimpel 2012
Tweede plek Weg bij de Kleine Cervantes (Gent) 2018
Nominatie BNG Literatuurprijs 2008