toon meer

Fictieschrijver

Genre
Roman - Young adult

Thema's
Rouw - Oorlog - Identiteit - Geschiedenis - Diversiteit - Afrika

Activiteiten
Signeersessie - Lezing - Internetactiviteit - Groepsbezoek (Jeugd)

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen

Ruth Erica wilde als kind al verhalen schrijven. Omdat ze nieuwsgierig was naar de wereld, studeerde ze Culturele Antropologie. In de vijftien jaar daarna reisde ze regelmatig voor haar werk naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Intussen zocht ze naar manieren om haar ervaringen te verwerken in verhalen.

Fictie was het genre dat haar het meest aanstond. Een fictief verhaal schrijven dat zich afspeelt in een andere cultuur. Eigenlijk een variatie op een historische roman. De lezer krijgt een spannend inkijkje in een andere cultuur, in plaats van een andere tijd.

Haar eerste roman speelt in Rwanda. In De boom met de bittere bladeren duikt Maridadi in haar verleden, dat onlosmakelijk is verbonden met de genocide in haar land. Het boek is opgenomen in de bundel met lessuggesties: Lemniscaat laat de geschiedenis leven. Voor maatschappijleer zijn er vragen & stellingen over vrijheid. Dit onderwijsmateriaal is hier te vinden.

Ruth Erica komt ook graag op schrijversbezoek. Om te vertellen over haar ervaringen, om vragen te stellen en te luisteren. Maar vooral: omdat een verre cultuur heel dichtbij kan zijn.

Scholen: vanaf 3 HAVO / VWO. Interactieve presentaties bij de vakken: Nederlands, maatschappijleer en geschiedenis. Daarnaast is er ruimte voor een vakoverstijgend project (Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde). Alle presentaties sluiten aan bij wereldburgerschap.

Volwassenen: presentatie rond het thema diversiteit met als titel: roman vanuit Afrikaans perspectief.  

Media

foto's

video's