toon meer

Fictieschrijver

Genre
Roman - Young adult

Thema's
Afrika - Diversiteit - Geschiedenis - Identiteit - Oorlog - Rouw

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Lezing - Signeersessie

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Ruth Erica wilde als kind al verhalen schrijven. Omdat ze nieuwsgierig was naar de wereld, studeerde ze Culturele Antropologie. In de vijftien jaar daarna reisde ze regelmatig voor haar werk naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Intussen zocht ze naar manieren om haar ervaringen te verwerken in verhalen.

Fictie was het genre dat haar het meest aanstond. Een fictief verhaal schrijven dat zich afspeelt in een andere cultuur. Eigenlijk een variatie op een historische roman. De lezer krijgt een spannend inkijkje in een andere cultuur, in plaats van een andere tijd.

Haar eerste roman speelt in Rwanda. In De boom met de bittere bladeren duikt Maridadi in haar verleden, dat onlosmakelijk is verbonden met de genocide in haar land.

Ruth Erica komt graag op schrijversbezoek. Zowel bij Nederlands, aardrijkskunde als maatschappijleer. Haar aanbod voor middelbare scholen in het VO vindt je HIER 

In 2023 staat de GASTLES AARDRIJKSKUNDE in de spotlights. In deze gastles neemt Ruth Erica de leerlingen mee naar Afrika. Via de koloniale grenzen van het continent, naar de grenzen tussen Hutu's en Tutsi's en een Rwandese oplossing. Door het prikkelen van zintuigen en het gebruik van diverse werkvormen worden deze complexe onderwerpen toegankelijk.

 

 

 

Publicaties

De boom met de bittere bladeren
2020, Uitgeverij Lemniscaat
Kinder- of jeugdboek

Media

foto's

Fotograaf: Pax Rwanda

video's

externe webpagina's

Bekroningen

Glazen Globe 2021