toon meer

Fictieschrijver

Genre
Roman - Young adult

Thema's
Geschiedenis - Afrika - Rouw - Diversiteit - Identiteit - Oorlog

Activiteiten
Signeersessie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Lezing

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen

Ruth Erica wilde als kind al verhalen schrijven. Omdat ze nieuwsgierig was naar de wereld, studeerde ze Culturele Antropologie. In de vijftien jaar daarna reisde ze regelmatig voor haar werk naar Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Intussen zocht ze naar manieren om haar ervaringen te verwerken in verhalen.

Fictie was het genre dat haar het meest aanstond. Een fictief verhaal schrijven dat zich afspeelt in een andere cultuur. Eigenlijk een variatie op een historische roman. De lezer krijgt een spannend inkijkje in een andere cultuur, in plaats van een andere tijd.

Haar eerste roman speelt in Rwanda. In De boom met de bittere bladeren duikt Maridadi in haar verleden, dat onlosmakelijk is verbonden met de genocide in haar land. Het boek is ook opgenomen in de bundel met lessuggesties: Lemniscaat laat de geschiedenis leven. Op de website van Lemniscaat staan ze hier 

Ruth Erica komt graag op schrijversbezoek. Om te vertellen over haar ervaringen, om vragen te stellen en te luisteren. Maar vooral: omdat een verre cultuur heel dichtbij kan zijn.

Scholen: vanaf 3 HAVO / VWO. Interactieve presentaties bij de vakken: Nederlands, geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer / burgerschap

Volwassenen: presentatie rond het thema diversiteit. Titel: roman vanuit Afrikaans perspectief.  

Media

foto's

video's