Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 16-08-2021 | Door Redactie

Prijs! Nodig een bekroonde illustrator uit (kinderboeken 2021)

Prijs! Nodig een bekroonde illustrator uit (kinderboeken 2021)

 

We presenteren u graag “onze” prijswinnende illustratoren. Want wat hebben we in Nederland toch een prachtige, bijzondere kinder- en jeugdboeken. We zien het elke keer weer als een shortlist of bekroning bekend wordt gemaakt.

Veel bekroonde illustratoren kunt u uitnodigen voor een lezing of schoolbezoek. Heel bijzonder voor kinderen en jongeren, docenten of studenten lerarenopleiding om zo’n prijswinnaar te ontmoeten!

Zie ook ons artikel van bekroonde schrijvers.

 

Prentenboek van het Jaar 2022

Over de prijs: de helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren), maar heeft naast tijdgebrek behoefte aan boekentips voor jonge kinderen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Daar helpt de Prentenboek Top Tien bij: het zijn tien mooie, leuke voorleesboeken voor jonge kinderen. Een daarvan wordt zelfs gekozen tot Prentenboek van het Jaar. En dit jaar is dat…. 

Maar eerst ving ik een monster
Prijs voor auteur Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer

De jury: Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. (…) De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat!
Hier vindt u het jurybericht.

U kunt ook veel andere auteurs en illustratoren van de Prentenboek Top Tien uitnodigen. Zie daarvoor onze pagina over de Voorleesdagen.

 

Woutertje Pieterseprijs

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek.

Hele verhalen voor een halve soldaat
Prijs voor de auteur Benny Lindelauf én de illustrator Ludwig Volbeda.

De jury: “In Hele verhalen voor een halve soldaat bevinden we ons in dat dromerige tussengebied tussen werkelijkheid en verbeelding waar leven en dood stuivertje wisselen. De illustraties van Ludwig Volbeda roepen die sfeer op, niet door in competitie te gaan met de onnavolgbare, barokke vertelling van Lindelauf, maar door vergezichten en droomlandschappen te creëren waarin je ongemakkelijke stilte voelt.”
Zie hier het hele juryrapport en de shortlist.

 

Gouden Penseel

Over de prijs: Penselen worden toegekend aan de best geïllustreerde kinderboeken van afgelopen jaar, verdeeld over een paar genrecategorieën.
Juryrapport

Hele verhalen voor een halve soldaat
Prijs voor illustrator Ludwig Volbeda

De jury: “De wonderschone illustraties van Volbeda scheppen een wereld die nog niemand heeft gezien maar die resoneert met onze diepste verbeelding. Ze zijn sfeervol, geheimzinnig, sprookjesachtig, origineel van techniek en krachtig van kleur.”

 

Zilveren Penselen

Categorie Geïllustreerde kinderboeken

Mensen met koffers
Prijs voor Annemarie van Haeringen - beperkt beschikbaar

De jury: “Tegen een sterk wisselende achtergrond van schrijnende kleuren en krachtige verfstreken zet zij kinderen van verschillende herkomst neer. Aziatisch, met een Jodenster op, met een hoofddoek om, kinderen van kleur en witte kinderen. Uit hun ogen spreekt een groot verdriet, een vraag om meeleven, verlangen naar een thuis. Een heel palet aan emoties.”Categorie Geïllustreerde jeugdboeken


Gloei
Prijs voor illustrator Floor de Goede

De jury: “meesterproef (…) In een stijl die zich aan alle kanten aanpast aan de geportretteerde jongeren, van intens naar cartoonachtig tot duister. Als een staalkaart van stijlen presenteert Floor de Goede veelzijdig zijn kunnen, zonder dat dit de integere inhoud van de gesprekken overheerst – integendeel.”

 

Vlag en Wimpels Penseeljury

Categorie Geïllustreerde kinderboeken
Karst-Janneke Rogaar, Keizer Ei
Floor Rieder, Het geheim van de tuin

Categorie Geïllustreerde jeugdboeken
Mylo Freeman, Over dames en tassen

 

Regenboogboek van het Jaar

Over de prijs: Het Regenboogboek van het jaar is een initiatief van het weblog Tzum voor het beste. LHBTIQ+-boek van het afgelopen jaar. 

Gloei!
Prijs voor auteur Edward van de Vendel en illustrator Floor de Goede

De jury: Gloei is een boek dat precies op tijd komt. Het is niet alleen geschikt voor jongeren die op zoek zijn naar gevoelsgenoten, het is ook een uitstekend boek voor volwassenen die meer willen weten over de diversiteit binnen seksuele voorkeuren en identiteiten.

Zie ook het nieuwsbericht op Tzum

 

Op de foto: Floor de Goede met zijn Zilveren Penseel voor Gloei. Fotograaf: Chris van Houts.