Marloes Morshuis

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Sarie Hertgers
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Spanning

Thema's
Burgerschap - Duurzaamheid - Familie - Klimaatverandering - Misdaad - Natuur - Politiek - Psychologie - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
klimaatverandering, overleven, koken, dystopie, puntensysteem, big brother, vluchtelingen, overbevolking

Activiteiten
Lezing - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs

Marloes Morshuis schrijft spannende en avontuurlijke jeugdboeken - vaak geïnspireerd door actuele thema's als klimaatverandering, technologie, vluchtelingen en overbevolking. Ze bezoekt zowel basisscholen als middelbare scholen.

 

Boekenoverzicht

- Semper Sol - Quotum II (2022): het vervolg op Quotum.

- Quotum - Project Z (2020 - bekroond met een Vlag & Wimpel): een spannend boek over een wereld waarin te veel mensen wonen - vinden sommigen... (Zelfstandig te lezen deel één van een  tweeluik.)
- De Schaduwen van Radovar (2018 - bekroond met een Vlag & Wimpel, De Kleine Cervantesprijs van de stad Gent, 2e plek Vlaamse jeugdjury): een beklemmend verhaal over een stad die in de greep is van een puntensysteem
- Borealis (2016): een ijskoud avontuur over jongeren die gevangen zitten in een ark-van-noach-achtig kamp in Alaska. Borealis stond in 2019 centraal tijdens de NL Leest Junior-campagne. 
- Koken voor de keizer (2015): een sprookjesachtig boek over een jongen die levens moet redden door zeven dagen te koken. Met recepten in het boek.

- De Geest van het Besiendershuis (2022): een boek met spannende verhalen over de geschiedenis rond een van de oudste huizen van Nijmegen: het Besiendershuis. Geschreven in opdracht van het Besiendershuis, uitgegeven door Lemniscaat.

 Kijk voor recensies en meer informatie over de boeken hieronder en op www.marloesmorshuis.nl

Schoolbezoek
Tijdens een schoolbezoek vertelt Marloes over haar boeken, hoe het is om te schrijven, leest ze voor, beantwoordt ze graag heel veel vragen - maar stelt ze ook altijd vragen aan de leerlingen. De onderwerpen van haar boeken lenen zich goed voor een discussie met de klas. Vaak eindigt ze met een quiz. Het is natuurlijk ook mogelijk om een aangepast programma te maken. Voor alle boeken zijn lessuggesties beschikbaar.

Quotum (2020, Lemniscaat) + Semper Sol (2022, Lemniscaat)
De aarde is te vol... Ieder land heeft een maximum aantal inwoners. Ook voor de broers Axel en Tommy is geen plek meer. Als hun ouders worden opgepakt moeten ze vluchten. Langzaam ontdekken ze de duistere krachten achter het quotum. 
- VO klas 1, 2, 3
- Bekijk de trailer en luister hier naar de aflevering van jeugdboekenpodcast 'De Grote Vriendelijke Podcast' waarin Marloes vertelt over Quotum.
- Quotum is een tweeluik met afzonderlijk te lezen boeken. 


De Schaduwen van Radovar (2018, Lemniscaat) 
Jona woont in Radovar, een stad die in de greep is van een beklemmend puntensysteem. Wie meedoet heeft het goed, wie protesteert stort niet alleen zichzelf, maar ook haar familie in de afgrond. Een moeilijke keus. 
- groep 8, VO klas 1, 2, 3
- bekroond met een Vlag & Wimpel, De Kleine Cervantes (jeugdliteratuurprijs van de stad Gent), 2e plek Vlaamse Jeugdjury. 
- lestips op Leesbevordering in de klas

Borealis (2016, Lemniscaat) - Cadeauboek Nederland Leest Junior 2019
Een ijskoud avontuur over een te warme wereld! Honderdtachtig 13-jarige kinderen worden opgesloten in het ark-van-noach-achtige kamp Borealis in Alaska om een naderende klimaatramp te overleven. Maar daar hebben die kinderen niet zelf voor gekozen... 
- groep 7/8, VO klas 1 en 2
- Cadeauboek NL Leest JR 2019
- lestips op Leesbevordering in de klas


Koken voor de keizer (2015, Lemniscaat)
Mick moet zeven dagen koken voor de keizer. Wint hij de weddenschap, dan redt hij zijn eigen leven - en dat van anderen. Verliest hij, dan wacht hem een gruwelijke straf. Achter in het boek staan de recepten die Mick gebruikt. 
- groep (5), 6, 7, 8, VO klas 1

 

 

Publicaties

Semper Sol - Quotum II
2022, Uitgeverij Lemniscaat
Quotum - Project Z
2020, Uitgeverij Lemniscaat
De schaduwen van Radovar
2018, Uitgeverij Lemniscaat
Proza - fictie
Borealis
2016, Uitgeverij Lemniscaat
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Koken voor de keizer
2015, Uitgeverij Lemniscaat
Spanning

Media

foto's

Bekroningen

Vlag & Wimpel Griffeljury 2019