Geschiedenisschrijver in de les

Bekijk het videoverslag van het bezoek van geschiedenisschrijver Astrid Sy aan de Recon Openluchtschool in Rotterdam.

Van een meeslepend portret over een Keizer van het Romeinse Rijk tot een verhaal van een 16-jarig meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog; de geschiedenisschrijvers vertellen vaak persoonlijke verhalen binnen het grote verhaal. Hierdoor maken ze het verleden tastbaar en geven ze scholieren meer begrip en inzicht in het heden.

De Schrijverscentrale en de Maand van de Geschiedenis slaan de handen ineen om bezoeken te stimuleren van geschiedenisschrijvers in het voortgezet onderwijs. Door het jaar heen, en vooral tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober, gaan schrijvers langs klassen door het hele land om in gesprek te gaan over de geschiedenisboeken die ze hebben geschreven.

Onze schrijvers spreken ook graag over de totstandkoming van hun boek. Welke bronnen ze hebben geraadpleegd, wat voor archieven ze hebben bezocht en op welke plaatsen ze zijn geweest om inspiratie op te doen voor het boek.
Met de verhalen van geschiedenisschrijvers willen we de leesmotivatie onder scholieren verder bevorderen, omdat het belang van lezen verder gaat dan het vak Nederlands. Door het lezen wakkeren we de nieuwsgierigheid naar geschiedenisverhalen aan en vergroten we het inlevingsvermogen, wat ten goede kan komen aan het opnemen van de stof en het begrip van de geschiedenis.

 

Boek een geschiedenisschrijver in de les!

Bij bijna elk tijdvak of onderwerp dat in de geschiedenisles (of bij mens en maatschappij) wordt behandeld, is een geschikte schrijver te vinden. We hebben alvast ter inspiratie een lijst met enkele auteurs opgesteld, zie hieronder. Maar er zijn nog veel meer auteurs bij ons aangesloten! Bekijk het volledige overzicht in het zoekscherm.

Een schrijversbezoek is ideaal voor een vakoverstijgende les, waarin bijvoorbeeld de vakgroepen Nederlands en Geschiedenis samenwerken. Het Damstede College organiseerde laatst zo'n les met Anna Woltz die sprak over haar boek “De tunnel” dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees het verslag van dit bezoek.

 

Maand van de Geschiedenis: Echt nep!

In 2024 is het thema van de Maand van de Geschiedenis: Echt nep! Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn van alle tijden. En ook ons beeld van de geschiedenis zelf verandert continu, op de deining van de tijdgeest en gedreven door voortschrijdend inzicht. In een tijd waarin de waarheid ergens in het midden ligt, het verschil tussen mening en feit vertroebelt en ‘factchecker’ een beroep is, gaan we op zoek naar het schemergebied tussen feit en fictie.

Schrijvers die goed bij dit thema passen zijn:

 • Lotte van den Noort schrijft in haar boek Unsinkable over een complottheorie rond het zinken van de Titanic (2-3-4, vmbo-havo-vwo)
 • Ivo van de Wijdeven laat in zijn boek De macht van het verleden zien hoe autoritaire machthebbers de geschiedenis naar hun hand zetten (bovenbouw, havo-vwo)
 • Olivier Willemsen geeft naar aanleiding van zijn boek Roza interactieve lezingen over mysteries, fake news en de spoedcursus 'succesvol liegen tegen je ouders' (3-6, havo-vwo)
 • Hans Schnitzler schrijft dit jaar het essay van de Maand van de Geschiedenis: De mens, de machine & de therapeut, over een menswaardig bestaan in tijden van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering (bovenbouw, havo-vwo)

 

80 jaar vrijheid, herdenking Tweede Wereldoorlog

Je kunt ook een schrijver uitnodigen tijdens het herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid (start september 2024). Met dank aan het Nederlands Letterenfonds kunnen we een korting geven op een gastles over dit onderwerp. Bekijk onze pagina 80 jaar vrijheid voor meer informatie.

 

Inspiratielijst auteurs over andere thema's
 • Karin Amatmoekrim (20e eeuw, koloniaal verleden en WOII; 15+, 4-5-6 vmbo-havo-vwo)
 • Lianne Damen (18e eeuw, koloniaal verleden en slavernij; 16+, 4-5-6 vmbo-havo-vwo)
 • Willemijn van Dijk (oudheid/Rome; 15+)
 • Erik de Graaf (graphic novelist; WOII; 12+, vmbo-havo-vwo)
 • Ewoud Kieft (WOI en WOII, democratie en burgerschap; 12+, vmbo-havo-vwo)
 • Herman Pleij (Middeleeuwen; 15+)
 • Linda Dielemans (prehistorie, tijd van jagers en boeren tot 3000 voor Christus, Middeleeuwen, tijd van steden en staten (1000-1500); klas 1-3 vmbo-havo-vwo met boeken, klas 4-6: geen boeken, maar kan wel vertellen over archeologie)
 • Martine Letterie (Tijd van burgers en stoommachines (1800-1900); Tijd van Wereldoorlogen (1900-1950); 1-2-3 vmbo-havo-vwo)
 • Lydia Rood (Tijd van steden en staten (1000-1500); Tijd van ontdekkers en hervormers (1500-1600); Tijd van regenten en vorsten (1600-1700); Tijd van pruiken en revoluties (1700-1800); Tijd van wereldoorlogen (1900-1950) voor 1-2-3 vmbo, havo, vwo. Tijd van steden en staten (1000-1500); Tijd van regenten en vorsten (1600-1700) voor 4-5-6 havo, vwo)
 • Astrid Sy (Tijd van Wereldoorlogen (1900-1950); tijd van televisie en computer (1950-heden); alle klassen (nadruk boeken: 1 vmbo-havo-vwo en 4-5-6 havo/vwo)

 

Bekijk alle makers van deze campagne


Wil je meer informatie of advies? Neem contact met ons op, of doe een aanvraag voor een bezoek van een geschiedenisschrijver.

We werken voor deze campagne samen met de Maand van de Geschiedenis.