Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Chris van Houts
toon meer

Fictieschrijver - Scenarioschrijver

Genre
Historische roman - Roman

Thema's
Geschiedenis - Kolonialisme - Liefde - Mensenrechten - Slavernij - Suriname - Vrijheid

Subthema's
Slavernijverleden

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Geschiedenisschrijver in de les 2023

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Lianne Damen studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze was lange tijd uitgever bij verschillende uitgeverijen, waaronder KIT Publishers (Tropeninstituut). Tegenwoordig is ze auteur, scenarioschrijver, ghostwriter en zelfstandig redacteur. Ze schreef de filmscenario’s voor Sync en Daan durft. Ze tekende voor Sergio Vyent zijn verhaal op in Het land van Onverwagt. Ze schreef ‘Wilde kust’ in de bundel Historische Verhalen. Korte verhalen uit de Gouden Eeuw. In het najaar van 2021 trad ze naar aanleiding van De smeekbede verschillende keren op met het schrijverscollectief Vrouwen Schrijven Geschiedenis.

Aan de basis van haar roman De smeekbede (Uitgeverij Orlando, 2020) ligt een bijzondere brief uit 1795, die nooit op zijn bestemming aankwam en pas in 1980 in de National Archives in Londen werd teruggevonden. Hierin wendt een vrijgemaakte zwarte vrouw zich met een roep om hulp tot uitgerekend de man die haar jarenlang in eigendom had. In deze roman komt het schrijnende contrast bloot te liggen tussen het leven van deze vrouw en dat van haar meester, een Utrechtse jurist die zijn gezin achterliet om in Suriname fortuin te vergaren. Het is een roman over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

  • Korthals Stuurman Theaterproducties brengt in seizoen 2023-24 het gelijknamige toneelstuk op de planken. Regisseur is Olivier Diepenhorst, toneelschrijver Maarten van Hinte. Première is op 15 oktober 2023 in DeLaMar. Met landelijke tournee.
  • De smeekbede is als luisterboek te beluisteren op Storytel, voorgelezen door Noraly Beyer. 
  • Het Instituut voor Beeld en Geluid heeft lessen ontwikkeld met beeldmateriaal bij De smeekbede, in te zien op de website LessonUp. 
  • De smeekbede is opgenomen in de leeslijst van de Canon van Nederland, bij het thema slavernij.
  • Het boek stond bij Hebban op de lijst van 10 best besproken Nederlandstalige literaire debuten van 2020.
  • Voor een educatief projectvoorstel rond De smeekbede kreeg het Stedelijk Museum Vianen samen met de auteur de Utrechtse Erfgoedprijs 2022 toegekend. In juni 2024 opent in het museum de daaruit voortkomende tentoonstelling rond het slavernijverleden: Marcel Pinas – Isan Corinde, hedendaagse kunst uit Suriname.

De auteur werkt aan Naakt uit de hemel, opnieuw een historische roman, die zich dit keer afspeelt in Frankrijk, Engeland en Rusland in de tijd van de Verlichting. De roman verschijnt in de vroege zomer van 2025 bij uitgeverij Ambo Anthos.

Publicaties

De Smeekbede
2020, Uitgeverij Orlando
Historische roman - Roman

Media