Sandra Langereis

Geboorteplaats Amsterdam

Website Linkedin

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Lilian van Rooij

Geboorteplaats
Amsterdam

Website
Linkedin

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Biografie - Non-fictie

Thema's
Geschiedenis

Subthema's
Biografie

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Signeersessie

Campagnes
Geschiedenisschrijver in de les 2023

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Sandra Langereis is historicus en biograaf die bekend staat om haar veelgeprezen biografieën ERASMUS DWARSDENKERwinnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2021, Nederlandse Non-Fictie Boek van het Jaar volgens de Volkskrant-De Morgen-De Groene Amsterdammer en Biografie van het Jaar volgens de hoofdredactie van het Biografieportaal, en DE WOORDENAAR, haar biografie van Erasmus' opvolger Plantijn, shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2014, Biografie van het Jaar volgens de Volkskrant en Geschiedenisboek van het Jaar volgens Trouw. In 2024 publiceerde ze haar nieuwste biografie: een boek dat gaat over het verlichte verheffingsideaal en democratische streven van de inspirerende planetariumbouwer en revolutionaire politicus Eise Eisinga: MACHINEMAN. De tijden van Eise Eisinga. Het is een verrassend veelzijdige biografie van Eisinga, die door het NRC werd geprezen om haar wetenschappelijke kwaliteit en door het Dagblad van het Noorden werd bejubeld met een vijfsterrenrecensie vanwege de schwung waarmee Sandra Langereis de democratiseringsbeweging beschrijft, waarin planetariumbouwer Eisinga een belangrijke rol speelde. In december 2024 riep het NRC in zijn ongenummerde Eindejaarslijst MACHINEMAN uit tot een van de Beste Boeken van 2024. De Volkskrant riep MACHINEMAN in zijn genummerde Eindejaarslijst uit tot Het Beste Nederlandse Non-Fictie Boek van het Jaar. In hetzelfde jaar verscheen een groot interview over Sandra Langereis' werk als historicus en biograaf in de Volkskrant en onderscheidde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen haar met de De la Court Prijs voor haar hele oeuvre.

Al haar biografieën gaan over geëngageerde cultuurmakers die zich door niets en niemand lieten tegenhouden in hun streven om uitdagende vernieuwers te zijn op het gebied van literatuur en wetenschap.

Sandra Langereis spreekt met groot plezier over haar biografieën, en over haar werk als historicus en biograaf, voor grote en kleine publieken met uiteenlopende achtergronden en interesses. Ze gaat altijd zeer graag in op vragen en opmerkingen van het publiek. 

Onderaan staat een overzicht van de TV- en Radioprogramma's waarin zij optrad, en van de online op YouTube en Vimeo veelvuldig bekeken interviews met Langereis.

Sandra Langereis is een enthousiast en zeer ervaren spreker. Ze trad op voor volle zalen op, bijvoorbeeld, het Brainwash Festival in Theater Bellevue te Amsterdam en het Nacht van de Vrijdenker Festival in De Vooruit te Gent; en ze spreekt net zo graag voor kleinere gezelschappen, in alle hoeken van Nederland en België. Ze trad op in theaterzalen, bibliotheken, verenigingsgebouwen, collegezalen, klaslokalen, debatpodia, historische monumenten, musea, kerken, kapellen, lunchrooms, restaurants, kunstgaleries, jazz-café's. Met interactieve interviewavonden, of met bevlogen lezingen, vaak op maat, en vanuit uiteenlopende invalshoeken, zoals bijvoorbeeld over: ***het intellectuele erfgoed van Erasmus en waarom we daar nog steeds veel van kunnen leren; ***Erasmus' moeilijke jeugd in het klooster waar Gregoriaanse koorzang hem aanzette tot zijn fenomenale dwarsdenken; ***de hartveroverende humor & onconfortabele waarheid van Erasmus' satirische meesterwerk de Lof der Zotheid.

Ook nu ze met veel plezier sprekersoptredens doet over de inspirerende culturele en politieke erfenis van Eise Eisinga, geeft Sandra Langereis nog altijd lezingen over dwarsdenker Erasmus, die een constante in haar leven is geworden. Op 27 oktober 2024 stond ze bijvoorbeeld nog op het Brainwash Festival te Amsterdam met een even humoristische als filosofische stand-up voordracht, gebaseerd op haar eigen bewerking van de Lof der Zotheid die is uitgegeven in haar bij De Bezige Bij verschenen Lees- en Luisterboek Erasmus' Lof der Zotheid.

Op middelbare scholen geeft ze een voor jongeren toegankelijke en toch intellectueel uitdagende, door toepasselijke afbeeldingen visueel ondersteunde verhalende presentatie, die leerlingen op een aansprekende manier laat kennismaken met de tiener Erasmus, die op school kritisch leerde denken, en vanaf zijn veertiende opgesloten in een verstikkend stilteklooster een dwarsdenker voor het leven werd.

Sandra Langereis is een overtuigde "hands-on" historicus en biograaf: ze bedenkt haar projecten zelf; ze doet al haar onderzoek zelf zonder de hulp van assistenten, ze vertaalt haar bronnen zelf; ze selecteert zelf alle afbeeldingen voor haar boeken. Ze is onafhankelijk onderzoeker en schrijft al haar biografieën principieel zónder opdracht of subsidie van instituten die Plantijn/Erasmus/Eisinga promoten, zoals het Plantin-Moretus Museum of het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.

Ze werkte jarenlang met groot plezier als docent geschiedenis aan de Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 als historicus cum laude afstudeerde en in 2001 cum laude promoveerde, tot ze besloot zeven jaar lang full time te gaan werken aan haar monumentale project ERASMUS:dwarsdenker. Sindsdien is ze zelfstandig onderzoeker en schrijver.

Sandra Langereis werd op TV geinterviewd in het boekenprogramma van Wilfried de Jong en Ruth Joos Brommer op Zee en ze sprak in zeer veel Nederlandse en Belgische Radioprogramma's, waaronder meermalen in Opium met  Annemieke Bosman, meermalen in OVT met Jos Palm, Laura Stek, en Julie Blussé, meermalen in Interne Keuken met Koen Fillet en Sven Speijbrouck, in Nooit Meer Slapen met Femke van der Laan, in Kelder&Co met Roseanne Hertzberger, in Wat Blijft met Lara Billie Rense, in OBA LIVE met Theodor Holman, en in De Taalstaat, in Radio Wereldomroep, in Voorproevers, en ook meermalen in Pompidou, in 2014 over De Woordenaar en in 2021 over Erasmus: twee uur lang (!) in gesprek met Nicky Aerts en  Kurt van Eeghem.... Veel van deze radio- en tv-interviews zijn online nog steeds te beluisteren op de websites van de Nederlandse en Vlaamse Publieke Omroepen.

Op YouTube staan de beelden van uitgebreide interviews met Sandra Langereis in onder meer het Bibliotheektheater te Rotterdam met Jan de Bas, in het Rotterdamsch Leeskabinet van de Erasmus Universiteit met Berrie Vugts, in de Literaire Talkhow Donner met Marcel Möring, in Debatcentrum Spui25 te Amsterdam met Diederik Burgersdijk, in theater De Doelen te Rotterdam op de Dag van de Geschiedenis met Nelleke Noordervliet, in het Erasmushuis te Brussel voor Filosofiehuis Het zoekend hert met Alexander Roose (dit Brusselse interview staat op vimeo in plaats van youtube) en in Debatcentrum Arminius te Rotterdam (op arminius.tv/nl). Voor Filosofiehuis Het zoekend hert las ze passages voor uit Erasmus: dwarsdenker in de tuin van het Erasmushuis te Brussel (staat op vimeo). In de Bezige Bij Podcast sprak ze over haar werk aan de Erasmusbiografie (op bezigebij.nl).

Voor Senia Leesclubs maakte ze thuis een korte videoclip van 2 minuten over haar Erasmusbiografie (staat op YouTube).

Raadpleeg voor meer informatie Sandra Langereis' Linkedin- account.

Publicaties

Machineman. De Tijden van Eise Eisinga
2024, Uitgeverij De Bezige Bij
Biografie - Non-fictie
Erasmus' Lof der zotheid
2022, Uitgeverij De Bezige Bij
ERASMUS dwarsdenker
2021, Uitgeverij De Bezige Bij
Biografie
De woordenaar (biografie van Christoffel Plantijn)
2014, Uitgeverij Balans
Biografie

Media

foto's

Fotograaf: Lilian van Rooij
Fotograaf: Geert Snoeijer
Fotograaf: Martijn van den Dobbelaar
Fotograaf: Laurens van Kempen

Openbare lezingen

12-04-2025 Humanistisch Verbond , Polstraat 20-22, Deventer (De Zalen van Deventer)
24-04-2025 Bibliotheek Nieuwegein , Stadsplein 1 C, Nieuwegein (Pr En Programmering)
9-11-2025 Rotaryclub Groningen Bel Campo , Akkerstraat 28, Groningen (Noorderkerk)
18-01-2026 't Nut Wieringermeer , Loggersplein 1, Wieringerwerf (Cultuurschuur)
19-03-2026 Kunstkring Haaksbergen , Jhr. von Heijdenstraat 6, Haaksbergen (De Richtershof)

Bekroningen

De La Court Prijs: oeuvreprijs, uitgereikt door de KNAW aan zelfstandig werkende onderzoekers en schrijvers 2024
Libris Geschiedenis Prijs 2021