Geboortedatum 1987-11-10
Geboorteplaats Leiden
Website
http://www.astridsy.nl
Facebook
https://www.facebook.com/astrid.sy.5
Twitter
https://twitter.com/AstridASy
Instagram
https://www.instagram.com/astrid.sy1/
Geboortedatum
1987-11-10
Geboorteplaats
Leiden
Website
http://www.astridsy.nl
Facebook
https://www.facebook.com/astrid.sy.5
Twitter
https://twitter.com/AstridASy
Instagram
https://www.instagram.com/astrid.sy1/
Fictieschrijver - Non-fictieschrijver
Genre
Historische roman - Jeugdboek - Kinderboek
Thema's
Diversiteit - Europa - Geschiedenis - Identiteit - Mensenrechten - Pesten - Religie - Tweede Wereldoorlog - Vriendschap
Subthema's
Holocaust, Middeleeuwen, discriminatie, uitsluiting
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass
Campagnes
Geschiedenisschrijver in de les 2023 - 80 jaar vrijheid 2024
Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen
Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door verhalen van vroeger. Als historicus heb ik mij gespecialiseerd in de Holocaust en Tweede Wereldoorlog. Eerst als onderzoeker voor het Israelische Holocaust instituut en museum Yad Vashem en nu voor het Nationaal Holocaust Museum dat in 2023 open gaat. Sinds 2019 ben ik presentator van het geschiedenisprogramma Andere Tijden.
Met mijn twee boeken, De brieven van Mia (2017) en Noem geen namen (2021), wil ik het meemaken van een oorlog begrijpelijk maken voor de jonge lezer en een brug slaan tussen vroeger en nu.
De brieven van Mia:
De 11-jarige Laila woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader achter moest laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert echter alles! Op de zolder van de norse man stuit zij op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen?
Noem geen namen:
Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.
Om onderwerpen als mensenrechten, geschiedenis, discriminatie, uitsluiting en identiteit bespreekbaar te maken, heb ik onder andere voor de Anne Frank Stichting workshops gegeven aan basisschoolklassen en vmbo- havo- en vwo-klassen door heel Nederland. Ik heb met Nederlandse leerlingen gewerkt, maar ook met onder andere Amerikaanse, Duitse, Syrische en Braziliaanse jongeren. Ik geniet er van om deze onderwerpen met jongeren te bespreken. Elke leerling brengt iets bijzonders met zich mee en verdient het gehoord te worden.
documenten