Astrid Sy

Geboortedatum 10-11-1987

Geboorteplaats Leiden

Website http://www.astridsy.nl
Facebook https://www.facebook.com/astrid.sy.5
Twitter https://twitter.com/AstridASy
Instagram https://www.instagram.com/astrid.sy1/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ineke van Oostveen

Geboortedatum
10-11-1987

Geboorteplaats
Leiden

Website
http://www.astridsy.nl
Facebook
https://www.facebook.com/astrid.sy.5
Twitter
https://twitter.com/AstridASy
Instagram
https://www.instagram.com/astrid.sy1/

toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Historische roman - Jeugdboek - Kinderboek

Thema's
Diversiteit - Europa - Geschiedenis - Identiteit - Mensenrechten - Pesten - Religie - Tweede Wereldoorlog - Vriendschap

Subthema's
Holocaust, Middeleeuwen, discriminatie, uitsluiting

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Een STUK! meer 2020 - Jonge Jury 2022

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Senioren - Volwassenen

Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door verhalen van vroeger. Als historicus heb ik mij gespecialiseerd in de Holocaust en Tweede Wereldoorlog. Eerst als onderzoeker voor het Israelische Holocaust instituut en museum Yad Vashem en nu voor het Nationaal Holocaust Museum dat in 2023 open gaat. Sinds 2019 ben ik presentator van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. 

Met mijn twee boeken, De brieven van Mia (2017) en Noem geen namen (2021), wil ik het meemaken van een oorlog begrijpelijk maken voor de jonge lezer en een brug slaan tussen vroeger en nu. 

De brieven van Mia:

De 11-jarige Laila woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader achter moest laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert echter alles! Op de zolder van de norse man stuit zij op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen?

Noem geen namen:

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Om onderwerpen als mensenrechten, geschiedenis, discriminatie, uitsluiting en identiteit bespreekbaar te maken, heb ik onder andere voor de Anne Frank Stichting workshops gegeven aan basisschoolklassen en vmbo- havo- en vwo-klassen door heel Nederland. Ik heb met Nederlandse leerlingen gewerkt, maar ook met onder andere Amerikaanse, Duitse, Syrische en Braziliaanse jongeren. Ik geniet er van om deze onderwerpen met jongeren te bespreken. Elke leerling brengt iets bijzonders met zich mee en verdient het gehoord te worden.

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • De schrijver/illustrator vertelt
  • Vakoverstijgend lezen

Publicaties

Noem geen namen
2021, Luitingh-Sijthoff
Young adult - Historische roman - Proza - fictie
De Brieven Van Mia
2017, Rose Stories
Roman - Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie

Media