Kinderboekenweek

Worden wat je wil
 

Boek uw schrijversbezoek voor de Kinderboekenweek 2021

Wilt u nog een schrijver ontvangen in de Kinderboekenweek? Boeken is nog mogelijk voor de tweede week (11 t/m 17-10)!

Van 6 oktober tot en met 17 oktober 2021 is het weer Kinderboekenweek! Van astronaut tot dokter en van zangeres tot YouTuber; deze keer staat de Kinderboekenweek in het teken van dromen over later. Worden wat je wil is het thema. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen te fantaseren. En wie kan daar nou beter over vertellen dan de auteur zelf?

Nu er weer meer kan en mag, bemiddelen we ook weer voor bezoeken die op locatie plaatsvinden. Zelfs als u in uw boekhandel rekening houdt met beperkingen vanwege corona zijn er veel mogelijkheden waarop schrijvers en illustratoren hun lezers - coronaproof - kunnen ontmoeten.

Bette Westera schrijft het geschenk en Mark Janssen maakt het Prentenboek, maar naast de geschenkschrijvers staan er nog vele andere schrijvers en illustratoren te popelen om met dit thema op pad te gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende bezoeken:

 • In het boek Samoerai training in Brazilië van Charlotte Doornhein volgen we de avonturen van jiu-jitsu grandmaster Hélio Gracie en zijn leerlingen. Tijdens het bezoek zal Charlotte voorlezen uit het boek, een quiz met de leerlingen spelen en eeuwenoude zelfverdedigingstechnieken demonstreren. Wie transformeert er tot een ware krijger?
 • Bouwine Bergsma vertelt tijdens haar bezoek over de verschillende wetenschappers die mee werkten aan Hoe alles begon en wat hun werk inhoudt. 
 • In de Voetbalgodenserie willen Stijn & Storm het liefst profvoetballer worden. Maar dat kunnen ze niet alleen. Wie helpt hen bij blessures, pompt de ballen op, maakt hun sportmaaltijd klaar en verkoopt de kaartjes voor de wedstrijd? Gerard van Gemert denkt met de kinderen mee.
 • 'Worden wat je wil' hoeft niet per se over beroepen te gaan toch? Misschien wil je wel een tijger worden, of een dino. Illustrator Marieke van Ditshuizen gaat in gesprek met de kinderen over wat ze willen worden als alles mag. Samen gaan ze aan de slag met een zelfportret van hoe dat eruit zou zien.
 • Tijdens het bezoek van Annejan Mieras gaan de kinderen op snuffelstage. Samen verzinnen ze unieke ambten, van chocoladeboer tot deurmatontwerper.
 • Illustrator Lizelot Versteeg gaat samen met de kinderen op onderzoek naar wat er allemaal mogelijk is en laat de kinderen hun droombaan tekenen.
 • Corien Oranje biedt verschillende programma's aan. Voor de allerkleinsten is er het boek Onderbroek voor opa waarin verschillende beroepen de revue passeren. Met leerlingen uit groep 3 en 4 speelt Corien een beroepenquiz: wat wil je worden? En hoe zou het zijn om schrijver te worden?
 • Jonne Kramer vertelt in haar schrijfworkshop van alles over het oeroude molenaarsberoep aan de hand van haar boek Dop.
 • Hoe en waar vind je nieuws? Schrijver én journalist Afran Groenewoud leert de kinderen de fijne kneepjes van journalistiek.
 • Kees de Boer duikt met de kinderen in zijn prentenboek De alles wat je worden wilt machine. Samen met de kinderen probeert hij allerlei verschillende soorten beroepen, soms zelf meer tegelijk!
 • In De Drakeneiland-boeken van Lydia Rood zijn kinderen de baas op een eiland. Lydia speelt een nieuw spelverhaal over Drakeneiland, waarbij de kinderen hun gekozen beroep gebruiken om oplossingen te verzinnen en de voortgang van het verhaal te bepalen. 
 • Of denk aan een inspiratiesessies voor leerkrachten voorafgaand aan de Kinderboekenweek. Tijdens een inspiratiesessie kan een schrijver of illustrator handvatten geven om in de klas aan de slag te gaan met boeken. En het leuke; een inspiratiesessie is ook zeer geschikt om digitaal te organiseren – lees hier over de ervaringen van Loes Riphagen.

Lijkt het u wel wat om aandacht te besteden aan het thema van de Kinderboekenweek? Filter in het zoekscherm op campagne ‘Kinderboekenweek’ en het thema ‘Beroepen’. U ziet dan alle schrijvers en illustratoren die een programma bij dit thema aanbieden. De programma’s staan als pdf op de auteurspagina van de betreffende schrijver. Op het auteurspagina kunt u ook zien of de auteur beschikbaar is voor online bezoeken.

Een auteur boeken
Hulp nodig bij het vinden van de juiste schrijver voor uw klas? Bel of mail ons, we geven u graag persoonlijk advies. Of vraag online een schrijver aan. Wilt u alvast de kosten weten van een bezoek van een jeugdauteur of illustrator aan meerdere groepen op school? U berekent het binnen een minuut met onze online Rekentool.

 

vraag direct aan

of bel ons voor een advies