Geboortedatum 1977-02-02
Geboorteplaats Amsterdam
Website
http://www.mariekevanditshuizen.nl
Facebook
http://www.facebook.com/mariekevanditshuizenillustrator
Instagram
@marieke_van_ditshuizen
Geboortedatum
1977-02-02
Geboorteplaats
Amsterdam
Website
http://www.mariekevanditshuizen.nl
Facebook
http://www.facebook.com/mariekevanditshuizenillustrator
Instagram
@marieke_van_ditshuizen
Fictieschrijver - Illustrator
Genre
Graphic novel - Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek
Thema's
Beroepen - Diversiteit - Familie - Humor - Identiteit - Liefde - Natuur - Reizen - Vriendschap
Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass
Campagnes
Kinderboekenweek 2025
Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Peuters - Senioren - Volwassenen
Biografie
Eigenlijk was het altijd al duidelijk Marieke zou gaan tekenen, ze deed immers niet anders. Toch waren er twee studies voor nodig voordat ze besloot te gaan illustreren. De eerste jaren stonden in het teken van experimenteren, onderzoeken en werk zoeken. In die periode verzon Marieke haar eigen verhalen. Toen ze tijdens een bezoek aan de kinderboekenbeurs in Bologna, haar werk liet zien aan uitgeverij Leopold, mocht ze haar eerste prentenboek illustreren: Maartje apenstaartje, geschreven door Burny Bos.
Inmiddels illustreert en schrijft Marieke boeken voor verschillende Nederlandse en Belgische uitgeverijen, worden haar boeken vertaald, maakt ze een diversiteit aan illustraties, geeft ze cursussen kinderboek illustreren en bezoekt ze met groot plezier bibliotheken en scholen om over haar werk te vertellen of workshops te geven. Bijzonder nieuws: november 2024 is haar eerste boek voor volwassenen verschenen bij Nijgh en Van Ditmar: 'Een nieuw woord voor liefde' - een graphic novel over het verwerken van de relatiebreuk met de vader van haar kinderen.
Marieke aan het woord over haar stijl en werkwijze:
"Onderzoeken en experimenteren doe ik nog steeds! Voor elke nieuwe opdracht ga ik op zoek naar het materiaal en de techniek die het beste passen bij de onderwerpen en de sfeer van het boek. Zo werk ik onder anderen met gepigmenteerde inkt, potlood, stempels en collage. En dit gebruik ik door te poetsen, vegen, smeren, smijten, kwasten, stempelen, knippen en plakken. Deze continue zoektocht naar het juiste materiaal en -werkwijze houdt mijn vak spannend en hierdoor blijf ik me ontwikkelen."
Scholenbezoeken
Marieke biedt verschillende workshops en lessen aan. Voor de kinderboekenweek 2025 heeft ze een avontuurlijk programma samengesteld:
Groep 1,2 en 3 max 45 minuten:
Zing, zing, zing de wereld rond
Ga je mee op avontuur? Al zingend reis je van Nederland naar Nieuw-Zeeland en van Suriname naar Marokko. Onderweg kijk je je ogen uit: een dansende stier, een kaaiman in de rivier en duizend lampionnen die de avondlucht verlichten. We luisteren naar de liedjes en verhalen, zingen mee en kijken naar de tekeningen die op een magische manier gemaakt zijn. Marieke verklapt het geheim van de drie kleuren tijdens dit interactieve programma. En als er tijd over is… mag je zelf de magie van het kleuren mengen ontdekken.
Groep 4 t/m 8
Het geheim van de drie kleuren
Ga je mee op een magisch kleurenavontuur? Marieke vertelt het spannende verhaal ‘Het geheim van de drie kleuren’ (nog niet gepubliceerd). Daarna wordt de klas omgetoverd tot kleurenlab. Nadat Marieke heeft laten zien hoe zij zelf haar boeken illustreert met slechts drie kleuren, mogen de kinderen zelf de magie ontdekken met pipetjes, ecoline en kwasten.
Voor groep 7 & 8 een extra uitdaging: Er zijn nog geen illustraties bij het verhaal - hebben de kinderen misschien ideeën?
Andere boeken en workshops
Daarnaast kun je Marieke ook boeken voor lessen met thema’s uit andere boeken van haar. Zoals Het niet-zo-lieve-heersbeestje (Volt) over het belang van insecten, waarbij we zelf buttons maken. Van honingbij tot hagelslag (Ploegsma) over de oorsprong van ons dagelijks eten en ‘Zing zing, zing de wereld rond’ (Querido) met internationale kinderliedjes. Ook kan er een programma op maat gemaakt worden bij een specifiek thema of boek.
Het-niet-zo-lieve-heersbeestje
Mo is een eigenwijs meisje dat liever meer insecten heeft dan meer ouders. Daarom smeedt zij een plan om van een nietig lieveheersbeestje een Heersbeest te maken, dat niet lief is, maar gemaakt is om te heersen.
Heb jij wel eens een eigenwijs plan gehad? En hoe pakte dat uit? Hoe zou het aflopen voor Mo en haar Niet-zo-lieve-heersbeestje? Aan leerkrachten en bibliotheek-medewerkers kan ik alvast verklappen dat insecten, kinderen en het groen er goed vanaf komen.
Om deze belangrijke beestjes te eren gaan we buttons maken van jouw lievelingsinsect. Draag het met trots!
Van honingbij tot hagelslag - kerntitel kbw 2022
Het is iets waar we nauwelijks bij stilstaan, met kant-en-klaar producten in overvloed, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. Ook de grondstoffen van producten die wij dagelijks gebruiken, zoals limonade, chocola en specerijen komen uit de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel van de bast van een kaneelboom komt? Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant
Bij een scholenbezoek tijdens de kinderboekenweek komen alle zintuigen aan bod. Marieke laat de kinderen proeven, ruiken, luisteren, kijken én tekenen. We beginnen het bezoek met iets lekkers en dan mogen de kinderen raden wat de ingrediënten zijn. Deze ingrediënten gaan we nader bestuderen. Door de kinderen zelf te laten proeven, kijken en tekenen ontdekken ze hoe bijzonder, mooi en ingenieus planten eigenlijk zijn. Daarnaast vertelt Marieke over het ontstaan van het boek en laat ze zien hoe de tekeningen gemaakt zijn.
De tekeningen die gemaakt zijn, kunnen eventueel later in de klas in kleur uitgewerkt worden, zoals Marieke in het boek heeft gedaan: met 3 primaire kleuren.
Deze activiteiten kan Marieke van Ditshuizen uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:
externe webpagina's