Charlotte Doornhein

Geboortedatum 16-05-1972

Geboorteplaats Bunnik

Website http://www.charlottedoornhein.nl
Facebook http://www.facebook.com/droomkoffer

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Marloes Voogsgeerd

Geboortedatum
16-05-1972

Geboorteplaats
Bunnik

Website
http://www.charlottedoornhein.nl
Facebook
http://www.facebook.com/droomkoffer

toon meer

Dichter - Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Poëzie - Spanning - Young adult

Thema's
Beroepen - Diversiteit - Familie - Geschiedenis - Natuur - Reizen - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
dromen waarmaken, plezier hebben, verbinding, Caribisch gebied, Hongarije, Nederland, voorkomen drugsgebruik

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2018 - Kinderboekenweek 2019 - Kinderboekenweek 2020 - Kinderboekenweek 2021 - Kinderboekenweek 2022

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters

KINDERBOEKENWEEK 2022: GI-GA-GROEN
De natuur is overal om ons heen. Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien of te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen!

Programma De roep van de shoco (groep 4-8)
Kinderboekenschrijfster Charlotte Doornhein ging voor de research van dit boek op pad met een heuse vogelkenner en een archeoloog. Zij namen haar mee op avontuur op Aruba. Tijdens het klassenbezoek worden voordrachten uit het boek afgewisseld met foto’s van holenuilen, rotstekeningen en archeologische sites, we voeren samen een oeroud ritueel uit en leren bijzonderheden over oude indiaanse begrafenissen. Aan het einde krijgen de kinderen tips hoe ze zelf met natuurlijke materialen hun eigen indianen geluks-amulet of rotstekening kunnen maken en laten we met zijn allen de roep van de shoco horen!

Leerlingen zullen veel over de Arubaanse cultuur, natuur en dieren leren en hoe je daar als mens met respect mee om kan gaan.

Programma Beestachtig Lekker (groep 4-8) 
Wie kent de Blawki? Wat is het voor een dier? In welk land woont hij? Wat eet hij? Leerlingen mogen hun fantasie gebruiken om een beeld van de Blawki te vormen. Kinderboekenschrijfster Charlotte draagt een gedicht over de Blawki voor, waardoor leerlingen zullen ontdekken wat voor beest het is.

Natuurlijk heeft Blawki ook vrienden. Maak kennis met een vegetarische vleermuis, een brutale troepiaal, krioelende kakkerlakken, een bloeddorstige wara wara, een dansende rog, een balkende ezel, een maanzieke geit en een lome leguaan. Dieren uit de gedichtenbundel Beestachtig Lekker. We gaan bewegen met de rog, gekke bekken trekken met de vleermuis en wegdromen met de leguaan... Tot we wakker schrikken van het schelle gebalk van de ezel. Tijd voor de Beestachtig Lekker Quiz!

 

N.B. Een uitgebreid programma van de klassenbezoeken tijdens de 'Gi-ga-groene' Kinderboekenweek 2022 staat onderaan bij documenten. Daar zijn ook de klassenbezoeken rond 'Worden wat je wil' van vorige Kinderboekenweek te vinden. De programma's 'Droomkoffer' en 'Samoeraitraining' over eigen identiteit zijn erg populair en kunnen nog steeds geboekt worden door scholen.

 

Charlotte kan buiten de Kinderboekenweek uiteraard ook geboekt worden om via de Schrijverscentrale klassenbezoeken op scholen te houden. Ze heeft ruim ervaring met alle groepen van de basisschool en leuke feestelijke en interactieve lesprogramma's. Sinds 2016 is Charlotte  Schoolschrijver. Ze geeft les volgens het intensieve halfjaartraject van De Schoolschrijver en in het maandtraject dat basisscholen kunnen afnemen. Leuk weetje: elke zaterdagochtend staat Charlotte vroeg op om haar kimono aan te trekken en om jujutsu lessen aan de jeugd te geven. 

Charlotte leeft eigenlijk in drie werelden: de Nederlandse, Hongaarse en Caribische wereld. Haar boeken zijn dan ook een duidelijke afspiegeling van die werelden. Nederland, Hongarije en de Cariben? Vreemde combinatie... Hoe zit dat eigenlijk? Bekijk haar paspoort en lees haar biografie. Dan kom je alles over Charlotte Doornhein te weten!


In 2014 kreeg Charlotte de eervolle opdracht om het Arubaanse Kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven: De roep van de shoco / E grito di e shoco.

 

Publicaties

De roep van de shoco / Gritu di shoko
2016, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek
Droomkoffer
2015, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek
De roep van de shoco / E grito di e shoco
2014, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek
Beestachtig Lekker
2014, Uitgeverijen overig
Poëzie
Curacao voor kinderen met lef
2013, Levendig Uitgever
Kinder- of jeugdboek
Lettervreters, vuurtorens en piratenboten
2012, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek
Kwelgeesten rond de kapokboom
2011, SWP
Novelle - Young adult
Shervison ta deskubrí un tesoro
2010, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek
Shervison vindt een schat
2009, Kwintessens
Kinder- of jeugdboek
Imre bouwt mee
2008, Kwintessens
Kinder- of jeugdboek
László vermist
2008, Uitgeverijen overig
Young adult
Hein Stekel en Posko
2007, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek
Hein Stekel en László
2005, Uitgeverijen overig
Kinder- of jeugdboek

Media