Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties 10-06-2021 | Door Redactie

Boek een inspiratiesessie voor de Kinderboekenweek

Boek een inspiratiesessie voor de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is niet alleen hét moment om kinderen te enthousiasmeren voor boeken, maar ook een mooi moment om leerkrachten te inspireren met kinderboeken aan de slag te gaan. Boek voorafgaand aan de Kinderboekenweek een inspiratiesessie van een kinderboekenschrijver! Tijdens een inspiratiesessie kan een schrijver of illustrator handvatten geven om in de klas aan de slag te gaan met boeken. En het leuke; een inspiratiesessie is ook zeer geschikt om digitaal te organiseren – lees hieronder over de ervaringen van Loes Riphagen, de maakster van het Prentenboek van het jaar Coco kan het.

Loes, je hebt voorafgaand aan de Voorleesdagen meerdere digitale inspiratiesessies gegeven. Wat waren de reacties van de deelnemers?
Heel erg enthousiast en positief! Dat het online was werd niet als een belemmering ervaren. Ik vertel meestal hoe mijn boek tot stand is gekomen, en lees eruit voor. Tussendoor stel ik vragen die ik ook aan de kinderen zou stellen en laat ik zien welke interactie er met mijn boek mogelijk is. Als het om een iets langere workshop gaat dan gaan we ook samen een Coco knutselen. De materialen hiervoor nodig zijn heeft iedereen in huis. Zo hebben de deelnemers een hele gerichte opdracht die meteen inzetbaar is!

Wat is het voordeel om een bezoek online te geven vanuit je atelier?
Het is extra speciaal dat ik iedereen een kijkje kan geven in mijn atelier. Dat maakt het nog authentieker! Een extra voordeel is dat je bereik veel groter is: het maakt niet uit of er 10 of 50 mensen meekijken. Vooral voor knutsellessen is dit ideaal! Normaal is hier te weinig ruimte voor, maar digitaal is dat goed te doen omdat iedereen een eigen tafel en spullen heeft.

Wilt u zich ook laten inspireren door een kinderboekenschrijver of -illustrator? Boek een inspiratiesessie en stoom uw team klaar voor de Kinderboekenweek!