Driemaal groep 3 Schrijverstournee

Leren lezen is hard werken voor docent en leerling... Daarom is het extra belangrijk om je in te spannen voor het plezier in boeken en (voor)lezen bij je groep 3-leerlingen. Maar hoe doe je dat? Daar helpen we je mee met onze gloednieuwe leesplezier-campagne Driemaal groep 3 Schrijverstournee, waarin de kinderen maar liefst drie verschillende auteurs en illustratoren ontmoeten! Superbijzondere momenten waarvan we weten dat die zorgen voor een hoge leesprikkel. 

VOL! 

De Driemaal groep 3 Schrijverstournee van schooljaar 2023-2024 is VOL. 

Wil je een bericht krijgen als de editie van 2024 - 2025 start? Stuur dan een mail naar Jennifer Hofstede.

Opzet Driemaal groep 3 Schrijverstournee

De kinderen krijgen drie verschillende schrijvers/illustratoren op bezoek, zodat ze kunnen proeven van verschillende genres, stijlen en onderwerpen. De bezoeken vinden verspreid over het schooljaar plaats. Zo is er het hele jaar aandacht voor leesplezier.

Een ontmoeting met een schrijver heeft de grootste impact als je het bezoek voorbereidt. Wij geven je handige en inspirerende tips zodat je de bezoeken tiptop kunt voorbereiden.

Bezoek 1/November: Leesvuur met illustraties 

Lees hier de voorbereidingstips voor het eerste bezoek!

Prentenboeken kennen je leerlingen vanuit groep 1-2. Ook voor groep 3 zijn de illustraties in boeken superbelangrijk. Daarom starten we met het bezoek van een illustrator. Tijdens dit interactieve bezoek gaan de kinderen ook zelf aan de slag met beelden maken!

Deze illustratoren doen mee:

 

Bezoek 2/februari of maart: Blijf voorlezen

Lees hier de titeltips en voorbereidingstips voor dit tweede bezoek.

In het voorjaar staan voorleesboeken centraal. Boeken die de kinderen nog niet zelf kunnen lezen maar wel prachtig, interessant en/of grappig vinden als ze voorgelezen worden. De schrijver maakt ze nieuwsgierig naar een boek dat de groep nog niet kent en laat de kinderen ervaren hoe je een verhaal of gedicht verzint. Doel is het leren kennen van meer boeken en het nog beter leren begrijpen van een boek.

Deze schrijvers doen mee:

 

Bezoek 3/mei of juni: Lekker zelf lezen

Lees hier de voorbereidingstips voor het derde bezoek!

Tegen het eind van groep 3 kunnen veel leerlingen al aardig technisch lezen. Nu gaan we ze stimuleren om met plezier die leeskilometers te maken. Daarom komt er een schrijver van boeken die de kinderen nu (of binnenkort) zelf kunnen lezen. De nadruk ligt op het leren kennen van verschillende boeken van de auteur en het “lekker maken” om zelf te gaan lezen.

Deze schrijvers doen mee:

 

Voorwaarden deelname

 • Het programma staat open voor deelnemers aan de Bibliotheek op School of een vergelijkbaar programma.
 • Je kunt meedoen met 3 groepen. Eventueel is het mogelijk om deel te nemen met 2 groepen, maar dat kan de auteurkeuze beperken.
 • Het programma is geschikt voor groepen 3; helaas niet voor groepen 2/3 of 3/4.
 • Heb je een sterke voorkeur voor een andere auteur dan de genoemde? Je mag voor een periode een "wild card" inzetten, uiteraard afhankelijk van de beschikbaarheid van de auteur in kwestie. Overleg over de mogelijkheden met Jennifer Hofstede.
 • Leesconsulent en docenten nemen deel aan de online startbijeenkomst op dinsdag 19 september (15.30-16.30 uur).
 • Leesconsulent en/of docent bereiden elk bezoek goed voor met de groep(en). We geven je speciale voorbereidingstips tijdens de online startbijeenkomst en mailen je tipmails.
 • Als leesconsulent zorg je voor boeken van de bezoekende auteur in de klassen - voor en na het bezoek.

 

Profiteer van 50 % korting

Je krijgt 50% korting op de drie schrijversbezoeken. Voor onze extra ondersteuning (startbijeenkomst en voorbereidingstips) betaal je zelfs niets extra!

Kosten van de drie schrijversbezoeken hangen af van het aantal groepen en de reiskosten van de auteur. Indicatie bij de tournee aan drie groepen vanaf 1-7-2023: gewoonlijke kosten:  € 1.185 + driemaal reiskosten, in deze tournee € 592,50 + driemaal 50% reiskosten.

(Voor 1-7-2023: € 1.125 + driemaal reiskosten, in deze tournee € 562,50 + driemaal 50% reiskosten.)

 

Vraag aan!

Doe je mee? Zo dien je de aanvraag in.

 • De leesconsulent logt in op onze site en maakt de aanvraag aan voor het eerste bezoek in november.
 • Kies een voorkeursdag en geef reservedata aan waarop alle deelnemende groepen naar dezelfde locatie kunnen komen.
 • Geef aan welke auteur uit deze periode je voorkeur heeft. We proberen hier rekening mee te houden maar garanderen niet dat deze auteur kan komen (afhankelijk van beschikbaarheid, aantal groepen en reisafstand).
 • Vink als campagne Driemaal groep 3 Schrijverstournee aan om in aanmerking te komen voor de subsidie.
 • Volg verder de stappen van het aanvraagformulier.
 • Klaar met dit bezoek aaanvragen? Klik dan op "Nog een activiteit toevoegen" voor het tweede en daarna derde bezoek.
 • We nemen contact met je als we nieuws hebben over de planning. Dan vragen we ook om de mailadressen van alle deelnemende docenten i.v.m. de startbijeenkomst en voorbereidingsmails.

 

Meer weten?

 • Tijsduur per groep: 50 minuten.
 • De impact van schrijversbezoeken op leesmotivatie en leesplezier is bewezen door onderzoek.
 • Lees hier hoe een schrijversbezoek past bij meerdere kerndoelen.
 • Vragen? Mail Jennifer Hofstede..

Met financiële ondersteuning van