Driemaal groep 3 Schrijverstournee

Leren lezen is hard werken voor docent en leerling... Daarom is plezier in boeken en (voor)lezen voor je groep 3-leerlingen extra belangrijk. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Met onze leesplezier-campagne Driemaal groep 3 Schrijverstournee! Daarin ontmoeten kinderen maar liefst drie verschillende auteurs en illustratoren! Superbijzondere momenten waarvan we weten dat die zorgen voor een hoge leesprikkel. 

 

Opzet Driemaal groep 3 Schrijverstournee schooljaar 2024-2025

De kinderen krijgen drie verschillende schrijvers/illustratoren op bezoek, zodat ze kunnen proeven van verschillende genres, stijlen en onderwerpen. Een ontmoeting met een schrijver heeft de grootste impact als je het bezoek voorbereidt. We verwachten daarom dat de leesconsulent of leerkracht de leerlingen voorbereidt op het bezoek. We helpen je met deze voorbereiding met tips en informatie in een webinar voor leesconsulenten, leescoordinatoren en docenten en in handige en inspirerende tip-mails.

De bezoeken vinden verspreid over het schooljaar plaats. Zo is er het hele jaar aandacht voor leesplezier!

 

Bezoek 1/November: Leesvuur met illustraties 

Prentenboeken kennen je leerlingen vanuit groep 1-2. Ook voor groep 3 zijn de illustraties in boeken superbelangrijk. Daarom starten we met het bezoek van een illustrator. Voor het bezoek leest de leesconsulent, leescoördinator of docent een paar van deze prentenboeken voor. Tijdens het interactieve bezoek van de illustrator zien de kinderen live hoe een illustratie wordt gemaakt of gaan ze zelf aan de slag met beelden maken!

Deze illustratoren doen mee:

 

Bezoek 2/februari of maart: Blijf voorlezen

In het voorjaar staan voorleesboeken centraal. Boeken die de kinderen nog niet zelf kunnen lezen maar wel prachtig, interessant en/of grappig vinden als ze voorgelezen worden. Dit kunnen hele leesboeken zijn, verhalen- of gedichtenbundels. Tevoren leest de docent een boek voor aan de groep en/of maakt gebruik van een luisterboek van de auteur. Tijdens het bezoek maakt de schrijver ze nieuwsgierig naar verhalen, gedichten of een heel boek dat de groep nog niet kent. Zo ervaren de kinderen hoe je een verhaal of gedicht verzint. Doel is het leren kennen van meer boeken en het nog beter leren begrijpen van een boek.

Deze schrijvers doen mee:

 

Bezoek 3/mei of juni: Lekker zelf lezen

Tegen het eind van groep 3 kunnen veel leerlingen al aardig technisch lezen. Nu gaan we ze stimuleren om met plezier die leeskilometers te maken. Daarom komt er een schrijver van boeken die de kinderen nu (of binnenkort) zelf kunnen lezen. Vooraf lezen de kinderen zelf een boek van de schrijver. Tijdens het bezoek legt de schrijver de nadruk op het leren kennen van verschillende boeken van de auteur en het “lekker maken” om nog meer zelf te gaan lezen.

Deze schrijverspoule wordt later bekend gemaakt.

 

Voorwaarden deelname

 • Het programma staat open voor deelnemers aan de Bibliotheek op School of een vergelijkbaar programma.
 • Het programma is geschikt voor groepen 3; helaas niet voor groepen 2/3 of 3/4.
 • Je kunt meedoen met 3 groepen 3. Eventueelkun je ook deelnemen met 2 of 4 groepen, maar dat beperkt je auteurkeuze beperken. Alle deelnemende groepen krijgen dus drie keer een schrijver/illustrator op bezoek, verspreid over het jaar.
 • De groepsbezoeken vinden per auteur plaats op dezelfde dag, één locatie. Twee locaties zijn alleen mogelijk als de auteur daarmee akkoord gaat en de organisator het vervoer tussen de locaties regelt.
 • Leesconsulent, leescoördinator en docenten nemen deel aan de online startbijeenkomst op dinsdag 17 september (15.30-16.30 uur).
 • We verwachten dat de leesconsulent en/of leerkracht de bezoeken met de leerlingen voorbereidt. Zo is de impact van de bezoeken het grootst. Denk daarom van tevoren na of jij en de docenten tijd kunnen inruimen voor deze voorbereiding. We geven je speciale voorbereidingstips tijdens de online startbijeenkomst en mailen je titel- en voorbereidingstips.
 • De leesconsulent dient te zorgen voor boeken van de bezoekende auteur in de klassen - voor en na het bezoek.
 • We verwachten dat de docent tijdens het bezoek aanwezig is en actief betrokken is bij het bezoek.
 • Onze algemene voorwaarden gelden ook voor deze campagne.

 

Profiteer van 50% korting

Je krijgt 50% korting op de drie schrijversbezoeken. Voor onze extra ondersteuning (startbijeenkomst en voorbereidingstips) betaal je zelfs niets extra!

Bij drie deelnemende groepen:

gewoonlijke kosten:  € 1.222,50 + driemaal reiskosten

kosten in deze tournee: € 611,25  + driemaal 50% reiskosten

 

Doe je mee?

Neem als leesconsulent eerst per mail contact op met Jennifer Hofstede. Laat hierbij weten of je deelneemt aan de Bibliotheek op School of een vergelijkbaar programma en met hoeveel groepen je wilt meedoen. Na inventarisatie van alle geïnteresseerden laat ze weten of er ruimte is binnen de beschikbare subsidie.

 

Meer info

 • Tijsduur per groep: 50 minuten.
 • De impact van schrijversbezoeken op leesmotivatie en leesplezier is bewezen door onderzoek.
 • Lees hier hoe een schrijversbezoek past bij meerdere kerndoelen.
 • Vragen? Mail Jennifer Hofstede.

Met financiële ondersteuning van