Mieke Kirkels

Geboortedatum 21-09-1947

Geboorteplaats Nederweert

Website https://blackliberators.nl/
Facebook http://mieke kirkels
Twitter http://mieke kirkels

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
21-09-1947

Geboorteplaats
Nederweert

Website
https://blackliberators.nl/
Facebook
http://mieke kirkels
Twitter
http://mieke kirkels

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie

Thema's
Diversiteit - Europa - Geschiedenis - Midden-Amerika - Noord-Amerika - Tweede Wereldoorlog - Zuid-Amerika

Subthema's
zwarte bevrijders, Black Lives Matter, rassenscheiding WOII, ongewenste zwangerschap

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie

Campagnes
Auteurs voor Vrijheid 2020

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Senioren - Volwassenen

Blackliberators.nl is de naam van een digitaal boek, gebaseerd op m.n. het boek 'Van Alabama naar Margraten' (nov. 2014) en 'Kinderen van zwarte bevrijders' (Vantilt april 2017). Beide boeken gaan over een verzwegen deel van de geschiedenis over WOII en de bevrijdingstijd. 

In 2008 leidde ik het oral history project "Akkers van Margraten" in het kader van het landelijk project Erfgoed van de Oorlog, ooggetuige verhalen.                                                                   Ooggetuigen van de aanleg van de Amerikaanse begraafplaats in Zuid Limburg, vertelden hoe het was om in korte tijd - onaangekondigd - hun akkers te zien veranderen in een enorme oorlogsbegraafplats. www.akkersvanmargraten.nl .Tot die tijd was in Nederland nauwelijks bekend dat de units van grafdelvers die de gesneuvelden begroeven, bestonden uit zwarte Amerikanen.Omdat witte Amerikaanse veteranen die bij de aanleg betrokken waren werden geinterviews, leek het vanzelfsprekend om ook grafdelvers over die periode aan het woord te laten. Echter, die waren niet te traceren. In beide boeken wordt uitgelegd waardoor dat kwam. Door puur toeval kwam ik toch in contact met een van hen, Dr. Jefferson Wiggins. In het boek "Van Alabama naar Margraten" vertelt hij over zijn 3 jaar in het strikt naar ras gescheiden Amerikaanse bevrijdingsleger. www.vanalabamanaarmargraten.nl
Dat boek leidde zwarte bevrijdingskinderen naar mij. Mensen van 70 die hun hele leven met onbeantwoorde vragen liepen over hun afkomst. Mensen die meest als enige in hun omgeving - in wit katholiek Limburg - duidelijk zichtbaar 'niet van hier' waren. In het boek "Kinderen van zwarte bevrijders - een verzwegen geschiedenis'   vertellen ze hoe het was als uitzondering te leven. In NL zijn naar schatting 8000 bevrijdingskinderen geboren, waarvan dat aan hun uiterlijk niet te zien was op circa 70 personen na. Het is de eerste groep mensen van kleur die in Limburg is geboren. Het boek bevat een hoofdstuk met informatie over het naar ras gesegregeerde Amerikaanse leger (tot 1948) en een ander over de stationering van de zwarte Quarter Master Service Compagnie - units in het zuiden van Limburg. Zij werden als bevrijders van harte welkom geheten door de bevolking. Voor velen van hen was het voor het eerst in hun leven dat ze bij witte mensen thuis werden uitgenodigd. De meeste van de zwarte bevrijdingskinderen werden in hun jeugd vaak minder hartelijk bejegend. 
In 2014 ontdekte ik dat er in Margraten een grote, onbekende groep zwarte Amerikaanse bevrijders een graf heeft. Inmiddels is i.s.m. Sebastiaan Vonk in de VS een oral history project gestart om erachter te komen wie 'The 172 African Americans of Margraten'waren. Van slechts een paar van hen was tot voor kort iets bekend. Binnenkort wordt een boek over hen gepubliceerd.  
 
 

Publicaties

Kinderen van zwarte bevrijders - een verzwegen geschiedenis
2017, 521
Non-fictie
Van Alabama naar Margraten - herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins
2014, 248 Media
Biografie

Media