Kader Abdolah

Geboortedatum 12-12-1954

Geboorteplaats Arak

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
12-12-1954

Geboorteplaats
Arak

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Biografie - Columns - Dagboek - Essays - Journalistiek - Kort verhaal - Roman

Thema's
Aziƫ - Diversiteit - Europa - Geschiedenis - Religie

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Kader Abdolah is een Nederlands-Iraanse auteur en dichter.  In 1988 kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Voor zijn werk gebruikt hij zijn heimwee en herinneringen aan zijn vaderland en familie als inspiratie.
Zijn eerste verhalenbundel, De adelaars, werd bekroond met de belangrijke debutantenprijs het Gouden Ezelsoor. Daarna volgde diverse romans en verhalenbundels die vertaald en bekroond werden. Het huis van de moskee, een kleurrijke en indrukwekkende roman over een familie in Iran, betekende zijn doorbraak bij het grote publiek. 
Naast fictie schreef hij van 1996 tot 2011 als columnist onder het pseudoniem ‘Mirza’ (Perzisch voor ‘kroniekschrijver’) voor de Volkskrant. Sinds 2013 is hij columnist voor het tijdschrift Zin.
In 2000 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2008 ontving hij bij het verschijnen van de Franse vertaling van Het huis van de moskee de prestigieuze Franse onderscheiding Chevalier dans l’Orde des Arts et des Lettres. In 2009 kreeg hij een Eredoctoraat aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de Boekenweek van 2011 schreef Kader Abdolah het Boekenweekgeschenk De kraai

 

Publicaties

Salam Europa!
2016, Uitgeverij Prometheus
Proza - fictie
Papegaai vloog over de IJssel
2014, Uitgeverij Prometheus
Proza - fictie
De koning
2011, Uitgeverij De Geus
Proza - fictie
De boodschapper en de Koran
2008, Uitgeverij De Geus
Proza - fictie
De droom van Dawoed
2006, Uitgeverij De Geus
Proza - fictie
Het huis van de moskee
2005, Uitgeverij De Geus
Proza - fictie