Afbeelding van de auteur

Najiba Abdellaoui


Geboortedatum 04-09-1981

Geboorteplaats Warnsveld

Website www.baabway.com

Instagram www.instagram.com/najiba.writes
Dichter - Fictieschrijver

Genre
Prentenboek - Kinderboek - Poëzie - Spoken Word - Columns

Thema's
Religie - Pesten - Diversiteit - Vriendschap - Identiteit - Migratie - Zingeving

Activiteiten
Voordracht - Interview (als geïnterviewde) - Workshop/masterclass - Presentatie - Groepsbezoek (Jeugd) - Jurylidmaatschap - Internetactiviteit - deelname gesprek/discussie - Lezing - Schrijfopdracht

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Kleuters - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Groep 3-4 Basisonderwijs

Najiba Abdellaoui is een, in Nederland geboren en deels in Marokko getogen, dichteres en schrijfster. Geïnspireerd door de boeken die ze las en hiphop, begon ze op 11-jarige leeftijd met het schrijven van gedichten en rapteksten en won ze vervolgens de El Hizjra literatuurprijs en de Kunstbende Taal prijs in 2000.  

In 2009 verscheen haar eerste kinderboek 'Nasim en Natalie', dat ze samen met Pieter Feller schreef. In dat jaar won ze bovendien als eerste vrouw het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Hierdoor kon ze haar poëtische werk op verschillende nationale en internationale podia delen. Sindsdien heeft ze op podia in Londen, Antwerpen, Madrid, Berlijn, Parijs en New York gestaan. 

Van 2010 tot 2013 was ze Stadsdichter van Woerden. In 2013 verscheen ook het muzikale prentenboek ‘De vijf zuilen van de Islam’ waarvoor ze drie kinderliedjes schreef. Ook schreef ze het prentenboek ‘Bo en Mo – verdwaald in de tijd’, met illustraties van Ramona Treffers, dat in 2020 verscheen.

Vanuit de overtuiging dat kunst en cultuuronderwijs een effectieve manier is om zelfvertrouwen en zelfexpressie te vergroten, geeft ze (Personal) Storytelling, Spoken Word en Performance Poetry workshops aan kinderen en jongeren. Haar bezoeken zijn dan ook altijd interactief en co-creatief.

Publicaties


Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
2021, Rose Stories
Biografie - Kinder- of jeugdboek - Korte verhalen - Proza - fictie

Bo en Mo, verdwaald in de tijd
2020, Rose Stories
Prentenboek - Proza - fictie

Dichters uit de bundel
2016, Uitgeverij Marmer
Bloemlezing - Poëzie

Nasim en Natalie
2008, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie


Bekroningen


Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2008

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief