Najiba Abdellaoui

Geboortedatum 04-09-1981

Geboorteplaats Warnsveld

Website http://najibaabdellaoui.nl/
Instagram https://www.instagram.com/najiba.writes/

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
04-09-1981

Geboorteplaats
Warnsveld

Website
http://najibaabdellaoui.nl/
Instagram
https://www.instagram.com/najiba.writes/

toon meer

Fictieschrijver - Dichter

Genre
Columns - Spoken Word - Poëzie - Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Zingeving - Identiteit - Migratie - Vriendschap - Diversiteit - Pesten - Religie

Activiteiten
Schrijfopdracht - Lezing - deelname gesprek/discussie - Internetactiviteit - Jurylidmaatschap - Groepsbezoek (Jeugd) - Presentatie - Workshop/masterclass - Interview (als geïnterviewde) - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Kleuters - Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs

Najiba Abdellaoui is een, in Nederland geboren en deels in Marokko getogen, dichteres en schrijfster. Geïnspireerd door de boeken die ze las en hiphop, begon ze op 11-jarige leeftijd met het schrijven van gedichten en rapteksten en won ze vervolgens de El Hizjra literatuurprijs en de Kunstbende Taal prijs in 2000.  

In 2009 verscheen haar eerste kinderboek 'Nasim en Natalie', dat ze samen met Pieter Feller schreef. In dat jaar won ze bovendien als eerste vrouw het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Hierdoor kon ze haar poëtische werk op verschillende nationale en internationale podia delen. Sindsdien heeft ze op podia in Londen, Antwerpen, Madrid, Berlijn, Parijs en New York gestaan. 

Van 2010 tot 2013 was ze Stadsdichter van Woerden. In 2013 verscheen ook het muzikale prentenboek ‘De vijf zuilen van de Islam’ waarvoor ze drie kinderliedjes schreef. Ook schreef ze het prentenboek ‘Bo en Mo – verdwaald in de tijd’, met illustraties van Ramona Treffers, dat in 2020 verscheen.

Vanuit de overtuiging dat kunst en cultuuronderwijs een effectieve manier is om zelfvertrouwen en zelfexpressie te vergroten, geeft ze (Personal) Storytelling, Spoken Word en Performance Poetry workshops aan kinderen en jongeren. Haar bezoeken zijn dan ook altijd interactief en co-creatief.

Publicaties

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
2021, Rose Stories
Proza - fictie - Korte verhalen - Kinder- of jeugdboek - Biografie
Bo en Mo, verdwaald in de tijd
2020, Rose Stories
Proza - fictie - Prentenboek
Dichters uit de bundel
2016, Uitgeverij Marmer
Poëzie - Bloemlezing
Nasim en Natalie
2008, Uitgeverij Moon
Proza - fictie - Kinder- of jeugdboek

Bekroningen

Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2008