toon meer

Dichter - Fictieschrijver - Slamdichter - Spoken word-artist

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Poëzie - Prentenboek - Spoken Word

Thema's
Diversiteit - Duurzaamheid - Familie - Identiteit - Migratie - Religie - Technologie - Vriendschap - Zingeving

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Senioren - Volwassenen

Najiba Abdellaoui (1981) is een, in Nederland geboren en deels in Marokko getogen, dichteres en schrijfster. Geïnspireerd door de boeken die ze las en hiphop, begon ze op 11-jarige leeftijd met het schrijven van gedichten en rapteksten en won ze vervolgens de El Hizjra literatuurprijs en de Kunstbende Taal prijs in 2000.  

In 2008 verscheen haar eerste kinderboek 'Nasim en Natalie', dat ze samen met Pieter Feller schreef. In dat jaar won ze bovendien als eerste vrouw het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Hierdoor kon ze haar poëtische werk op verschillende nationale en internationale podia delen. Sindsdien heeft ze op podia in Londen, Antwerpen, Madrid, Berlijn, Parijs en New York gestaan. 

Van 2010 tot 2013 was ze Stadsdichter van Woerden. In 2013 verscheen ook het muzikale prentenboek ‘De vijf zuilen van de Islam’ waarvoor ze drie kinderliedjes schreef. Ook schreef ze het prentenboek ‘Bo en Mo – verdwaald in de tijd’, met illustraties van Ramona Treffers, dat in 2020 verscheen. En schreef ze mee aan het boek ‘Bedtijdverhalen voor Rebelse meisjes – 100 bijzondere Nederlandse vrouwen’ dat in 2021 verscheen.

Vanuit de overtuiging dat kunst en cultuuronderwijs een effectieve manier is om zelfvertrouwen en zelfexpressie te vergroten, geeft ze (Personal) Storytelling, Spoken Word en Performance Poetry workshops aan kinderen en jongeren. Haar bezoeken zijn dan ook altijd interactief en co-creatief.

Publicaties

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
2021, Rose Stories
Proza - fictie - Korte verhalen - Kinder- of jeugdboek - Biografie
Bo en Mo, verdwaald in de tijd
2020, Rose Stories
Proza - fictie - Prentenboek
Dichters uit de bundel
2016, Uitgeverij Marmer
Poëzie - Bloemlezing
Nasim en Natalie
2008, Uitgeverij Moon
Proza - fictie - Kinder- of jeugdboek

Bekroningen

Nederlands Kampioenschap Poetry Slam 2008