Natasja Admiraal

Geboortedatum 16-07-1986

Geboorteplaats Amsterdam

Website https://www.natasja-admiraal.com/
Instagram https://www.instagram.com/het_modeabc_kinderboek/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Michel Zoeter

Geboortedatum
16-07-1986

Geboorteplaats
Amsterdam

Website
https://www.natasja-admiraal.com/
Instagram
https://www.instagram.com/het_modeabc_kinderboek/

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Journalistiek - Kinderboek - Non-fictie

Thema's
Dieren - Diversiteit - Duurzaamheid - Familie - Geschiedenis - Humor - Identiteit - Kunst - Liefde - Natuur - Religie

Subthema's
Mode - Kleding - Kapsels - Haardrachten - Modegeschiedenis

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2023

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Peuters - Senioren - Volwassenen

Natasja Admiraal is modejournalist en schrijver. In 2021 verscheen bij Waanders Uitgevers haar eerste kinderboek 'Mode ABC, van All Star tot zonneklep', met illustraties van Jelle F. Post. Haar tweede boek 'Haar - 150 kapsels, snorren en baarden' ligt sinds mei 2023 in de winkel. 

Mode ABC is een verrassend én vrolijk modeboek voor kinderen. Het vertelt de verhalen achter bijzondere – of juist doodgewone – kledingstukken en accessoires. Van historische kledingstukken tot de laatste trends op het schoolplein. Van de oer-Hollandse klomp tot de Schotse kilt en de Japanse kimono. Op een inhoudelijke manier en met de nodige humor laat Natasja Admiraal kinderen kennis maken met de ontwikkeling en veelzijdigheid van mode. Zowel jongens als meisjes – maar ook hun ouders en opa’s en oma’s – zullen plezier aan het boek beleven en zich verbazen over de diversiteit van mode en kleding.

Natasja Admiraal is inzetbaar voor verschillende leeftijdsgroepen. Met haar enthousiaste manier van vertellen maakte ze haar publiek warm voor mode, kleding, kapsels en de interessante verhalen die daarachter schuilgaan. Voor de Kinderboekenweek 2022 ontwikkelde ze een themaprogramma over mode, waarin de natuur, dieren en duurzaamheid een hoofdrol spelen. Haar themaprogramma voor de Kinderboekenweek 2023 draait om huiskleding, rituelen en gewoontes rond kleding en het ontdekken van een eigen stijl waar jij je thuis in voelt. 

Een greep uit de mogelijkheden:

Themaprogramma Kinderboekenweek 2023: Voel je thuis in je kleding!
Huispakken, onesies, joggingbroeken en pantoffels: thuis dragen we vaak heel andere kleding dan als we naar buiten gaan. En bij iedereen thuis gaat het er anders aan toe. Elke cultuur, familie en persoon heeft immers eigen gebruiken en rituelen als het gaat om kleding. Bij de één is het thuis gewoonte om bij binnenkomst gelijk de schoenen uit te trekken. Bij de ander is het elke zondag pyjamadag.

Dit modecollege laat je anders kijken naar iets alledaags als kleding. Aan de hand van mijn boeken 'Mode ABC’ en ‘Haar’ gaan we in gesprek over de kleding, mode en kapsels bij jou thuis. Waar komen die spijkerbroek, sneakers en hoodies eigenlijk vandaan? In welke kleding voel jij je het meest thuis? Daarna gaan we als echte modeontwerpers aan de slag met het ontwerpen van een outfit of kapsel waar jij je helemaal thuis bij voelt. 

Themaprogramma Gi-ga-groene mode
De natuur is een bron van inspiratie voor modeontwerpers: van bloemen en planten tot paarden en bijen. Daarnaast is 'groene mode' een echte trend. Ontwerpers verzinnen allerlei creatieve oplossingen om zuiniger te zijn op de natuur en onze planeet. Wat dacht je van een sneaker gemaakt van appelschillen? 

Aan de hand van mijn boek 'Mode ABC, van All Star tot zonneklep' neem ik kinderen mee in de wondere wereld van mode. Ik lees fragmenten voor die iets met het thema te maken hebben. Tussendoor, en aan het einde, is er gelegenheid tot vragen stellen en gesprek. We sluiten af met een creatieve doe-opdracht passend bij het thema duurzame mode.

Programma 1 (Groep 5, 6, 7 en 8) 
Wie vond de spijkerbroek uit? Waar komt het woord sneaker vandaan? Wat is een crinoline? Ik begin met voorlezen uit Mode ABC, van All Star tot zonneklep, waarbij de illustraties worden getoond op het beeldscherm of digibord. Daarna bespreken we belangrijke vragen als: waarom dragen we eigenlijk kleding? Ook is er ruimte voor de kinderen om over hun eigen ervaringen met mode te vertellen. Wat is hun favoriete kledingstuk en waarom? Zijn ze wel eens naar een modetentoonstelling geweest? We eindigen met een verrassende mode-quiz met ‘petje op, petje af’ vragen en als er tijd over is gaan we aan de slag met een mode-doe-opdracht.

Programma 2 (Groep 3 en 4) 
Wat is er nou leuker dan verkleden? Ik arriveer met een koffer vol kledingstukken en accessoires. Elk kind mag iets uitkiezen om aan te trekken. Maar het is niet zomaar een verkleedfeestje, want over ieder kledingstuk is wel iets bijzonders te vertellen! Ik lees voor uit Mode ABC, van All Star tot zonneklep, waarbij de illustraties worden getoond op het beeldscherm of digibord. Waarom dragen piraten een ooglapje? Droegen cowboys echt cowboyhoeden? En hoe zagen schooltassen er 200 jaar geleden uit? We eindigen met een verrassende mode-quiz met ‘petje op, petje af’ vragen en als er tijd over is gaan we aan de slag met een mode-doe-opdracht.

Programma 3 (Groep 1 en 2)
Speciaal voor kleuterklassen heb ik een aangepast programma gemaakt rond mijn boek 'Mode ABC, van All Star tot zonneklep'. Ik breng een koffer vol verhalen mee de klas (of het speellokaal) in. Daar komen allerlei verrassende voorwerpen uit, waar raadspelletjes, liedjes en beweegopdrachten bijhoren. Bij de kikker-regenlaarsjes laat ik bijvoorbeeld een houten kikkerinstrument horen, zingen we een liedje over een kikker en mogen de kinderen daarna kwaken en rondspringen als kikkers. Ook ga ik met de kinderen in gesprek over kleding en mode: wat dragen ze zelf? Hoe zien hun schooltassen eruit? En wat is het verschil met de schooltassen van vroeger? We sluiten af met een leuke knutselopdracht passend bij het thema.

Referenties

"Vandaag kregen wij in groep 7 bezoek van schrijfster Natasja Admiraal. Zij heeft het boek ‘Mode ABC’ geschreven en is nu bezig met een nieuw boek over haar. Dit boek komt van het voorjaar uit, wij kregen al een sneak preview! Ook werden we aan het werk gezet. We gingen aan de slag met tijdschriften om zelf een modeontwerp te maken. Scheuren, knippen, plakken... composities maken. Fantasievolle creaties of juist heel realistisch. Er zijn hele gave creaties te bewonderen bij ons in het lokaal."
Sanne Dekker, leerkracht groep 7 bij basisschool Het Kompas in Hoorn

"Prachtig project: zo verzorgd, creatief, speels en toepasbaar op alle klassen van groep 1 tot 8. Wat een gedrevenheid! Ode aan creatief denken."
Sandra de Weijze, beeldend kunstenaar en schrijver over het Mode ABC-programma tijdens de Kinderboekenweek 

“Mooie presentatie en goede combinatie van vertellen en doen. Door de vragen die Natasja stelde voelden de kinderen zich heel betrokken. Ze wilden graag door, ook toen de pauze eigenlijk al begonnen was.”
Juf Karen, leerkracht groep 7 bij basisschool De Boemerang in Utrecht

“Erg goede opbouw. De kinderen waren geboeid, heel erg betrokken en hadden veel vragen. Ook de quiz vonden ze erg leuk. Na de presentatie gingen ze bij Natasja staan om nog even ‘live’ naar het boek te kijken en vragen aan haar te stellen.”
Andrea Koopmans, leerkracht groep 7 bij Basisschool De Cirkel in Haarlem

“De kinderen vonden het interessant, grappig, bijzonder en speciaal. Ook de kleding uit andere landen vonden ze erg leuk. Natasja vertelde enthousiast en de mode-quiz aan het eind sloeg echt aan. Ook was er veel interactie: de kinderen mochten hun ‘zegje’ doen, waarbij Natasja goed luisterde en op hen in ging. Zonde dat de tijd om was, want er was zoveel interesse!”
Isabelle Schollmann, leerkracht groep 7/8 bij Basisschool De Cirkel in Haarlem


"Op 11 november was ik bij de boekpresentatie van het Mode ABC, geschreven door mijn vriendin Natasja Admiraal. En ik was daar niet zomaar, ik was uitgenodigd met mijn groep 7/8 van basisschool de Prinses Beatrixschool in Heemstede. Omdat het een kinderboek is, had Natasja ons uitgenodigd om erbij te zijn. En wat was het leuk! De kinderen vonden het geweldig om mee te maken. Ook de quiz over mode die Natasja en ik hadden gemaakt sloeg zo goed aan. Het was een hele belevenis en de leerlingen hadden een topochtend!"
Tahnee Jimmink, leerkracht Prinses Beatrixschool in Heemstede

www.natasja-admiraal.com

Publicaties

Haar - 150 kapsels, snorren en baarden
2023, Waanders
Informatief - Kinder- of jeugdboek - Non-fictie
Mode ABC, van All Star tot zonneklep
2021, Waanders
Kinder- of jeugdboek
Transformers - Claes Iversen
2020, Waanders

Media