Aart Aarsbergen

Geboortedatum 01-12-1953

Geboorteplaats Den Haag

Facebook https://www.facebook.com/aart.aarsbergen/
Twitter https://twitter.com/Aart_Aarsbergen
Instagram https://www.instagram.com/aart_aarsbergen/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Corrie Aarsbergen

Geboortedatum
01-12-1953

Geboorteplaats
Den Haag

Facebook
https://www.facebook.com/aart.aarsbergen/
Twitter
https://twitter.com/Aart_Aarsbergen
Instagram
https://www.instagram.com/aart_aarsbergen/

toon meer

Journalist - Non-fictieschrijver

Genre
Biografie - Essays - Journalistiek - Non-fictie - Reisverhaal

Thema's
Geschiedenis - Kunst - Politiek - Reizen - Sport

Subthema's
Geschiedenis van Nederland, politiek en literatuur, wielersport, 17de-eeuwse kunst

Activiteiten
Lezing - Presentatie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Senioren - Volwassenen

Historicus, journalist, redacteur, schrijver. Aart Aarsbergen (1953) studeerde geschiedenis in Utrecht. Hij werkte lang als redacteur in het boekenvak totdat hij in 2001 benoemd werd tot hoofdredacteur van de Nederlandse editie van het wereldberoemde tijdschrift National Geographic. In die positie was hij verantwoordelijk voor de bladen National Geographic, National Geographic Traveler en National Geographic Historia. Aarsbergen schreef vele artikelen voor al deze titels: reportages, reisverhalen, essays. Een selectie van zijn reisverhalen verscheen in Reis over zeven continenten en De beste reisverhalen, Over Costa Rica, Botswana, Portugal, Brazilië en meer.

Geschiedenis en politiek hebben altijd Aarsbergens aandacht gehad. In 1988 verscheen van hem Verre paradijzen, linkse intellectuelen op excursie naar de Sovjet-Unie, Cuba en China. Verder publiceerde hij over deze onderwerpen in Intermediair, Maatstaf en De Groene Amsterdammer. Ook sportgeschiedenis heeft zijn interesse, met name de wielersport. Met Peter Nijssen schreef hij een aantal wielerboeken, waarvan Kampioenen twijfelen niet, De grootste wielerkampioenen en Legendarische wielerkampioenen de bekendste zijn.

Sinds zijn afscheid als hoofdredacteur in 2018 heeft hij volledig op het schrijven van boeken toegelegd. Juli 2021 verscheen Geschiedenis van Nederland in 27 plekken (Fontaine Uitgevers). Begin 2023 publiceerde hij Het raadsel Vermeer, Kroniek van een schildersleven, over de Delftse meester-schilder Johannes Vermeer (Sterck & DeVreese). Bovendien schrijft hij recensies voor het literaire weblog Tzum.

Aart Aarsbergen hield als hoofdredacteur van National Geographic regelmatig voordrachten over fotografie en was jarenlang juryvoorzitter van de National Geographic-fotowedstrijd. Hij is beschikbaar voor lezingen over fotografie en zijn boeken.

Media