Irene van der Aart

Geboorteplaats Haarlem

Website http://www.irenevanderaart.nl
Facebook https://facebook/irenevanderaart

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Jelmer de Haas

Geboorteplaats
Haarlem

Website
http://www.irenevanderaart.nl
Facebook
https://facebook/irenevanderaart

toon meer

Cabaretier - Columnist - Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Columns

Thema's
Beroepen - Dieren - Duurzaamheid - Klimaatverandering - Natuur

Subthema's
Boeren en boerderij melkvee

Activiteiten
deelname gesprek/discussie

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Cabaretière en actrice Irene van der Aart was helemaal niet op zoek naar een boer. Ze woonde in de stad en viel op muzikanten met bindingsangst. Tot ze op vakantie een leuke veehouder uit de Achterhoek tegen het lijf liep. De Boer op is Van der Aarts hilarische verhaal over hun relatie en de verschillen tussen het leven in de stad en op een boerderij. Inclusief datingtips voor vrouwen die sinds het succes van Boer zoekt vrouw ook een boer aan de haak willen slaan.

‘De Boer op’ gaat over kringfeestjes, ‘buurt vragen’ en gemoedelijkheid op het platteland, koeien verplaatsen, nageboortes opvangen en trekker rijden. Over de hufterigheid, de coaches en de cafés met verse muntthee van de stad. Over achterdocht en vooroordelen. Over het beste van twee werelden en de waarheid over leven met een boer.

‘De Boer op’ verscheen oktober 2012 bij uitgeverij Atlas Contact’. 

Uitgemolken

In 2003 kreeg Irene van der Aart verkering met een boer met koeien. Inmiddels is ze zeventien jaar verloofd met Boer en hoewel Irene ‘import’ blijft, is ze een heuse Achterhoekse geworden.

Onlangs veranderde er iets ingrijpends: Boer boert niet meer. De toenomen regelgeving, ‘planetproof melken’ en de niet altijd even eerlijke kritiek op de boeren maakten het werk er al niet leuker op, maar een terugkerende hernia blijkt pas echt funest voor de motivatie van Boer. Met veel humor laat Irene van der Aart in Uitgemolken zien wat het betekent om te stoppen met boer zijn en met het boeren­bedrijf dat al generaties in de familie van Boer zit. Ook werpt ze een aantal belangrijke vragen op: is ons voedsel eigenlijk niet veel te goed­koop? En is de reden waarom de kleinere boeren een voor een afhaken niet dat ze eigenlijk te lang zijn uitgemolken?

‘Uitgemolken’ verscheen in 2020 bij uitgeverij Atlas Contact’.

Publicaties

Uitgemolken: een nieuwe plattelandsidylle
2020, Uitgeverij Atlas Contact
De boer op een plattelandsidylle
2012, Uitgeverij Atlas Contact

Media

foto's

Fotograaf: Theo Kock

video's

externe webpagina's