Carolijn Leisink

Geboortedatum 28-07-1981

Geboorteplaats Nijmegen

Website www.carolijn.leisink.nl
Facebook https://www.facebook.com/naimaishiernieuw/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Carolijn Leisink

Geboortedatum
28-07-1981

Geboorteplaats
Nijmegen

Website
www.carolijn.leisink.nl
Facebook
https://www.facebook.com/naimaishiernieuw/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Kort verhaal - Prentenboek - Strip - Toneel

Thema's
Beroepen - Diversiteit - Humor - Laaggeletterdheid - Migratie - Natuur - Onderwijs - Suriname

Subthema's
Multiculturele samenleving, vluchtelingen, nieuwkomers, asielzoekers, NT2, beroepen

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Overig - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Kleuters - Volwassenen

Nieuw: Abby is een tekenkampioen.
Gratis te downloaden via mijn website: www.carolijn.leisink.nl

Abby is een tekenkampioen’ is een kleurrijk prentenboek op rijm over een meisje dat de diagnose epilepsie krijgt.

In 2020 kreeg ik de diagnose epilepsie. Tijdens een lange opname bij epilepsiecentrum SEIN, schreef ik spontaan het verhaal 'Abby is een tekenkampioen'. Het boek heb ik bewust in eigen beheer uitgebracht; ik wil er geen geld aan verdienen. Het is mijn doel om zoveel mogelijk kinderen te bereiken die in hun omgeving te maken hebben met epilepsie en/of het krijgen van een EEG-onderzoek. Dankzij een doneeractie zijn er hardcover en softcover boeken gedrukt die nu verspreid worden. Het is boek is ook gratis te downloaden.

Wie is Carolijn?
Carolijn Leisink werd in 1981 geboren in Nijmegen. Na een creatieve jeugd vol hobby's, studeerde ze in 2005 af aan de opleiding Docent Drama in Arnhem (Artez). Direct na haar afstuderen richtte ze 'Theatergroep Cactus' op.

Hoe is Carolijn met schrijven begonnen?
Na diverse schrijfcursussen voor theater, begon Carolijn in 2016 met het schrijven van scenario's voor 'Karlijn Catootje en de ouders' in meidenmagazine de TINA.  In 2016 won Carolijn de wedstrijd 'Write & Unite' met haar multiculturele peuterverhaal 'Ik wil Vlechten' (Uitgeverij Droomvallei).

Dit prentenboek was de start om haar ervaringen met nieuwkomers om te zetten tot verhalen voor kleuters. Tijdens vier intensieve schrijfcursussen 'Schrijven voor Kinderen' door Annemarie Bon, heeft Carolijn het schrijven voor kinderen geleerd. Twee korte verhalen gepubliceerd als 'Vlaams Filmpje' bij Uitgeverij Averbode in Belgie.

Welk boeken schreef Carolijn?
Naast enkele kleinere, hierboven genoemde uitgaven, schreef Carolijn het boek 'Naima is hier nieuw.'  Het boek is in de zomer van 2020 verschenen bij Clavis. In het boek staan 30 vrolijke voorleesverhaaltjes over een meisje dat samen met haar gezin vlucht voor de oorlog en een nieuw leven opbouwt in Nederland. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

In maart 2022 is haar nieuwe prentenboek bij Clavis verschenen: 'Hiep hiep hoeree!In dit boek organiseert Abby een verrassingsfeest voor haar oma, die de hele dag Surinaams eten aan het koken is. 

Wat maakt deze boeken uniek?
Belangrijkste drijfveer voor Carolijn is, dat alle kinderen zich kunnen herkennen in boeken. En dat ze de overtuiging heeft, dat elkaar leren kennen op jonge leeftijd, zal bijdragen aan wederzijds begrip in de toekomst.

Voor extra inspiratie bij het boek 'Naima is hier nieuw', ontwikkelde Carolijn 150 taaltoetjes, dit zijn korte taalspelletjes. Voor 'Hiep hiep hoeree!' verzon ze 18 feestelijke opdrachtjes met een ballon. Al deze ideetjes zijn gratis te downloaden via haar site: www.carolijn.leisink.nl. 

Om het boek 'Naima is hier nieuw' nog toegankelijker te maken voor nieuwkomers, hebben vrijwilligers verhalen voorgelezen in verschillende talen. Neem eens een kijkje op YouTube ("Naima is hier nieuw") voor verhaaltjes in bijvoorbeeld Japans, Arabisch, Tigrinya of Spaans! 

Hoe is Carolijn als docent?
Carolijn werkte van 2005 tot 2015 voor haar eigen stichting. Daarbij schreef en regisseerde ze  diverse theatervoorstellingen over maatschappelijke thema's met Arnhemse jongeren van diverse culturele achtergronden. Ook werkte ze veel in asielzoekerscentra, wijkcentra en van 2005 tot 2018 als docent drama op een Internationale Schakelklas. Voor haar inzet voor de multi culturele samenleving ontving ze enkele prijzen.

Carolijn is na al deze jaren een ervaren docent en kan diverse creatieve middelen inzetten om er een energieke les van te maken. Hierbij heeft ze specifieke ervaring in het lesgeven aan nieuwkomers en kinderen en jongeren met andere culturele achtergronden. Vanwege haar ruime ervaring met deze doelgroep, kan ze ook bij volwassenen ingezet worden om kennis over te dragen over culturele diversiteit, meertalig voorlezen en het overdragen van werkvormen om voorlezen toegangkelijker te maken.

 

 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vind je het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • De schrijver/illustrator vertelt
  • Praktisch aan de slag

Publicaties

Naima is hier nieuw
2020, Clavis
Kinder- of jeugdboek - Korte verhalen - Prentenboek

Media