Carolijn Leisink

Geboortedatum 28-07-1981

Geboorteplaats Nijmegen

Website www.carolijn.leisink.nl
Facebook https://www.facebook.com/naimaishiernieuw/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Carolijn Leisink

Geboortedatum
28-07-1981

Geboorteplaats
Nijmegen

Website
www.carolijn.leisink.nl
Facebook
https://www.facebook.com/naimaishiernieuw/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Strip - Kort verhaal - Kinderboek

Thema's
Onderwijs - Migratie - Laaggeletterdheid - Humor - Diversiteit - Beroepen

Subthema's
Multiculturele samenleving, vluchtelingen, nieuwkomers, asielzoekers, NT2, beroepen

Activiteiten
Workshop/masterclass - Voordracht - Signeersessie - Schrijfopdracht - Presentatie - Overig - online activiteit (video) - online activiteit (livestream) - Jurylidmaatschap - Interview (als geïnterviewde) - Internetactiviteit - Groepsbezoek (Jeugd) - deelname gesprek/discussie

Leeftijdsgroepen
Volwassenen - Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs

Worden wat je wil!
Carolijn is dramadocent, maar wilde graag schrijfster worden. Als dramadocent schreef ze regelmatig scenario's voor toneelstukken. Voor de Jan, Jans en de Kinderen schrijft Carolijn sinds 2016 scenario's voor de TINA. Hier heet de strip ''Karlijn Catootje en de ouders'. Het schrijven van een toneelscenario of een stripscenario is net even wat anders. Bij een toneelstuk heb je spelers die de tekst invullen met hun stem en houding, bij een strip heb je tekeningen en een beperkt aantal plaatjes. Het schrijven van een kinderboek vraagt weer wat anders. Nieuwsgierig naar deze beroepen? Carolijn leert je met verschillende opdrachtjes hoe je zelf een toneelstuk, strip of kinderverhaal kan schrijven!

Het boek 'Naima is hier nieuw, (Clavis, 2020)' sluit niet direct aan bij het thema 'worden wat je wil', maar ook weer wél. Door jarenlange ervaring met nieuwkomers, weet Carolijn als geen ander, hoe het is om als kind nieuw in Nederland te komen. De taalbeperking zorgt ervoor dat ouders niet direct weer hun oude beroep kunnen oppakken. Kinderen hebben dagelijks te maken met een volwassene die de taal nog moet leren. De taal leren is een onderwerp wat in verschillende verhaaltjes voorkomt. En hoe zit het met gelijkheid? Kan je als jongen en meisje eigenlijk hetzelfde worden? Naima wil op voetbal, maar haar vriendje vindt dit meer iets voor jongens...Wil je graag een verhaal inzetten om over dit soort thema's te praten? Carolijn heeft veel ervaring met het bespreekbaar maken van maatschappelijke onderwerpen. Niet door zomaar te praten, maar met inzet van diverse creatieve en taalrijke opdrachten. Juist óók voor leerlingen die de taal nog niet zo goed spreken, of waarvoor de Nederlandse cultuur nog nieuw is! 


Welk boek schreef Carolijn?
Carolijn schreef het boek 'Naima is hier nieuw.'  Het boek is in de zomer van 2020 verschenen bij Clavis. In het boek staan 30 vrolijke voorleesverhaaltjes over een meisje dat samen met haar gezin een nieuw leven opbouwt in Nederland. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Waar gaat het boek over?
Naima is met haar mama gevlucht voor de oorlog. In Nederland wordt haar nieuwe buurjongen Anwer haar beste vriend. Naima leert veel in de kleuterklas van juf Loes. En op een dag mag haar grote broer Khaled ook naar Nederland komen. Opa woont nog altijd in hun oude land, maar met hem kan ze wel skypen.

Wat maakt dit boek zo bijzonder?
Voor extra inspiratie bij het boek 'Naima is hier nieuw', ontwikkelde Carolijn 150 taaltoetjes. Dit zijn korte opdrachtjes die aansluiten bij een van de 30 verhalen uit het boek. De taaltoetjes zijn met name geschikt voor een-op-een situaties en kunnen in élke thuissituatie uitgevoerd worden, omdat er gebruik wordt gemaakt van materialen die in elk huis voor handen zijn. De taaltoetjes zijn gratis te downloaden via haar site: www.carolijn.leisink.nl. 

Om het boek nog toegankelijker te maken voor nieuwkomers, hebben vrijwilligers verhalen voorgelezen in verschillende talen. Neem eens een kijkje op YouTube ("Naima is hier nieuw") voor verhaaltjes in bijvoorbeeld Japans, Arabisch, Tigrinya of Spaans! 

Waar haalde Carolijn de inspiratie vandaan?
Carolijn Leisink werd in 1981 geboren in Nijmegen. Na een creatieve jeugd vol hobby's, studeerde ze in 2005 af aan de opleiding Docent Drama in Arnhem (Artez). Direct na haar afstuderen richtte ze 'Theatergroep Cactus' op, filmpjes hiervan zijn nog te vinden op YouTube.

Carolijn werkte van 2005 tot 2015 voor haar eigen stichting. Daarbij schreef en regisseerde ze  diverse theatervoorstellingen over maatschappelijke thema's met Arnhemse jongeren van diverse culturele achtergronden. Ook werkte ze veel in asielzoekerscentra, wijkcentra en van 2005 tot 2018 als docent drama op een Internationale Schakelklas.

Voor haar inzet voor de multi culturele samenleving werd ze genomineerd voor een 'Appeltje van Oranje', en ontving ze in 2011 de 'Soldaat van Oranjeprijs' namens de weduwe van de Soldaat van Oranje i.s.m. het Oranjefonds.

Hoe is Carolijn met schrijven begonnen?
Na diverse schrijfcursussen voor theater, begon Carolijn in 2016 met het schrijven van scenario's voor 'Karlijn Catootje en de ouders' in meidenmagazine de TINA. Deze strip is de meidenvariant van Jan, Jans en de Kinderen. In 2016 won Carolijn de wedstrijd 'Write & Unite' met haar multiculturele peuterverhaal 'Ik wil Vlechten' (Uitgeverij Droomvallei).

Dit prentenboek was de start om haar ervaringen met nieuwkomers om te zetten tot een verhalenbundel voor kleuters. Belangrijkste drijfveer hierbij is, dat Carolijn graag wil dat alle kinderen zich kunnen herkennen in boeken. En dat ze de overtuiging heeft, dat elkaar leren kennen op jonge leeftijd, zal bijdragen aan wederzijds begrip in de toekomst.

Na afronding van vier intensieve schrijfcursussen 'Schrijven voor Kinderen' bij Annemarie Bon, heeft Uitgeverij Clavis de verhalenbundel 'Naima is hier nieuw" in 2020 uitgegeven. Ook werden twee korte verhalen gepubliceerd als 'Vlaams Filmpje' bij Uitgeverij Averbode in Belgie.

Hoe is Carolijn als docent?
Carolijn is een ervaren docent en kan diverse creatieve middelen inzetten om er een energieke les van te maken. Hierbij heeft ze specifieke ervaring in het lesgeven aan nieuwkomers en kinderen en jongeren met andere culturele achtergronden. Vanwege haar ruime ervaring met deze doelgroep, kan ze ook bij volwassenen ingezet worden om kennis over te dragen over culturele diversiteit, meertalig voorlezen en passende werkvormen.

 

Media