Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Nick Browning
toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie - Autobiografie - Journalistiek

Thema's
Familie - Geschiedenis - Religie - Wetenschap - Politiek - Vrijheid - Identiteit - Mensenrechten

Activiteiten
Voordracht - Interview (als geïnterviewde) - Signeersessie - Presentatie - deelname gesprek/discussie - Lezing

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen

Renske Doorenspleet (1973) is onderzoeker, schrijver en docent. Wat is democratie? Wat is vrijheid? Wat is corruptie? Wat is ongelijkheid? Wat is macht? Wat is de aantrekkingskracht van autoritaire leiders? Welk soort politiek systeem werkt het beste in landen met verdeelde samenlevingen na een oorlog of crisis? In haar werk als politicoloog zoekt Renske naar antwoorden op zulke vragen.

Het liefste zit ze in de helicopter, om over- en uitzicht te houden. En soms lukt dat niet. Dat is ze in- en outsider tegelijk. Zo verscheen onlangs haar boek “Apostelkind“, over het Apostolisch Genootschap, een gesloten geloofsgroep waarin ze zelf is opgegroeid. Het boek heeft veel losgemaakt bij de lezers, en roept weer nieuwe vragen op. Over democratie en dwang. Leiders en volgers. Autonomie en groepsdruk. Religie en politiek. Kinderrechten en godsdienstvrijheid. Cults, sektes en religieuze bewegingen. Ideologie en identiteit. Mensen en manipulatie. Schuld en schaamte. Controle en conflict. Fanatisme en verzoening. Loslaten en leven.

Met veel plezier vertelt Renske over deze onderwerpen. De leeftijd of voorkennis van het publiek maakt haar niks uit: al meer dan 20 jaar geeft ze les aan studenten op universiteiten in Nederland, Amerika en Engeland. Maar ook gaf ze workshops aan tieners in de armste buurten van Birmingham, en lezingen voor de hoogste militaire officieren uit NAVO-landen.

Sinds 2006 woont en werkt ze in Engeland; sinds het brexit-referendum pakt ze steeds vaker de boot naar Nederland.


Het boek 'Apostelkind' werd uitgebreid besproken in de media, zoals de Volkskrant, Trouw, NRC, Telegraaf, de Groene Amsterdammer, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad en Happinezz. Klik hier voor een overzicht. En hier voor lezersreacties (een selectie) en hier voor de interviews en hier voor de recensies


Luister hier naar een radio-documentaire van VPRO's OVT over het boek 'Apostelkind.'


In de Volkskrant: ‘Apostelkind is een bijzonder autobiografisch verhaal (en schetst) een genuanceerd beeld dat tegelijk persoonlijk én feitelijk is‘, 8 mei 2020.

In Trouw: ‘Wie ‘Apostelkind’ leest, waant zich geregeld in maoïstisch China of Noord-Korea, gelet op het absolute gelijk dat de charismatische ‘Oom Apostel’ zich als eigentijdse Christus aanmat’, april 2020

In de Boekenbijlage. ‘Op professionele wijze en met goed, gedegen journalistiek onderzoek (wisselt ze feiten af) met privé herinneringen, zonder ook maar enig sensatiezucht toe te voegen’, 9 juni 2020.

In De Groene Amsterdammer: ‘[Doorenspleets] analyse aan het eind van het boek doet weldadig aan voor iedereen die zelf in een sekte is opgegroeid’ 17 juni 2020.