Aukelien Weverling

Afbeelding van de auteur
toon meer

Fictieschrijver - Journalist

Genre
Columns - Roman

Thema's
Diversiteit - Familie - Identiteit - Laaggeletterdheid - Onderwijs - Ouderschap

Subthema's
jeugdliteratuur & kinderboeken

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Jurylidmaatschap - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Aukelien Weverling (1977) is schrijfster van verschillende romans en recensent jeugdliteratuur bij NRC Handelsblad. Afgelopen jaar zat zij in de jury voor de verkiezing van Beste Boek voor Jongeren. Ze is zeer goed op de hoogte van zowel prentenboeken, jeugdliteratuur en Young Adult. In podcasts sprak zij over breed uiteenlopende onderwerpen op het gebied van jeugdliteratuur zoals ontlezing, boekenweekgeschenken en Sinterklaasuitgaven door de jaren heen. Ze is een gepassioneerd spreker als het aankomt op jeugdliteratuur, maar ook een ervaren docent op het gebied van creatief schrijven. Zowel voor jongeren als volwassnen verzorgde zij lessen.

 

Haar debuutroman Liever gekust werd genomineerd voor de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen-prijs. Daarna schreef zij de roman Politiek gevangene, die lovend onthaald werd door de landelijke pers en in een speciale zomeruitgave van de Volkskrant verscheen.

Ze leefde drie jaar op Sicilië (Palermo), waar zij begon aan haar drieluik over een fictief Nederland waarvan de eerste twee delen reeds verschenen. Het eerste deel, Het land, werd genomineerd voor de Dioraphte Literatuurprijs en de E. du Perronprijs. Het recentelijk verschenen tweede deel, In alle steden, haalde de shortlist van de Bookspot Literatuurprijs (tegenwoordig de Boekenbon Literatuurprijs). Momenteel werkt zij aan het laatste deel.

Naast haar schrijven geeft zij al jaren les in fictieschrijven, onder andere bij de creatieve centra van de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en de Schrijversvakschool.

Ze is moeder in een samengesteld gezin met een puber van 16 jaar en een kind van 9.

Publicaties

In alle steden
2017, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Roman
Het land
2013, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Roman
Politiek gevangene
2006, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Roman
Liever gekust
2002, Uitgeverij J.J.M. Meulenhoff
Roman

Media