Mar Oomen

Geboortedatum 12-01-1961

Geboorteplaats Kagunguli

Website http://maroomen.nl
Facebook https://www.facebook.com/mar.oomen

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Co de Kruijf

Geboortedatum
12-01-1961

Geboorteplaats
Kagunguli

Website
http://maroomen.nl
Facebook
https://www.facebook.com/mar.oomen

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Columns - Non-fictie

Thema's
Indonesië - Migratie - Afrika - Gezondheid - Religie - Diversiteit - Geschiedenis - Familie - Kolonialisme

Subthema's
Tropengeneeskunde, missie, christendom, idealisme

Activiteiten
Lezing - deelname gesprek/discussie - Jurylidmaatschap - Groepsbezoek (Jeugd) - Presentatie - Signeersessie - Interview (als interviewer) - Interview (als geïnterviewde)

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Mar Oomen is journalist en antropoloog. Voor haar boek Missievaders verdiepte ze zich in de geschiedenis van haar familie, een familie van missie- en tropenartsen. Inmiddels is het boek genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020.

Oomen vertelt het verhaal van mensen die met de beste bedoelingen de wereld in trokken om ´onderontwikkelde volken te helpen en te beschaven´ en daarbij ingehaald werden door de geschiedenis. Tevens gaat ze in op een onderbelichte bladzijde uit de koloniale geschiedenis: de hoogtijdagen van de katholieke missie. Aan de hand van tal van beelden en verhalen uit het familiearchief toont ze hoe de missie te werk ging bij de kerstening van andere volken en welke rol artsen daarbij speelden. Buitengewoon actueel in deze tijden van debat over de misplaatste doch hartnekkige gevoelens van witte superioriteit. 

Grootvader Janus Oomen, missiearts, stapte in 1933 met zijn gezin op een boot vol missionarissen en missiezusters naar Nederlands-Indië om daar verschillende ziekenhuizen te bouwen, zieken te genezen en verplegers op te leiden. Vader Dries, tropenarts, vertrok in 1958 met vrouw en kind in een vliegtuig vol religieuzen naar Tanzania om daar hetzelfde te doen. Terug in Nederland stortte de familie in. Hadden ze er wel goed aan gedaan de wereld in te trekken om te gaan helpen? 

In overleg kan Mar Oomen in haar voordracht extra aandacht besteden aan bepaalde aspecten van het familieverhaal, bijvoorbeeld de missie en het leven in Indonesië of in Tanzania en Ethiopië, de geschiedenis van ontwikkelingssamenwerking, tropengeneeskunde, overleven in Japanse interneringskampen en eerste en tweede generatiekampslachtoffers.

 

Publicaties

Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars
2019, Uitgeverij Atlas Contact
Non-fictie
Welkom in Holland. Indische Nederlanders in kamp Westerbork, 1950-1951
2001, Koninklijke Van Gorcum Uitgeverijen
Non-fictie
En de goden verhuisden mee. Portretten van niet-westerse gelovigen
1997, KIT
Non-fictie

Media