Fotograaf: Babs Witteman
Afbeelding van de auteur

Dirk J. Tang


Geboorteplaats Amsterdam
Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Kinder- of jeugdboek - Young adult - Historische roman - Historische roman - Kinderboek - Young adult - Jeugdboek

Thema's
Geschiedenis - Diversiteit - Wetenschap - Reizen

Subthema's
Slavernij-geschiedenis, de Ontdekking van de wereld, botsing van culturen
Activiteiten
Signeersessie - Workshop/masterclass - Lezing

Leeftijdsgroepen
Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Op mijn 15e jaar werkte ik in een fabriekje. Geen diploma, geen vooruitzichten. Bij ons in de Jordaan heel gewoon maar niet wat ik wilde. Een half jaar later monsterde ik aan op een vrachtschip als Jongen Algemene Dienst. Het werd een fantastische ervaring, de zee heeft me (mede) gevormd.
Terug aan wal werd het tijdelijke baantjes en avondschool. Later een vaste baan bij de gemeente Amsterdam, meer opleidingen en een mooie ambtelijke carrière. Na het volgen van een deeltijdstudie (maritieme) geschiedenis, kon ik in 2001 een jongensdroom realiseren. Ik werd (gast)conservator bij het Scheepvaartmuseum Amsterdam. De (eerste Nederlandse) tentoonstelling over ons slavernijverleden Slaven en Schepen was het resultaat.
Ik begon daarnaast met het schrijven van artikelen voor bladen en boeken. Het werd steeds leuker: vanaf 2003 werkte ik als projectmanager bij het Sailing Lettersproject van de Koninklijke Bibliotheek. Meer artikelen, bijdragen en lezingen volgden.
Sinds mijn pensionering in 2012 ben ik een dag in de week als gast-onderzoeker actief voor de Artis-bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Ik schreef er het boek Slavernij, een geschiedenis en werkte mee aan de tentoonstelling Slavernij verbeeld. Na een boekje over Savoyaards, schreef ik met veel plezier in 2017 Krijn mijn eerste jeugdboek.

Publicaties


Krijn, als kajuitwachter de wereld rond
2017, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek

Slavernij, een geschiedenis
2013, Walburg Pers
Non-fictie


Media

foto's

documenten

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief