Afbeelding van de auteur

Tessa IJzermans


Geboorteplaats Bergen op Zoom
Fictieschrijver

Genre
Roman

Thema's
Tweede Wereldoorlog - Psychologie - Familie - Filosofie - Liefde

Subthema's
Dwangarbeid, tweede generatie oorlogslachtoffer, psyche, gezin, relaties.
Activiteiten
Lezing - deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Signeersessie - Interview (als geïnterviewde)

Campagnes
Auteurs voor Vrijheid 2020

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Tessa IJzermans studeerde aan de kunstacademie Sint Joost te Breda. Na diverse functies in de kulturele sector koos zij voor een wetenschappelijke studie en werkte dertig jaar als psychotherapeut en supervisor in de GGZ. In 2010 schreef zij Geef ons zegen en gewin een biografie van een Vlaardings haringredersgeslacht.
In 2018 debuteerde zij met de roman Het houten bestek, waarin een teruggekeerde dwangarbeider de oorlog vol overtuiging achter zich laat en een nieuw bestaan opbouwt. Als hij instort en zijn gezin ten onder dreigt te gaan gaat zijn dochter op onderzoek uit.                      Voor deze , deels autobiografische, roman verrichtte Tessa IJzermans veel research . Naast uitvoerig literatuuronderzoek sprak zij met oud- dwangarbeiders en met Nederlandse en Duitse historici. Zij en bezocht internationale archieven en bezichtigde voormalige kamplocaties.  
‘Tessa IJzermans overtuigt vanaf de eerste zin en sleept de lezer mee in een wervelende caleidoscoop waarvan de beelden nog lang op het innerlijke netvlies achterblijven.[…] Een van de verhaallijnen van deze op autobiografische gegevens gebaseerde roman is geschreven vanuit het  perspectief van een dwangarbeider. Dat is bijzonder.' ****

 

Publicaties


Het houten bestek
2018, Uitgeverij De Geus
Roman


Media

foto's

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief