Kinderboekenweek

LET OP: De deadline om een aanvraag in te dienen voor de aankomende Kinderboekenweek is 9 september.

Van 2 oktober tot en met 13 oktober 2024 is het weer Kinderboekenweek! Het thema is Lekker eigenwijs! Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Weet je dat kinderboekenschrijvers óók lekker eigenwijs zijn? Zij kunnen als heen ander kinderen meenemen in hun eigenwijsheid en op die manier de kinderen enthousiast maken voor lezen. Geheel op eigen wijze ;)

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door Pieter Koolwijk. Daarnaast verschijnt er een prentenboek bij de Kinderboekenweek, deze wordt gemaakt door Noëlle Smit. De tournees van de geschenkschrijvers zijn volledig volgeboekt.

Wil je een schrijver of illustrator uitnodigen in de Kinderboekenweek?

Bekijk auteurs tijdens de Kinderboekenweek

Bekijk auteurs met een themaprogramma

Wil je de kosten weten van een bezoek aan meerdere groepen op school? Gebruik daarvoor onze Rekentool. Een schrijver aanvragen kan hier.

 

Tiplijst

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste schrijver? Wij hebben een tiplijst met lekker eigenwijze schrijvers opgesteld.

Henrieke Herber

Met Henrieke Herber lees je over drakenfriet, zing je over ridder Joris en verzin je je eigen rijmwoorden. En wie weet: misschien vind je zelfs wel een haaientand… Henrieke Herber is auteur van de boeken Nadia’s dag en Nadia’s nacht en bezoekt groep 1 t/m 3.

Roozeboos

Roozeboos is een illustrator en kinderboekenschrijver die probeert met een nieuwsgierige blik naar de wereld te kijken. Haar werk is speels, vrolijk en energiek en zelfs de kleinste details in haar tekeningen vertellen een verhaal. Voor groep 1 t/m 4.
 

Tjarko van der Pol

In Ik wil een ander bed zoekt de eigenwijze Pollie het beste bed om in te slapen. Ze reist langs de meest bijzondere bedden, maar slapen wil maar niet lukken. Schrijver en illustrator Tjarko van der Pol neemt je op interactieve wijze mee in het verhaal. Wie weet win je wel een kleurplaat in de Grote-Bedden-Quiz! Geschikt voor groep 1 t/m 5.  

Charlotte Doornhein

Vier het dwars zijn samen met auteur Charlotte Doornhein! Kinderboeken zitten vol met sterke personages die laten zien hoe leuk het eigenlijk is om lekker te doen wat je zelf wilt. Duik dit jaar in boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Je kunt uit maar liefst vijf themaprogramma’s kiezen! Geschikt voor groep 1 t/m 8.

Marloes Kemming

Wat betekent ‘eigenwijs zijn’ eigenlijk? En wat maakt jou nu precies jou? Bij een schrijversbezoek van fantasyschrijver Marloes Kemming staan deze vragen centraal. Naast voorlezen en samen filosoferen, is er tijd voor een creatieve opdracht: ontwerp je eigen alter ego! Word je een superheld, een magisch wezen of een schurk? Geschikt voor groep 1 t/m 8. 

Tineke Meirink

Een steen die op een wolk lijkt, op een eiland of misschien een slak. Deze Kinderboekenweek nodigt beeldmaker en illustrator Tineke Meirink je uit om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Een creatief bezoek rondom het gedichtenboek Wij zijn even naar de verte, geschikt voor groep 1 t/m 8. 

Rian Visser

Stel dat je kunt vliegen: waar ga je dan naartoe? Wat beleef je daar? Met deze vragen prikkelt Rian Visser de fantasie. Haar boek Seef bij de piraten staat hierbij centraal. Een creatief bezoek waarin ruimte is voor vertellen, tekenen, schrijven en een verrassing aan het eind. Geschikt voor groep 3 t/m 5.

Mohana van den Kroonenberg

Voorlezen, schilderen en een goed gesprek voeren met elkaar? Bij een bezoek van Mohana van den Kroonenberg kan het allemaal. Deze Kinderboekenweek biedt ze verschillende eigenwijze themaprogramma’s aan, bijvoorbeeld rondom haar boek Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt. Want wat betekent kwijtmaken eigenlijk? Geschikt voor groep 3 t/m 8.

Thijs Goverde

Maak kennis met Thijs Goverde, de schrijver achter de grappige en spannende Donderkat-reeks. Zijn motto: “Wie leest als-ie klein is, wordt gelukkig als-ie later groot is!” Bij zijn bezoek is er naast voorlezen ook ruimte voor een andere eigenwijze invulling: toneelspelen! Geschikt voor groep 5 t/m 8.

Remco Volkers

Zijn boeken zijn geestig, avontuurlijk en zitten vol cliffhangers en zitten stiekem vol kritiek op de “grote mensenwereld”. Ga genieten van het vertellen, voorlezen en een woordspel doen samen met auteur Remco Volkers. Voor groep 5 t/m 8.
de Schrijverscentrale

Tjerk Noordraven

In het boek Meester Spion van Tjerk Noordraven ontdekken Flo en haar klasgenoten dat hun meester een spion is. Vanaf dat moment krijgen ze elke dag spionnenles. Maar wat leer je daar zoal? Codes kraken, leugenaars ontmaskeren? Aan de hand van zijn avontuurlijke boek vertelt Tjerk Noordraven je er alles over. Hij laat zelfs een paar echte spionnengadgets zien! Geschikt voor groep 5 t/m 8.

Matthijs Meeuwsen

Speciaal voor de Kinderboekenweek haalt Matthijs Meeuwsen, bekend van Een slijmzoen voor je oma, de tofste buitenbeentjes uit het dierenrijk van stal. Van vliegende inktvissen tot lichtgevende beren: een voorlees-, quiz- en kennisfeest voor kinderen van groep 5 t/m 8. Ook te combineren met een illustratorbezoek van Paco Vink!

Najiba Abdellaoui

Altijd al eens eigenwijze poëzie willen schrijven? Met letters die hun eigen weg gaan en woorden die zomaar weglopen? Het kan deze Kinderboekenweek met Najiba Abdellaoui, bekend van onder meer Het Sleutelbos en Mijn buurvrouw is een ninja. Geschikt voor groep 5 t/m 8.

Jolien Janzing

Ga op prehistorisch avontuur met het eigenwijze meisje Atta en waan je tussen de mammoeten en wollige bosneushoorns. In deze interactieve voorstelling neemt Jolien Janzing je mee naar de Steentijd aan de hand van haar boek Atta, een van de kerntitels van deze Kinderboekenweek. Geschikt voor groep 6 t/m 8.

Wil je graag persoonlijk advies? Bel of mail ons, we helpen je graag verder.