Tjarko van der Pol

Geboortedatum 23-11-1983

Geboorteplaats Beverwijk

Website http://www.tjarkovanderpol.nl
Instagram www.instagram.com/tjarkovanderpol

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Peter Neijenhoff

Geboortedatum
23-11-1983

Geboorteplaats
Beverwijk

Website
http://www.tjarkovanderpol.nl
Instagram
www.instagram.com/tjarkovanderpol

toon meer

Illustrator

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Beroepen - Diversiteit - Familie - Gender - Geschiedenis - Gezondheid - Humor - Identiteit - Liefde - Natuur - Onderwijs - Pesten - Psychologie - Reizen - Religie - Tweede Wereldoorlog - Voeding - Vriendschap - Wetenschap

Subthema's
illusteren, kunst, darmen, illustratie, tekenen,insecten, empathie, talent, leerkuil, hersenen, ruimtevaart beroepen

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2023

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Kleuters - Peuters - Senioren - Volwassenen

Of het nu voor jong of oud is, Tjarko vertelt graag over zijn boeken en tekeningen en wat hij allemaal heeft moeten leren om ze te kunnen maken. Zo weet hij bijvoorbeeld heel veel over de darmen, hersenen, ruimtevaart en over het beroep illustrator en wat daar allemaal bij komt kijken. De lezingen en workshops zijn voorzien van rijk geïllustreerde presentaties en zitten vol interactie met het publiek en daarom dus nooit saai!

ILLUSTRATOR TJARKO VAN DER POL OP BEZOEK?
Klik op de linkjes voor meer informatie over de verschillende programma’s. Naast een bezoek ‘in het echt’ is ook een online-bezoek mogelijk.


KINDERBOEKENWEEK 2023
De Kinderboekenweek van 2022 was weer een groot succes. Maar liefst 39 klasbezoeken door het hele land en dus helemaal volgeboekt! 

3-8 jaar
Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek "Bij mij thuis". Tjarko's woordenloze prentenboek Ik wil een ander bed sluit hier perfect bij aan. In dit boek is Pollie opzoek naar een ander bed. Vanuit haar huis vertrekt ze op een lange en vermoeiende wereldreis. De reis zit vol bijzondere bedden maar slapen lukt nog altijd niet. Uiteindelijk verlangt Pollie toch het meest naar haar eigen bed in haar eigen huis. Want dat is toch het fijnst! 
LINK PDF

6-18 jaar
Wil je weten hoe het er bij Tjarko thuis uit ziet? De hele bovenste verdieping is zijn atelier! Hoe het is om thuis te werken en hoe hij illustrator geworden is, vertelt hij in 'Van boek tot illustrator'. Deze lezing met veel interactie gaat ook over leesbevordering, de leerkuil wordt behandeld en de kinderen gaan met een zelfgemaakte krant naar huis. 
LINK PDF

6-12 jaar
Wist je dat 'bovenkamer' een ander woord is voor je brein? In deze vertelling reizen we 'Bij mij thuis' naar mijn bovenkamer. Dit is naast een vertelling over hoe ons brein werkt ook een les in het ontdekken van je talent. Daarnaast worden er veel tips gegeven voor een gezonde bovenkamer.
LINK PDF


ALLE PROGRAMMA’S

 • Ik wil een ander bed | LINK PDF
  Een interactieve vertelling van zijn nieuwste prentenboek 'Ik wil een ander bed'. Hij neemt de kinderen mee op reis samen met Pollie die op zoek is naar een ander bed. Gewichteloos zweven in een hemelbed, lekker herrie maken in het vuurtorenstapelbed en bibberen op een ijsbed in de sneeuwhut! Dit bezoek is geschikt voor de leeftijdsgroep; peuters, kleuters en groep 3-4. Thema's die worden behandeld: herkennen en benoemen van emoties, de kleuren van de regenboog, fantaseren en dromen. Aan het einde is er een quizje waar de kinderen door samen te werken een kleurplaat kunnen verdienen!
   
 • Illustreren kun je leren | LINK PDF
  Hoe spannend is het om een illustratie te maken met een echte deadline? Hoe je dat het beste kunt doen en waar je op moet letten leer je allemaal tijdens deze workshop. Deelnemers krijgen een zelfgemaakte krant mee naar huis. Daarnaast verteld Tjarko hoe hij door het lezen van een boek uiteindelijk illustrator geworden is en waarom lezen dus zo belangrijk is!
    
 • Hadden de Grieken al raketten? | LINK PDF
  Raketten en ruimtereizen dan denk je snel aan de toekomst. Maar heel lang geleden waren mensen hier al mee bezig. Een bezoek met prachtig visueel ondersteunend materiaal en proefjes!
  Link naar boek: Hadden de Grieken al raketten?
   
 • Van Hap tot Plons | LINK PDF
  Een workshop waarin we het eten volgen van de eerste hap tot de laatste plons. Meer dan 100.000 kinderen per jaar hebben een poep-probleem en durven daar niet altijd over te praten. Deze workshop is niet alleen grappig maar ook leerzaam!
  Link naar boek: Pretpark de poepfabriek
   
 • Breingeheimen | LINK PDF
  Dit is naast een vertelling over hoe ons brein werkt ook een les in het ontdekken van je talent. Daarnaast worden er veel tips gegeven voor een gezonde bovenkamer.
  Link naar boek: Het Hersenhotel

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vind je het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
 • Voorleesmoment in de klas
 • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
 • Themabezoek in de klas
Workshops
 • Workshop Verhalen tekenen
Jeugdliteratuur voor volwassenen
 • Leesmotivatie
 • De schrijver/illustrator vertelt
 • Praktisch aan de slag
 • Vakoverstijgend lezen

Publicaties

Ik wil een ander bed
2021, Luitingh-Sijthoff
Prentenboek
Het Hersenhotel
2019, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Rotbeesten
2018, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek - Korte verhalen - Wetenschap
Stinkende Windjes
2018, Luitingh-Sijthoff
Kinder- of jeugdboek
Pretpark de Poepfabriek
2016, LUITINGH-SIJTHOFF
Prentenboek - Wetenschap - Non-fictie

Media

foto's

Fotograaf: Studio2Media / Gwendelyn Luijk

video's

externe webpagina's

Openbare lezingen

4-10-2023 Bibliotheek Scheveningen , Scheveningseweg 333, Den Haag (Organisatie)
11-11-2023 Dienst Openbare Bibliotheek Den Haag Haagse Hout , Theresiastraat 195, Den Haag (Organisatie)

Bekroningen

Het Mooie Kinderboek 2018 | Stichting Kleine Lettertjes 2018
Nominatie Hotze de Roosprijs 2019
Longlist Jan Wolkers Prijs 2019