Tjerk Noordraven

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Vincent Kos
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Spanning

Thema's
Beroepen - Dieren - Geschiedenis - Humor - Natuur - Reizen - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
Avontuur, zelfvertrouwen, zelfontplooiing

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Tjerk Noordraven is die schrijver met die vleerhond op zijn schouder. Hij schrijft boeken voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar (groep 5 t/m 8).

Hij is vooral bekend van de komische serie Monster Zoo (8+) en het spannende griezelboek Het nieuwe spookhuis (9+). Zijn nieuwste serie is Meester Spion (8+).
 

Schoolbezoek

Een schrijversbezoek van Tjerk Noordraven is voor leerlingen echt een beleving. Hij komt de klas in met een opgezette vleerhond op zijn schouder. Als hij vertelt over zijn boeken en een spannende actiescène voorleest, zit zelfs de grootste druktemaker muisstil op het puntje van zijn stoel.

Zo’n auteursbezoek is heel interactief. Tjerk vertelt over zijn boeken en wat een schrijver allemaal doet en houdt een quiz over de monsters uit zijn boeken. Kinderen kunnen alle vragen stellen die ze hebben. Tjerk neemt ook altijd een paar van de opgezette vleermuizen mee die op zijn schrijftafel staan.

Deze schoolbezoeken zijn voor groep 5 t/m 8. Qua groepsgrootte is alles mogelijk. Tjerk staat net zo graag in de klas voor één groep als dat hij op een podium in de aula optreedt voor de hele bovenbouw.
 

Kinderboekenweek 2024

Het boek 'Meester Spion' van Tjerk Noordraven past heel goed bij het thema van de Kinderboekenweek 2024: 'Lekker eigenwijs!'

In 'Meester Spion' ontdekken Flo en haar klas dat hun nieuwe meester een spion is. Hij probeert zich te verschuilen voor zijn vijanden en doet daarom alsof hij een meester is. De leerlingen beloven het geheim te houden, maar ze hebben wel één voorwaarde: ze willen voortaan elke dag spionnenles. Vanaf dan leren ze bij rekenen hoe je codes kraakt, werken ze bij taal met een leugendetector en schieten ze tijdens schrijven verdovingspijltjes uit hun pennen. Begrijpend lezen wordt begrijpend kijken, natuur wordt sporen zoeken en handvaardigheid wordt sloten kraken.

Dit leuke, avontuurlijke boek is de basis voor een schrijversbezoek in spionnenthema. Schrijver Tjerk Noordraven vertelt over zijn serie en de spionnenlessen die erin voorkomen. En hij laat zelfs een paar echte spionnengadgets zien!

Activiteiten

Deze activiteiten kan Tjerk Noordraven uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Schrijversbezoek in de klas

Tjerk Noordraven is de schrijver van de Monster Zoo serie. Zijn schrijversbezoeken zijn altijd heel interactief. Tjerk vertelt over zijn boeken en wat een schrijver allemaal doet en houdt een quiz over de monsters uit zijn boeken. Kinderen kunnen alle vragen stellen die ze hebben. Tjerk neemt ook altijd een paar van de opgezette vleermuizen mee die op zijn schrijftafel staan.

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool Kan online
Kinderboekenweek 2024

Themaprogramma Kinderboekenweek 2024

In het boek 'Meester Spion' van Tjerk Noordraven ontdekken Flo en haar klasgenoten dat hun nieuwe meester een spion is. Vanaf dan krijgen ze elke dag spionnenles. Ze leren bij rekenen hoe je codes kraakt en werken bij taal met een leugendetector. Begrijpend lezen wordt begrijpend kijken en handvaardigheid wordt sloten kraken. Dit leuke boek is de basis voor een schrijversbezoek in spionnenthema. Tjerk neemt ook echte spionnengadgets mee!

Leerjaar 5 t/m 8 Basisschool Kan online

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

Monster Zoo 5: Op de sneeuwvlakte
2024, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek
Meester Spion
2022, Uitgeverij Moon
Monster Zoo 4: Diep in de jungle
2022, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek
Monster Zoo 3: De Lava Zoo
2021, Uitgeverij Moon
Monster Zoo 2: Op trollenjacht
2021, Uitgeverij Moon
De kerkhofkrijgers
2021, Uitgeverij Moon
Het schedelrijk
2020, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek
Monster Zoo 1: Voedertijd
2020, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek - Spanning
De geest van de keizer
2020, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
De geest van de meesterdief
2020, KLUITMAN
Kinder- of jeugdboek
Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan
2019, moon
Kinder- of jeugdboek
De horrorhoeve
2018, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek - Spanning
De Transsylvanië Express
2018, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Het nieuwe spookhuis
2017, Uitgeverij Moon
Kinder- of jeugdboek - Spanning

Media

foto's

Fotograaf: Vincent Kos

video's

Openbare lezingen

30-10-2024 Huis73 , Hoff van Hollantlaan 1, Rosmalen (Draaisma, B. (Brigitta))

Bekroningen

2e plek Hotze de Roosprijs 2018