Mohana van den Kroonenberg

Afbeelding van de auteur
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kort verhaal

Thema's
Diversiteit - Familie - Identiteit - Pesten - Psychologie - Vriendschap

Subthema's
Individu vs groep, onzekerheid, stotteren.

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Presentatie - Schrijfopdracht - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Mohana van den Kroonenberg is beeldhouwer en schrijver. Zij publiceert verhalen in verschillende literaire tijdschriften en kranten. Zij was redacteur van BoekieBoekie, zat in het bestuur van de Nederlandse Kafka-Kring en is momenteel hoofdredacteur van Jong Literair Nederland.

In 2010 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de verhalenbundel Moorddiner.

Op dit moment is Mohana vooral gericht op literatuur voor kinderen. In mei 2022 kwam haar debuut voor de jeugd, Dodo, bij Uitgeverij De vier Windstreken uit. Dodo is een kinderboek voor kinderen vanaf een jaar of tien, over een jongen die stopt met praten en zich terugtrekt in zichzelf. Dodo is uitvoerig besproken in de landelijke pers en werd getipt door de Grote vriendelijke Podcast. 

September 2023 is Ik heb mijn zusje kwijrtgemaakt uitgekomen. Een leesboek voor jongere kinderen, prachtig geillustreerd door Nadia Meezen. Voorlezen vanaf 6 jaar,. zelf lezen avnaf 8. 

Graag kom ik op scholen vertellen over Dodo, over Doran, Over Soof en Kos, over mijzelf als kind. 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Mohana van den Kroonenberg uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Kinderboekenweek 2024

Eigenwijze schilderworkshop

In 'Zwart vierkant' is alle verf op als Kazimir eindelijk weet wat hij wil maken. Alleen de zwart is er nog. Razendsnel schildert hij zijn hele leven. Alles komt voorbij. Blijheid, boosheid, liefde en de dood. Het wordt een prachtig zwart vierkant. Heel knap. In de klas zal ik het verhaal 'Zwart vierkant' voorlezen. Daarna bedenken en bespreken we wat uit ieders leven geschilderd wil worden. Met zwart. Oude kleren aan en lekker los.

Leerjaar 3 t/m 5 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Fantasie als eigenwijze oplossing

In Dodo houdt Dorian 150 pagina’s lang zijn mond. Hij stottert, dat mag niemand weten, en trekt zich terug in zijn fantasie. Ook ik heb als kind mijn mond gehouden. Daarover zal ik vertellen en ik zal voorlezen uit Dodo. Vrijwel elk kind heeft wel iets waarvan het niet wil dat het bij hem hoort. We gaan proberen daarover een gesprek te hebben, Geen eenvoudige ‘workshop’ maar het levert vaak bijzondere en ontroerende verhalen op, en veel applaus.

Leerjaar 6 t/m 8 Basisschool
Kinderboekenweek 2024

Ik heb mijn ... kwijtgemaakt

In 'Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt' verstopt Kos zijn babyzusje Soof in het park. Hij vindt haar niet meer terug. Wat is kwijtmaken eigenijk? Ik zal het begin voorlezen, aan het eind komt alles goed maar eerst gaan we zelf een verhaal schrijven. Ik heb mijn ... kwijtgemaakt. Elk kind kan invullen wat het wil. Natuurlijk mag erbij getekend worden. En achteraf voorlezen mag ook. Dat levert mooie, hilarische en soms ontroerende gesprekken op.

Leerjaar 4 t/m 6 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

In de maneschijn
2023, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt
2023, DE VIER WINDSTREKEN
Kinder- of jeugdboek
Dodo
2022, DE VIER WINDSTREKEN
De schoen van tien miljoen
2022, Rose Stories
Kinder- of jeugdboek
Het grote zelfleesboek
2017, Uitgeverij Ploegsma
Korte verhalen
Moorddiner
2010,
Roman

Media

foto's

externe webpagina's