Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Corbino
toon meer

Non-fictieschrijver - Journalist - Fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Roman

Thema's
Vriendschap - Seksualiteit - Onderwijs - Muziek - Mediawijsheid - LHBTI - Identiteit - Humor

Subthema's
Breda Maastricht Rotterdam Utrecht Amsterdam Haarlem Den Haag Groningen

Activiteiten
Workshop/masterclass - Signeersessie - Interview (als interviewer) - Interview (als geïnterviewde) - Internetactiviteit - Groepsbezoek (Jeugd) - deelname gesprek/discussie

Campagnes
Eigen Beheer 2022

Leeftijdsgroepen
Volwassenen - Jongvolwassenen

Martijn Jas (Breda, 1966) studeerde in 1996 af aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Sindsdien wisselt hij tv- en radioklussen af met het schrijven en uitgeven van boeken.

Op 9 februari 2021 verschijnt zijn eerste roman, Mooie vrienden waarvan ook een luisterversie is verschenen, voorgelezen door de acteur Egbert-Jan Weeber.

Flaptekst:
Tobias Buut is een laatbloeier, de eeuwige vrijgezel. Bredase gezelligheid, melige grappen met zijn voetbalvrienden, maar aan het echte leven komt hij niet toe. Aan moederliefde heeft hij meer dan genoeg. En in de kast is het wel zo veilig. Eenmaal beland op de School voor Journalistiek begint vriend Hidde lastige vragen te stellen.
Pas tegen zijn dertigste komt Tobias eindelijk uit de kast, allerminst tot zijn genoegen. Hij haat de homoscene met zijn Gay Parades en darkrooms.
Mooie vrienden is het tragikomische relaas van een zoektocht die nauwelijks verlossing biedt. Maar waarom zou je daar eigenlijk op uit zijn?

Martijn Jas interviewde meer dan 250 prominente Nederlanders.
In 2001 publiceerde Jas zijn eerste boek Breda bevalt! waarin 28 bekende Nederlanders die in Breda geboren zijn (met o.a.: Hans van Mierlo, DJ Tiësto, Corry Konings, Kees Rijvers, Corry Brokken en Maria Goos) vertellen over de onlosmakelijke band met hun geboortestad. Daarna verschenen Maastricht bevalt!, Rotterdam bevalt!, Utrecht bevalt!, Amsterdam bevalt! en Haarlem bevalt!
Eind 2016 komt bij zijn eenmansuitgeverij Kapstok het achtste Bevalt!-boek uit. In Groningen bevalt! interviewde Martijn Jas daarin onder anderen Bert Visscher, Egbert-Jan Weeber, Klaas Knot, Marianne Timmer, Jacques d’Ancona, Arjen Lubach en Klaas Nuninga.

Voor de televisie werkte Jas voor onder meer Laat de Leeuw, Man bijt hond, Pauw en Op1.