Monique Bronkhorst

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Jeffrey Korte
toon meer

Biograaf - Fictieschrijver

Genre
Biografie - Historische roman - Roman

Thema's
Duurzaamheid - Europa - Identiteit - Migratie - Tweede Wereldoorlog - Zingeving

Activiteiten
Internetactiviteit - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Eigen Beheer 2022

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen

Wat kun je verwachten als je mij vraagt voor een lezing?

Voor mijn nieuwe roman De Gierenvallei deed ik veel onderzoek naar verlaten dorpen in Spanje. Ik zocht uit waarom deze dorpen verlaten zijn maar vooral wat het lot van deze dorpen is. In een aantal gehuchten streken nieuwe bewoners neer die de huizen herbouwen en een hechte gemeenschap vormen. Wat beweegt hen om voor zo'n afgelegen plek te kiezen? Aan de hand van foto's vertel ik er alles over.

Voor mijn debuutroman Lena (2016) dook ik in de geschiedenis van mijn grootvader. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog beschuldigd van collaboratie en zat een paar maanden in een overvolle, geïmproviseerde gevangenis. De bestraffing van 'landverraders' is een weinig belicht facet van de WO-II. Wat was het lot van deze mensen en welk effect had dat op hun huwelijk en gezin? Ook hierover kan ik het een en ander vertellen aan de hand van de geschiedenis van mijn grootouders.

Op mijn website onderhoud ik een blog over mijn ervaringen als schrijver. Daarnaast ben ik als vrijwilliger voor Humanitas betrokken bij het project 'Levensboek' en help ik mensen hun levensverhaal op papier te krijgen. En dan heb ik nog een betaalde baan als senior adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en als vertrouwenspersoon voor het Ministerie van Economische Zaken.

Media

foto's