Bianca Stigter


Geboorteplaats Amsterdam

Facebook http://Bianca Stigter

Twitter http://Bianca Stigter @Bstigter1
Fictieschrijver

Campagnes
Auteurs voor Vrijheid 2020

Bianca Stigter publiceerde in oktober 2019 Atlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945. Het boek is een gids voor de Tweede Wereldoorlog in de hoofdstad, vol onbekende foto’s en kaarten en gevuld met grote en kleine verhalen uit de oorlog.
Op welk gebouw werd een aanslag gepleegd en welk huis werd als represaille in brand gestoken? De scholen waar Joodse kinderen in 1941 naar toe moesten, de scholen die door Duitse soldaten gevorderd waren, de kringhuizen van de NSB, de onderkomens van jodenjagers, bijzondere onderduikadressen, verzamelplaatsen bij razzia’s, de locaties van gaarkeukens, de vergaderadressen van verzetsgroepen, ze staan per buurt en per straat beschreven, met details die het verleden heel dichtbij brengen.
‘Niet eerder werd het drama dat zich tussen 1940 en 1945 in Amsterdam afspeelde zo uitputtend en zo helder zichtbaar gemaakt als in Atlas van een bezette stad’, schreef Guus Luijters in een recensie.
Bianca Stigter studeerde geschiedenis en is redacteur van NRC Handelsblad. Eerder publiceerde ze onder meer Goud uit stro. Het menselijk lichaam als avontuur, Per ongeluk expres, De Ontsproten Picasso (genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2008) en De bezette stad. Plattegrond van Amsterdam 1940-1945 waar de rijk geïllustreerde, sterk uitgebreide atlas-editie op is gebaseerd.

Publicaties


Ik geef je voor een kaperschip
1994, Uitgeverij Querido
Po√ęzie


Openbare lezingen


25-10-2020 Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam (Organisatie)