Maria van Daalen

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Titia Hahne
toon meer

Subthema's
mystiek

Maria van Daalen (1950) is auteur van zeven dichtbundels, verschenen bij Querido (Amsterdam) sinds 1989, een Engelstalige dichtbundel en een verhalenbundel. Haar werk is vele malen vertaald en zij trad op bij nationale en internationale poëziefestivals.

Zij werkt aan een vertaling van alle teksten uit het beroemde Gruuthusehandschrift; een bloemlezing verscheen al eerder: Liefde, leven en devotie (2013); ivm. haar werk aan een essay over vodou als werkelijkheidsbeleving was zij adviseur voor om. Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde.

Van Daalen maakte deel uit van de redactie van De Revisor en was betrokken bij de organisatie van literaire festivals zoals Herfstschrift/Winterschrift, No[o]rdschrift (Groningen) en De Langste Dag (Amsterdam) en het programma het Spreek Uur (Corrosia, Almere). Zij doceerde Creative Writing aan de Rijksuniversiteit Groningen en poëzie aan de Schrijversvakschool Amsterdam.

Publicaties

Liefde, leven en devotie
2013, Bekking
Poëzie
De wet van behoud van energie
2007, Uitgeverij Querido
Poëzie
Yo! de liefde
2003, Uitgeverij Querido
Poëzie
Elektron, muon, tau
2000, Uitgeverij Querido
Poëzie
Het geschenk // De maker
1996, Uitgeverij Querido
Poëzie
Het Hotel
1994, Uitgeverij Querido
Poëzie
Onder het hart
1992, Uitgeverij Querido
Poëzie
Raveslag
1989, Uitgeverij Querido
Poëzie

Media

foto's

Bekroningen

genomineerd voor de C. Budding'-prijs 1990
DE ONGEVLEUGELDE PEGASUS, 1e prijs van de proza- en poëziewedstrijd tgv. het 75e lustrum van de Rijksuniversiteit Groningen 1989