toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Autobiografie - Columns - Non-fictie - Dagboek - Biografie - Essays - Journalistiek

Thema's
Familie - Gezondheid - Misdaad

Subthema's
ouderenzorg, autisme, verhalende journalistiek, lone wolve, aanslag

Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren

Ivo van Woerden is journalist en schrijver. Zijn werk is verschenen in binnen- en buitenland. Hij schreef de boeken Undercover in de ouderenzorg (2011), Het drama van Alphen (2013), The great Marc Evers (2017, winnaar van de Gouden Freelance Award), De vreemdeling in de tuin (2019). Ook was hij ghostwriter voor Op zoek naar mijn Frankrijk van Wilfred de Bruijn (2017) en samensteller van Ik heb bekend, de dagboeken van Paul Haenen (2020).

In 2014 was hij fellow aan het World Press Institute in Minnesota.

Voor Undercover in de ouderenzorg werkte hij als verpleegkundige in verzorgingstehuizen in Nederland. Zijn schokkende ervaringen zorgden landelijk voor veel opschudding.

Het drama van Alphen is een reconstructie, een real-life thriller waarvoor hij slachtoffers en nabestaanden van het schietincident in Alphen aan den Rijn interviewde. Tristan van der Vlis bracht daarbij zes mensen om en pleegde  zelfmoord. Hoe ga je ermee om als je onverwachts betrokken raakt in een shooting spree?

The great Marc Evers is het levensverhaal van Nederlands grootste Paralympische zwemkampioen. Als hij twee is, krijgen Marcs ouders te horen dat hun zoon autistisch is en een geestelijke beperking heeft. ‘Doe hem maar in een tehuis’ zegt de psychiater. Maar de ouders van Marc geven de hoop op een toekomst voor hun kind niet op. Met topprestaties tot gevolg.

De vreemdeling in de tuin is een waargebeurd verhaal over een Nederlands gezin dat een jongeman in de tuin vindt en besluit hem te gaan helpen een beter leven te krijgen. Wat gebeurt er als je 'ja' zegt tegen een vreemde? Waar komt deze jongeman vandaan en waarom is hij zijn land ontvlucht?

Publicaties

The Great Marc Evers
2017, Uitgeverij Querido
Biografie - Non-fictie
Het drama van Alphen
2013, Meulenhoff
Spanning - Non-fictie
Undercover in de Ouderenzorg
2011, Maarten Muntinga
Dagboek - Journalistiek - Non-fictie

Media

foto's

Bekroningen

De Gouden Freelancer 2015