toon meer

Fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Jeugdboek

Thema's
Liefde - Diversiteit - Reizen - Vriendschap

Subthema's
Het boek gaat over Cyrus een jongen van 14 jaar die in Iran zoveel gevaar voor zijn leven loopt dat hij samen met zijn moeder naar Europa moet vluchten. Het is een gevaarlijke reis en onderweg ontmoet hij Farnaz een meisje van 14 die voor mensensmokkelaars werkt. Eerst moet Cyrus niks van Farnaz weten maar tijdens de vlucht helpt zij hem en onstaat er een diepe vriendschap tussen die twee. De vluchtreis gaat door Iran, Turkije, Bulgarije, Roemeniƫ, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en Belgie. Het is een vlucht over 7 grenzen. Jongeren vinden met een spannend en aangrijpend verhaal.

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd)

Campagnes
Kinderboekenweek 2020

Leeftijdsgroepen
Groep 7 -8 Basisonderwijs

Mark van Waes werkte een aantal jaren in Canada en de Verenigde Staten. Daarna werd hij actief als organisatie-adviseur en coach in Nederland. In dat beroep komt hij mensen uit allerlei verschillende werelden tegen. Hij is gefascineerd door hun belevenissen, hun successen, hun mislukkingen; kortom door hun verhalen. Hij volgde de opleidingen 'short stories' en 'jeugdliteratuur' aan de Schrijversvakschool in Amsterdam.
Zijn boek Cyrus & Farnaz over 7 grenzen is gebaseerd op interviews met Iraanse vluchtelingen, blogs van Syrische vluchtelingen en een aantal diepgravende journalistieke onderzoeken naar vlucht en mensensmokkel. Mark schreef het boek om jonge vluchtelingen een gezicht te geven. Om hun leeftijdsgenoten in Nederland te laten zien hoeveel moed, slimheid en doorzettingsvermogen nodig zijn om vanuit Iran naar Europa te vluchten.

Bij zijn bezoeken gaat hij in op vluchten: hoe dat gaat, wat dat betekent, welke gevaren je loopt. Hij leest daarbij voor uit Cyrus & Farnaz. Het boek is recent genomineerd voor de Hotze de Roos prijs 2019.

Publicaties

Cyrus & Farnaz over 7 grenzen
2018, Rose Stories
Kinder- of jeugdboek

Media

Bekroningen

Hotze de Roos Debuut prijs genomineerd voor 2019