Jan Konst

Geboortedatum 01-04-1963

Geboorteplaats Utrecht

Website https://jankonst.com/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Ekko von Schwichow

Geboortedatum
01-04-1963

Geboorteplaats
Utrecht

Website
https://jankonst.com/

toon meer

Non-fictieschrijver

Genre
Non-fictie

Thema's
Europa - Familie - Geschiedenis

Subthema's
Duitsland, Berlijn, DDR, Derde Rijk, Nederlandse literatuur, familiegeschiedenis, oral history, history from below

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Voordracht

Leeftijdsgroepen
Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen - Senioren

Jan Konst (*1963) groeide op in het beschouwelijke Baarn en studeerde tijdens de bewogen jaren tachtig Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Sinds een kwart eeuw woont en werkt hij in Berlijn, waar hij als literatuurwetenschapper aan de Freie Universität verbonden is.

Naast een omvangrijk wetenschappelijk oeuvre schrijft Jan Konst ook voor een breed lezerspubliek. In drie recente boeken staan Duitsland en de Duitse geschiedenis centraal: Iedereen is op weg naar de Brandenburger Tor - Nederlandse en Vlaamse Schrijvers over Berlijn (Meulenhoff, 2009 - Brandenburger Tor), Alles waan. Louis Ferron en het Derde Rijk (De Bezige Bij, 2015 - Alles waan) en De wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw (Balans, 2018 - De wintertuin)

In Duitsland is Jan Konst veel onderweg als moderator van Nederlandstalige auteurs. Hij organiseerde en presenteerde vele tientallen literaire avonden en stond aan de basis van grote evenementen in de Duitse hoofdstad, zoals het poeziefestival Sprache in Essenz en de Spoken Word-manifestatie Es Gracht!

Jan Konst komt graag vertellen waarom hij een boek schreef over zijn Duitse schoonfamilie, die in de lange twintigste eeuw het hoofd boven water hield onder de uiteenlopendste politieke regimes.


 

Publicaties

De wintertuin. Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw
2018, BALANS
Non-fictie
Alles waan. Louis Ferron en het Derde Rijk
2015, Uitgeverij De Bezige Bij
Biografie - Non-fictie
Iedereen is op weg naar de Brandenburger Tor. Nederlandse en Vlaamse schrijvers over Berlijn
2009, MEULENHOFF
Bloemlezing - Non-fictie

Media

foto's

video's