Wilt u een auteur uitnodigen op school, maar weet u niet wie? Wij helpen u graag met inspiratie opdoen. Nodig een van deze bekroonde auteurs uit in de klas of in de bibliotheek.
De Jonge Jury daagt jongeren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs uit om jeugdboeken te lezen en hun stem uit te brengen op hun favoriete boek. Dit jaar heeft Chinouk Thijssen met Gegijzeld de Jonge Jury Prijs 2022 in ontvangst mogen nemen. De debuutprijs ging naar Elin Meijnen voor haar boek De tweede stem.
Ook de twee andere twee genomineerden, Anna Woltz met De Tunnel en Maren Stoffels met Lock down, zijn via De Schrijverscentrale te boeken voor een auteursbezoek. Zo ook Lotte van den Noort die met haar debuut Unsinkable werd genomineerd voor de debuutprijs.
De Woutertje Pieterse Prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het mooiste jeugdboek van het afgelopen jaar. Dit jaar mochten Raoul Deleo en Noah J. Stern de prijs in ontvangst nemen voor Terra Ultima.
De andere genomineerden zijn:
Andere genomineerden Annet Schaap en Marc ter Horst zijn alleen te boeken voor basisonderwijs.
De Inktaap is de literaire jongerenprijs van de Nederlandstalige literatuur. Dit jaar mocht Merijn de Boer hem in ontvangst nemen voor De saamhorigheidsgroep.
De jury is lovend over het boek: “Ironisch, grappig en vlot geschreven, dat is hoe wij het verhaal in drie woorden zouden omschrijven. Want ironisch is het zeker.”
Het Beste Boek voor Jongeren wordt ieder jaar uitgereikt om de aandacht van jongeren in de leeftijdscategorie 15 tot en met 18 jaar te vestigen op goede en leuke boeken. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en zorgen zo voor meer leesplezier in twee categorieën: oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaald.
Van de genomineerden in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig zijn de volgende auteurs bij ons aangesloten:
De winnaar wordt tijdens de Boekenweek van Jongeren bekend gemaakt, deze vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 25 september.
Literaire talenten
NRC en de Volkskrant hebben aan het eind van 2021 onderzoek gedaan naar veelbelovende jonge schrijvers. Deze schrijvers kwamen hieruit naar voren:
Sholeh Rezazadeh - Literair talent 2022 volgens de Volkskrant
In 2021 verscheen De hemel is altijd paars, de debuutroman van Sholeh Rezazadeh, over een jonge Iraanse vrouw die kort in Nederland woont en daar een nieuw leven probeert op te bouwen. De jury prees haar ‘mooie cadans van woorden’.
Bron: de Volkskrant
Roziena Salihu - Rijzende ster spoken word volgens NRC
De 27-jarige Roziena Salihu is spoken word artiest en schreef korte fictieverhalen voor De Revisor. Uit het artikel:
Door het vrije spel tussen kleine observaties en grote thema’s en de muzikaliteit in haar taalgebruik klinkt Salihu’s poëzie intuïtief.”
“Nu geef ik zelf workshops op scholen. Ook al is het sporadisch, mijn enige doel is om kinderen vol te pompen met positiviteit, kracht en complimenten. Laten we ervoor zorgen dat kinderen denken, wow, ik kan iets. Ik kan schrijven. Ze zei dat ik het kan.”
Leonieke Baerwaldt - Literair talent 2022 volgens de Volkskrant
Met Hier komen wij vandaan schreef Leonieke Baerwaldt een boek over personages die zichzelf op een of andere manier buiten de maatschappij hebben geplaatst. Tegelijkertijd koesteren ze grote dromen en verlangens.
Baerwaldt heeft een solide, onnadrukkelijk beeldende stijl, met zinnen als: ‘Het terrein rond de woonwagen ziet eruit als een slordig dichtgenaaide wond.’ Voor wie houdt van grotemensensprookjes waar niks sprookjesachtigs aan is.
Jilt Jorritsma - Rijzende ster literatuur volgens NRC
In 2021 debuteerde historicus Jilt Jorritsma met zijn roman Was, een mysterieus verhaal dat zich afspeelt in de Friese polder. NRC schreef over dit boek: “Het komt hoogst zelden voor dat een roman je doet walgen, tot kokhalzen aan toe, én betovert.
Lisa Weeda - Literair talent 2022 volgens De Volkskrant
In haar debuutroman Aleksandra beschrijft Lisa Weeda haar familiegeschiedenis. Haar grootmoeder werd op 18-jarige leeftijd door de Nazi’s vanuit Oost-Oekraïne naar Duitsland gedeporteerd om te werken voor de Duitse oorlogsindustrie. Weeda maakte diezelfde reis, maar dan de andere kant op.
Weeda hierover in een interview met de Volkskrant: ‘Mijn familie leeft in een gebied waar al honderd jaar conflict is. Mijn manier om mee te vechten is dit boek te schrijven. Het is een monument voor mijn familie die zich door al die verschrikkelijke gebeurtenissen staande heeft gehouden, steeds maar een kant heeft moeten kiezen en soms ook tegenover elkaar is komen te staan.’
Op zoek naar nog meer tips voor de bovenbouw? Kijk dan eens naar dit artikel vol prijswinnaars. Veel van deze auteurs zijn ook geschikt voor de bovenbouw in het voortgezet onderwijs.