De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 t/m 6 jaar en vinden plaats van 24 januari tot en met 3 februari 2024. Veel kinderdagverblijven en bso’s grijpen de Nationale Voorleesdagen aan om nóg meer aandacht aan (voor)lezen te geven. Pedagogisch medewerkers lezen voor uit prentenboeken en organiseren allerlei activiteiten rondom boeken en voorlezen. Niet gek, taalontwikkeling van kinderen wordt immers gestimuleerd door (voor)lezen. Een auteursbezoek geeft nog een extra boost aan de leesmotivatie bij kinderen en is een waardevolle inspiratiebron voor de docenten en pm’ers.
Meer leesplezier
Schrijvers en illustratoren kunnen pm’ers helpen het (voor)lezen nog meer te verankeren. Uit het onderzoek Dichter bij de schrijver, dichter bij het lezen (2018) blijkt dat kinderen het leuk en leerzaam vinden als er een schrijver op bezoek komt. Het plezier in (voor)lezen wordt vergroot, waardoor een goede basis wordt gelegd voor een lezend leven.
De Schrijverscentrale heeft ruim 50 jaar ervaring in het adviseren en bemiddelen bij schrijversbezoeken. Daardoor weten ze precies welke schrijver of illustrator interessant is voor welke leeftijdsgroep.
Door de enorme hoeveelheid schrijvers die is aangesloten bij de Schrijverscentrale, is er een ruime keuze in aanbod. Prentenboekenmakers uit de Prentenboek Top 10, zoals Pepé Smit, Liset Celie en Sanne te Loo, zijn bij de Schrijverscentrale te boeken, maar ook andere prentenboekenmakers, zoals bijvoorbeeld Magnus Weightman, Aron Dijkstra, Roozeboos, Natascha Stenvert, Maranke Rinck en Martijn van der Linden en Kamalia Talhaoui.
De samenwerking tussen school en kinderopvang in een integraal kindcentrum is waardevol om in te zetten bij het uitnodigen van een schrijver of illustrator. Denk bijvoorbeeld aan een combinatiebezoek voor peuters en kleuters of een schrijver of illustrator die verschillende leeftijdsgroepen op een dag bezoekt.
Inspiratieworkshop voor docenten en pm’ers
Niet alleen bezoeken de schrijvers en illustratoren kinderen, ze kunnen ook heel goed pedagogische professionals inspireren om (op een andere manier) aan de slag te gaan met (voor)lezen.
Zo vertelt Lida Dijkstra over de kracht van interactief voorlezen en geeft ze voorbeelden van activiteiten die je rond (prenten)boeken kunt ontwikkelen.
Levina van Teunenbroek heeft jarenlange ervaring als pedagogisch medewerker en inspireert met haar boeken pm’ers en leerkrachten onderbouw hoe je op een leuke, interactieve en enthousiaste manier aan de slag kunt met (voor)lezen.
Onder het mom ‘lees- en schrijfplezier start in groep 1’ legt Li Lefebure de basis voor lees- en schrijfplezier.
Ingrid & Dieter Schubert maken al meer dan dertig jaar samen prentenboeken met en zonder tekst, zij zijn alleen samen uit te nodigen. Laat je door hen inspireren in een workshop voorlezen uit tekstloze prentenboeken.
Voor meer mogelijkheden voor schrijversbezoeken, kijk verder op onze website of stuur een mail naar jeugd@deschrijverscentrale.nl.