Aron Dijkstra

Geboortedatum 1992-11-11

Geboorteplaats Sneek

Website www.arondijkstra.nl
Instagram https://www.instagram.com/arondijkstra_illustratie/

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
1992-11-11

Geboorteplaats
Sneek

Website
www.arondijkstra.nl
Instagram
https://www.instagram.com/arondijkstra_illustratie/

toon meer

Fictieschrijver - Illustrator

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Beroepen - Dieren - Diversiteit - Familie - Geschiedenis - Humor

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Kleuters

Illustrator en schrijver Aron Dijkstra (1992) debuteerde in 2016 als kinderboekenillustrator en -schrijver met zijn prentenboek 'Ridder Roel de drakenvechter' die in meer dan 13 talen werd vertaald. Hij maakt sindsdien vele verschillende prenten- en voorleesboeken en in 2023 verscheen zijn fictiedebuut 'Drengr' (9+). Bij zijn werk in het algemeen én specifieke boeken biedt Aron leuke lessen aan voor alle leeftijden!


Aron neemt je graag mee in een kijkje op de tekentafel. Wat doet een illustrator? Wat is een storyboard? Aron neemt schetsen, storyboards, kleurenproeven, 'weggegooide' tekeningen en de echte illustraties die in het boek zitten meeBij de jongste kinderen is het vooral nog kijken en voorlezen; bij oudere kinderen vertelt Aron uitgebreid over zijn achtergrond en hoe je niet alleen één tekening, maar een heel boek maakt. En natuurlijk tekent hij iets uit een actueel boek. Vragen zijn altijd welkom!

Bij ieder boek kan Aron wel iets vertellen en laten zien. Dit zijn alvast enkele favorieten in de klas:

♦  Ridder Roel de drakenvechter is nog steeds één van Arons favoriete boeken om voor te lezen. Grom en laat je drakentanden zien! Strek je vleugels en maak jezelf zo groot als een draak! Op de prenten is van alles te zien rond het thema ridders en de middeleeuwen. Wat heeft een ridder allemaal bij zich? Wat is een harnas? Wat doet een smid? Aron tekent op groot papier bij het verhaal. (groep 1 t/m 3)

♦  In Het Feest Andersom gaat het allemaal om beroepen. Bij beroepen horen specifieke attributen en uniformen. Hoe kan je zien dat iemand een bakker is? Of een astronaut? Dit klassieke Biegel-verhaal kan worden voorgelezen door de meester/juf terwijl Aron mee tekent. Wie ziet wat voor beroep Aron aan het tekenen is en waar zie je dat aan? (groep 1 t/m 3)

♦  Hoera! De verjaardag van de luiaard gaat over jarig zijn. Maar wat hoort er bij een verjaardag? Noem maar op! Taart, dansen, cadeautjes ... Wat zou jij het liefste doen? Alle dieren in het boek vertellen het aan de luiaard, maar ... wat zou de luiaard het liefste doen? Aron tekent bij het voorlezen alle dieren. (groep 1 t/m 3)

♦ Workshop! ♦  Een feestelijke collage! In oude boeken en tijdschriften zoek je een dier dat jij leuk vindt. Daarna ga je in de stapels met oude boekjes en tijdschriften op zoek naar foto's en plaatjes om uit te scheuren/knippen. We gaan jouw dier de beste verjaardag geven! Aron legt alles uit en helpt mee. (groep 3/4)

♦  in Als jij een keertje komt logeren verzint Emmy over een geweldige logeerpartij bij opa en oma. Zo galoppeert ze samen met opa op paarden over een Amerikaanse ranch als opa voorstelt om naar de kinderboerderij te gaan. En als oma vertelt dat ze gekke dingen gaan koken, ziet Emmy voor zich hoe zij en oma in de keuken van een echt restaurant vis met chocolade smelten in een pan. (groep 1 t/m 3)

♦ Workshop! ♦ Jouw knotsgekke logeerpartij! Tijdens de workshop verzin je iets wat jij graag met opa, oma of iemand anders gaat doen als je daar een keer logeert. Daarna laat je jouw fantasie daarop los! Je tekent jouw fantastische logeeractiviteit. Bij alle stappen helpt Aron de kinderen uiteraard verder. (groep 3/4)

♦  Arons fictiedebuut Drengr gaat over vikingen. Voor het schrijven van dit spannende avontuur verdiepte Aron zich in Oudnoorse taal en cultuur. Hij vertelt over het boek en leest een stukje voor. Maar hij weet ook van alles over Noorse mythen en sagen en over de vikingtijd en je kan hem er dan ook álles over vragen. Wie waren Odin, Thor en Loki nou echt? Wie waren de vikingen? Hoe leefden zij? En waarom waren ze zo berucht? Over deze spannende tijd in de geschiedenis is er zó veel te vertellen! (groep 5 t/m brugklas)

♦ Workshop! ♦ We leren runen schrijven! Aron leerde Oudnoors vertalen en kan runen vertalen en schrijven. Daar vertelt hij wat over. We bekijken oude runestenen. Er staan namen van vikingen op! Nu ga je jouw eigen naam leren schrijven in runen. Maar dit bijzondere alfabet is fonetisch en heeft veel minder letters dan het onze. Aron legt uit hoe dat werkt en helpt. Iedereen krijgt een stuk klei om een steen van te vormen en met prikkers kerven ze hun eigen naam in runen daarin. Net echt! (groep 6 t/m brugklas)


Zie je hier al wat leuks tussenstaan? Neem dan contact op met de Schrijverscentrale. Meer behoefte in een ander programma? Geen probleem! Aron verzint graag samen met jou een les op maat.

Tot snel!

Publicaties

Nout & ik in de razende ruimte
2023, Uitgeverij Leopold
Drengr
2023, Uitgeverij Ploegsma
Vliegen zonder vleugels
2022, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Ik bepaal!
2021, Uitgeverij Moon
Het feest andersom
2021, Gottmer Uitgevers Groep
Als jij een keertje komt logeren
2021, DE VIER WINDSTREKEN
De verjaardag van de luiaard
2019, DE VIER WINDSTREKEN
Koning van mijn bed
2018, Clavis
Lampionnen voor Finn
2018, Clavis
Op de vlucht
2017, Clavis
Het Allesmag-hotel
2017, Clavis
Ridder Roel de drakenvechter
2016, Clavis

Media

foto's