Aron Dijkstra

Geboortedatum 11-11-1992

Geboorteplaats Sneek

Website www.arondijkstra.nl
Instagram https://www.instagram.com/arondijkstra_illustratie/

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
11-11-1992

Geboorteplaats
Sneek

Website
www.arondijkstra.nl
Instagram
https://www.instagram.com/arondijkstra_illustratie/

toon meer

Fictieschrijver - Illustrator

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Prentenboek

Thema's
Beroepen - Dieren - Diversiteit - Familie - Geschiedenis - Humor

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Kleuters

Illustrator en schrijver Aron Dijkstra (1992) debuteerde in 2016 als kinderboekenillustrator en -schrijver met zijn prentenboek 'Ridder Roel de drakenvechter' die in meer dan 13 talen werd vertaald. Hij maakt sindsdien vele verschillende prenten- en voorleesboeken en in 2023 verschijnt zijn fictiedebuut 'Drengr' (9+). Naast illustrator is Aron actief in het aanvullend onderwijs en heeft hij ruime ervaring met het lesgeven aan en begeleiden van kinderen van 4 t/m 16 jaar. Bij zijn werk in het algemeen én specifieke boeken biedt Aron leuke lessen aan voor alle leeftijden!


♦  Aron neemt je mee in een kijkje Op de tekentafel. Wat doet een illustrator? Wat is een storyboard? Aron neemt schetsen, storyboards, kleurenproeven, 'weggegooide' tekeningen en de echte illustraties die in het boek zitten meeBij de jongste kinderen is het vooral nog kijken en voorlezen; bij oudere kinderen vertelt Aron uitgebreid over zijn achtergrond en hoe je niet alleen één tekening, maar een heel boek maakt. Vragen zijn altijd welkom! (groep 4 t/m 8 + brugklas).

Bij ieder boek kan Aron wel iets vertellen en laten zien. Dit zijn alvast enkele favorieten in de klas:

♦  Ridder Roel de drakenvechter is nog steeds één van Arons favoriete boeken om voor te lezen. Grom en laat je drakentanden zien! Strek je vleugels en maak jezelf zo groot als een draak! Op de prenten is van alles te zien rond het thema ridders en de middeleeuwen. Wat heeft een ridder allemaal bij zich? Wat is een harnas? Wat doet een smid? Aron tekent op groot papier bij het verhaal. (groep 1 t/m 3)

♦  In Het Feest Andersom gaat het allemaal om beroepen. Bij beroepen horen specifieke attributen en uniformen. Hoe kan je zien dat iemand een bakker is? Of een astronaut? Dit klassieke Biegel-verhaal kan worden voorgelezen door de meester/juf terwijl Aron mee tekent. Wie ziet wat voor beroep Aron aan het tekenen is en waar zie je dat aan? (groep 1 t/m 3)

♦  Hoera! De verjaardag van de luiaard gaat over jarig zijn. Maar wat hoort er bij een verjaardag? Noem maar op! Taart, dansen, cadeautjes ... Wat zou jij het liefste doen? Alle dieren in het boek vertellen het aan de luiaard, maar ... wat zou de luiaard het liefste doen? Aron tekent bij het voorlezen alle dieren. (groep 1 t/m 3)

♦ Workshop! ♦  We maken een feestelijke collage! (duur: (incl voorlezen) ca 1,25 uur. thema: jarig zijn & dieren) In oude boeken en tijdschriften zoek je een dier dat jij leuk vindt. Daarna ga je in de stapels met oude boekjes en tijdschriften op zoek naar foto's en plaatjes om uit te scheuren/knippen. We gaan jouw dier de beste verjaardag geven! Aron legt alles uit en helpt mee. (groep 3/4)

♦  Arons fictiedebuut Drengr (verschijnt mrt '23) gaat over vikingen. Voor het schrijven van dit spannende avontuur verdiepte Aron zich in Oudnoorse taal en cultuur. Hij vertelt over het boek en leest een stukje voor. Maar hij weet ook van alles over Noorse mythen en sagen en over de vikingtijd en je kan hem er dan ook álles over vragen. Wie waren Odin, Thor en Loki nou echt? Wie waren de vikingen? Hoe leefden zij? En waarom waren ze zo berucht? Over deze spannende tijd in de geschiedenis is er zó veel te vertellen! (groep 6 t/m 8 + brugklas)

♦ Workshop! ♦ We leren runen schrijven! (duur: (incl voorlezen) ca 1,5 uur. thema: taal & geschiedenis) Aron leerde Oudnoors vertalen en kan runen vertalen en schrijven. Daar vertelt hij wat over. We bekijken oude runestenen. Er staan namen van vikingen op! Nu ga je jouw eigen naam leren schrijven in runen. Maar dit bijzondere alfabet is fonetisch en heeft veel minder letters dan het onze. Aron legt uit hoe dat werkt en helpt. Iedereen krijgt een stuk klei om een steen van te vormen en met prikkers kerven ze hun eigen naam in runen daarin. Net echt! (groep 7/8 + brugklas)


Zie je hier al wat leuks tussenstaan? Neem dan contact op met de Schrijverscentrale. Meer behoefte in een ander programma? Geen probleem! Aron verzint graag samen met jou een les op maat.

Tot snel!

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
  • Workshop Verhalen tekenen
Jeugdliteratuur voor volwassenen
  • Leesmotivatie
  • De schrijver/illustrator vertelt
  • Vakoverstijgend lezen

Publicaties

Nout & ik in de razende ruimte
2023, Uitgeverij Leopold
Drengt
2023, Uitgeverij Ploegsma
Vliegen zonder vleugels
2022, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Proza - fictie
Ik bepaal!
2021, Uitgeverij Moon
Het feest andersom
2021, Gottmer Uitgevers Groep
Als jij een keertje komt logeren
2021, DE VIER WINDSTREKEN
De verjaardag van de luiaard
2019, DE VIER WINDSTREKEN
Koning van mijn bed
2018, Clavis
Lampionnen voor Finn
2018, Clavis
Op de vlucht
2017, Clavis
Het Allesmag-hotel
2017, Clavis
Ridder Roel de drakenvechter
2016, Clavis

Media

foto's