Li Lefebure

Geboortedatum 06-08-1970

Geboorteplaats Rocourt

Website https://www.lilefebure.nl/
Facebook https://www.facebook.com/RaafenPapegaai/
Twitter https://www.facebook.com/DraakjeDonatius/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Foto Anne Reitsma - Collage Roeli van Vliet

Geboortedatum
06-08-1970

Geboorteplaats
Rocourt

Website
https://www.lilefebure.nl/
Facebook
https://www.facebook.com/RaafenPapegaai/
Twitter
https://www.facebook.com/DraakjeDonatius/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Kort verhaal - Prentenboek - Reisverhaal

Thema's
Dieren - Diversiteit - Geschiedenis - Natuur - Reizen - Vriendschap - Wetenschap

Subthema's
avontuur; filosofie voor kinderen; spelen; ontdekken.

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Lezing - online activiteit (livestream) - online activiteit (video) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Kleuters - Peuters

 

Li Lefébure is sinds 2013 schrijver. Het begon allemaal met haar succesvolle Draakje Donatius boeken, een serie prentenboeken met iets extra's. Knutselopdrachten, spelletjes en recepten. Daarna volgde de serie over Raaf en Papegaai, waarvan 'De reis van Raaf en Papegaai' genomineerd werd voor de Nederlandse Kinderjury. De boeken staan bol van weetjes over de natuur en dieren. En de 'Samen leren met Raaf en Papegaai-serie' is een succes gebleken bij beginnende lezers. Ouders en leerkrachten laten vaak weten dat hun kinderen die niet graag lezen, dol zijn op deze serie en of ze niet snel nog een deel kan schrijven.

Maar ook schrijft Li voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. 'Het magische wereldfeestenboek' is een avontuurlijk boek dat kinderen (en volwassenen) meeneemt naar onbekendere wereldfeesten zoals Divali en Keti-Koti. Leerzaam en zeker ook super spannend. En de bundel 'Van bij ons', waar Li ook aan een heeft meegewerkt. Een bundel met herschreven volksverhalen. Twaalf provincies. Twaalf auteurs. Als laatste heeft ze samen met Esther Walraven het spannende 'Maya mysterie' geschreven. Een spannend leesboek dat je meeneemt naar Mexico. Het land van de Maya's en Dia de los muertos.
De wieg van Li stond in België maar ze verhuisde al snel naar Maastricht. Daar woont ze samen met haar vriend en twee zonen. Ze studeerde Frans en Russisch maar in plaats van teksten te vertalen, schreef ze veel liever zelf verhalen. Haar oudste zoon inspireert haar al sinds zijn kleutertijd en doet dat nog steeds. Als ze niet bezig is met schrijven ...? Dan is ze samen met haar vriend en haar zonen de wereld aan het ontdekken.

Li vindt het te gek om scholen, bibliotheken en boekhandels te bezoeken en contact te hebben met haar lezers. Haar bezoeken nemen de kinderen mee op avontuurlijke reis. Li vertelt over het schrijfproces, leest voor, schrijft verhalen en gedichten met de kinderen, speelt een leerzame quiz, verwondert de kinderen, laat ze taalrijke spelletjes doen zoals allitereren en acroniemen maken. Samen creëren dus! En ... de ervaring leert dat de leerkrachten meeleren en graag mee schrijven en spelen. 
Voor het thema GESCHIEDENIS heeft ze een bijzonder programma. De leerlingen gaan zelf werken aan een eigen 'sage' of sprookje met een historisch tintje nadat ze geluisterd hebben naar het verhaal van 'De juffer zonder kop'. Ook zullen we een geschiedenis-quiz spelen.

Ook heeft Li lesbrieven bij haar boeken.
Bij de serie Draakje Donatius boeken hoort een lesbrief met een quiz en knutselopdrachten.
Bij de serie Raaf en Papegaai boeken hoort een lesbrief met proefjes, een quiz en knutselopdrachten.
Bij 'Het magische wereldfeestenboek' hoort een lesbrief met opdrachten rondom aardrijkskunde, geschiedenis, rekenen, taal en studievaardigheid en een leuke, leerzame quiz.
Bij het boek 'Een vreemde aap: in de schaduw van de chimpansee' hoort een lesbrief rondom creatief schrijven, woordenschat vergroten, oriëntatie op de wereld/burgerschap, kunstzinnige oriëntatie, presentatie, aardrijkskunde, praten zonder taal en een quiz.

Li is ook Schoolschrijver. Dat betekent een half schooljaar lang op een leuke, speelse en creatieve wijze de taalvaardigheid en taalinteresse van kinderen stimuleren. Li heeft hiervoor leuke taalopdrachten en spellen ontwikkeld die ze gebruikt. Sommige lessen liggen vast en hebben een vaste structuur. Maar op sommige momenten wordt in de klas ook geïmproviseerd.
Waarom ze het zo leuk vindt om schoolschrijver te zijn:
Verwonderen … een kunst die kinderen van nature verstaan. Als schoolschrijver wil ze zich samen met ‘haar kinderen’ verwonderen over onze planeet. Over mensen. Over dingen. En over hoe je die verwondering om kunt zetten in mooie woorden. In verhalen. We gaan op een geweldige ontdekkingsreis.
Enkele reacties: 

"Wat hebben we genoten van je enthousiasme en de wijze hoe je dit overbrengt bij de kinderen. Vol genoegen kijken we dan ook terug op het Schoolschrijverstraject en willen je hiervoor bedanken!" 

"Superleuk en inspirerend! Wat een mooie persoonlijkheid. Veel feeling met de kinderen, leuke afwissing in activiteiten. Wij waren enthousiast. Zeker aan te raden voor andere scholen."

 

 


Ook geeft Li trainingen aan leerkrachten: Meer lees en schrijfplezier in de klas. Ze geeft leerlingen handvatten die meteen in de klas toepasbaar zijn.

Wist je dat ...

 • Li veel research moet doen en daar veel van leert *
 • ze heel gelukkig wordt als kinderen blij van haar boeken worden *
 • haar zoontjes Sepp en Bendt haar grote inspiratiebronnen zijn *
 • ze haar eerste boek samen met Margot Senden gemaakt heeft *
 • ze ook een boek samen met Esther Walraven geschreven heeft *
 • ze er van droomt een boekenkast vol met mooie boeken te schrijven *
 • haar boek 'De reis van Raaf en Papegaai' in 2016 getipt is door de Nederlandse Kinderjury *
 • een ritje in een achtbaan geen favoriete bezigheid is van Li en ze last heeft van hoogtevrees *
 • ze droomt van een wereld waar iedereen in vrede leeft *
 • ze schoolbezoeken te gek vindt *
 • ze dan samen met de kinderen er een groot leesfeest van maakt *
 • dat kinderen na afloop veel nieuwe woorden kennen, taal (nog) leuker vinden en heel veel over de natuur en dieren weten *

 


Enkele recensies:
WOW!! Wie mij al langer volgt weet dat ik altijd al fan was van de prachtige schrijfstijl van Li en de betoverende illustraties van Jenny, maar dit boek is verreweg mijn grote favoriet! ‘Een vreemde aap; in de schaduw van de chimpansee’ is absoluut een aanrader. Een heerlijk origineel boek, prachtig uitgevoerd en wat mij betreft nu al een van de mooiste boeken van 2018.
https://www.lettersenspetters.nl/boeken/recensie-een-vreemde-aap-in-de-schaduw-van-de-chimpansee/

De reis van Raaf en Papegaai!
Het sfeervolle en hartverwarmende verhaal is aangevuld met schitterende tekeningen van Jenny Bakker, die met haar geweldige illustraties een mooi en realistisch beeld schept van al die omgevingen en nieuwe dieren.
https://www.coolesuggesties.nl/recensie-de-reis-van-raaf-en-papegaai-li-lefebure-en-jenny-bakker/

Expeditie Regenwoud
‘Raaf en Papegaai, expeditie regenwoud’ is een schitterend leerzaam document waar de hele familie ontzettend veel lees- en leerplezier aan kan beleven. Een mooi pronkstukje in je boekenkast!
https://lezenmetkids.wordpress.com/recensies-2/beginnende-lezers-6-8-jaar/l-lefebure-raaf-en-papegaai-expeditie-regenwoud/

Raaf en Papegaai: naar het dak van de wereld!
Wat een origineel idee om een samenleesboek in deze vorm te maken. 
Op deze manier kun je beginnende lezertjes erg goed bij het verhaal betrekken en kan het verhaal toch meer informatie geven en spannend tegelijk zijn. Alle teksten in tekstwolkjes kunnen gelezen worden door kinderen na 1 jaar leesonderwijs. De teksten van Papegaai na 2 jaar leesonderwijs en de teksten van Raaf en de verdere informatie na 3 jaar leesonderwijs.
https://www.libris.nl/boekhandel-spui/boek/?authortitle=li-lefebure/naar-het-dak-van-de-wereld-samen-leren-lezen-met-raaf-en-papegaai-9789044826111

 

 

 

Publicaties

Van bij ons
2020, CLAVIS
Korte verhalen
Raaf en Papegaai naar het land van de rijzende zon
2019, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Raaf en Papegaai naar de bron van de Nijl
2018, Clavis
Prentenboek
Raaf en Papegaai naar de laatste wildernis
2018, Clavis
Prentenboek
Een vreemde aap: in de schaduw van de chimpansee
2018, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Raaf en Papegaai naar de verre vlakte
2017, Clavis
Prentenboek
Expeditie Regenwoud
2016, Clavis
Proza - fictie
Raaf en Papegaai naar het dak van de wereld
2016, Clavis
Prentenboek
De reis van Raaf en Papegaai
2015, Clavis
Proza - fictie
Elfje Floriene en de wiebeltand
2015, Clavis
Prentenboek
Draakje Donatius en de vergeten verjaardag
2014, Clavis
Prentenboek - Proza - fictie
Draakje Donatius heeft het koud
2013, Clavis
Prentenboek - Proza - fictie

Media

Bekroningen

Tip Nederlandse Kinderjury 2016
Tip Nederlands Kinderjury 2019