Geboortedatum 1953-03-29
Geboorteplaats Essen
Geboortedatum
1953-03-29
Geboorteplaats
Essen
Fictieschrijver - Illustrator
Genre
Kinderboek - Prentenboek - Jeugdboek
Thema's
Natuur - Humor - Vriendschap
Activiteiten
online niet beschikbaar
Leeftijdsgroepen
Kleuters - Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs
Ingrid en Dieter Schubert kregen in 1977 een studiebeurs voor het buitenland. Ze besluiten naar Amsterdam te gaan om aan de Gerrit Rietveld Academie hun grafische kennis te verdiepen. In 1978 stappen ze over naar de vakgroep illustratie. De studiebeurs wordt voor een jaar verlengd. Hun afstudeeropdracht een eigen prentenboek te bedenken resulteert in een eerste opzet voor Er ligt een krokodil onder mijn bed. De samenwerking begint. Het boek wordt een internationaal succes en meteen in 14 talen uitgegeven.
Vier boeken van Ingrid en Dieter Schubert werden door de Griffeljury bekroond met een Vlag en Wimpel. Dieter kreeg voor Monkie een Gouden Penseel. Dat komt er nou van werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs. In 1999 werd hun werk geëxposeerd in de Kunsthal te Rotterdam.
Het grote boek van Beer en Egel kreeg in april 2003 de Pluim van de Maand.
Voor het Gemeente Museum in Den Haag ontstond 2012 het kinderkunstboek Delfts Blauw Een vaas voor de prinses, dat sindsdien in de permanente tentoonstelling is opgenomen.
2014 kwam het kunstboek Maurits Muis in opdracht van het Mauritshuis in Den Haag uit. Dit wordt o.a. gebruikt bij de educatieve lessen in het museum zelf.
2018 werd het prentenboek 'Konijnentango' bekroond met een Zilveren Griffel
Voor het Maurits Huis in De Haag is in 2019- het Jaar van Rembrandt- het tweede boek over Maurits Muis gemaakt: Maurits Muis en Rembrandt, De meester en zijn muis'.
Voor dit boek is er een lesbrief te downloaden: https://www.kinderboeken.nl/lesmateriaal
Het samenwerken stopt niet bij het maken van boeken, Ingrid en Dieter gaan altijd samen op klassenbezoek (in kleuterklassen). Ook voor pabostudenten en tijdens inspiratiesessies voor leerkrachten van het basisonderwijs geven ze regelmatig lezingen en workshops.
Kinderboekenweek 2020 - En toen?
1.
Delfts Blauw
In de 17e eeuw beleefde Nederland een enorme artistieke bloei. Schildes experimenteerden vrolijk met licht en donker en hadden oog voor de alledaagse gebeurtenissen. Pottenbakkers verfijnden hun techniek en beschilderden zelfs de eenvoudigste voorwerpen met veel liefde.
Grote schepen brachten uit verre landenmooie dingen en specerijen mee.
En zo kwam Lin uit China naar Delft! Om Titus terug te zien. Samen worden ze de beste pottenbakkers van Delft.
In het verhaal is de vrij korte geschiedenis van deze bloeiperiode van Delftse Pottenbakkers verwerkt en schilderijnen van o.a. Vermeer (Gezicht op Delft). Alles vanuit het perspektief van twee muisjes die samen niet alleen de kat temmen maar ook de prachtige vaas voor de prinses weten te maken.
2.
Maurits Muis
Maurits is een deftige muis. Hij woont in een museum en bewaakt de schilderijen als er geen mensen meer rondlopen. Op een nacht dringt een dief binnen en wil het Meisje met de parel stelen.
Maurits gilt van schrik zo hard dat alle dieren uit de schilderijen vallen. Samen met deze vrienden weet Maurits de dief te verslaan.
3. Maurits Muis en Rembrandt- De meester en zijn muis
Maurits Muis valt door een tijdsgat en belandt in de meelzak van een molenaar in Delft, bijna 350 jaar geleden.
En wie vist hem hier uit? Een jongen die beweert later een beroemd schilder te worden. Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Maurits vindt dit maar een moeilijke naam, hij noemt hem gewoon Ruud.
Over de jeugd van Rembrandt is weinig bekend. Wel dat hij niets liever dan schilder wilde worden, zich zelf heel vaak getekend en geschilderd heeft, soms met een gek gezicht. Nu zou je zeggen dat hij selfies maakte.
Het programma biedt de mogelijheid voor een aktiviteit.
- De leerkracht kan als voorbereiding op ons bezoek zelfs met de kinderen aan de slag gaan.
In dit geval staat er een lesprogramma ter beschikking.
- Wij bieden de workshop aan
Voor uitgebreidere informatie verwijzen wij u naar het themaprogramma van de Schrijverscentrale-Jeugd
documenten