Kennis en Inspiratie - Scholen 16-10-2022 | Door Redactie

Bekroonde schrijvers voor het basisonderwijs

Bekroonde schrijvers voor het basisonderwijs

Wil je een auteur uitnodigen, maar weet je niet wie? Wij helpen graag met inspiratie opdoen. Nodig een van deze in 2022 bekroonde auteurs uit in de klas of in de bibliotheek.

Max Velthuijsprijs

De Max Velthuijsprijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Philip Hopman wint in 2022 deze ouvreprijs. Hij illustreerde vele kinderboeken van Nederlandse en buitenlandse schrijvers, waaronder Hans Hagen, Ted van Lieshout, Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt.
Uit het juryrapport: "Hij illustreert met vaart en spitsvondige details, die vaak op zichzelf al een verhaal vormen. Hij is een illustrator met en tekenhand, zoals sommige mensen een talenknobbel hebben, een illustrator bovendien die nergens voor terugdeinst."
 

Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs wordt elk jaar uitgereikt aan het mooiste jeugdboek van het afgelopen jaar. Dit jaar mochten Raoul Deleo en Noah J. Stern de prijs in ontvangst nemen voor Terra Ultima.

De andere genomineerden van 2022 zijn:

 • Schaduw van Toet van Lida Dijkstra, met illustraties van Djenné Fila
  Uit het juryrapport: “De illustraties van Djenné Fila en de liefdevolle vormgeving maken het boek tot een triomf van vertelkunst. Een boek dat iedereen die van spannende verhalen en geschiedenissen houdt om de vinger windt.”
 • Zonder Titel van Erna Sassen, met illustraties van Martijn van der Linden
  “Erna Sassen raakt je diep met dit recht uit het hart geschreven young adultverhaal, waarin vlijmscherpe humor, hilarische situaties, en diepgevoelde wanhoop elkaar voortdurend afwisselen.”
 • De tunnel van Anna Woltz
  De tunnel is niet alleen een actieboek, maar ook een reflectie op klassenverschillen, identiteit én schrijverschap. Een boek met vele ingangen, tunnel op tunnel op tunnel op tunnel.”
 • Viruswereld van Marc ter Horst
  "Viruswereld is een feest om te lezen, maar ook een boek waar kinderen echt wijzer van worden en dat ze bewapent met kennis."
 • De meisjes van Annet Schaap
  "In De meisjes verleent Annet Schaap haar zelfbewuste protagonistes een eigen stem en speelt ze een geraffineerd spel met sprookjesmotieven en symboliek.

Kinderjury 

De kinderjury wordt gevormd door alle kinderen van 6-12 jaar. Zij mogen in de Stemweek stemmen op hun favoriete boek. Dit jaar zijn Thomas van Grinsven en Rutger Vink de winnaars in de categorie 6-9 jaar met hun boek De magische halsbandHanneke de Zoete is met haar boek De Zoete Zusjes gaan op vakantie een van de genomineerden in de categorie 6-9 jaar.   

In de categorie 10-12 jaar neemt Kevin Hassing de prijs in ontvangst voor Koers naar de Kraken. Ook Jozua Douglas, die met Bureau Speurneus en de boekenmaffia een van de genomineerden in de categorie 9-12 is, is via de Schrijverscentrale te boeken voor een bezoek.

Gouden Griffel en Gouden Penseel

Niet alleen mag Raoul Deleo de Woutertje Pieterse Prijs in ontvangst nemen dit jaar, hij is ook winnaar van de Gouden Penseel voor Terra Ultima.

De Gouden Griffel is voor Yorick Goldewijk voor Films die nergens draaien. Het boek over de twaalfjarige Cato die een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop is volgens de jury beeldend geschreven. Het roept volgens hen verwondering, plezier en ontroering op. 

 

Thea Beckmanprijs

De Thea Beckmanprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste historische kinderboek. Annet Huizing mag de prijs in 2022 in ontvangst nemen voor Het Pungelhuis. Niet alleen wordt Het Pungelhuis door de jury van de Thea Beckmanprijs bekroond, ook de jury van de Jonge Theabeckmanprijs - bestaande uit 12 jonge lezers - kiest Het Pungelhuis als winnaar. 

De overige genomineerden van de Thea Beckmanprijs zijn: 

 • Het lied van de vreemdeling van Linda Dielemans.
  Uit het juryrapport: "Ze brengt haar jonge lezers naar het front van de archeologische geschiedwetenschap en geeft hen tegelijk een zeer actuele boodschap mee." 
 • Waarom de maan verdwijnt van Martine Letterie.
  "De jury is onder de indruk van de manier waarop Martine Letterie het Rijk van Insulinde tot leven wekt, om het vervolgens af te zetten tegen de verschrikkingen van de Tweede Wererldoorlog, en het naderende einde van de koloniale wereld."
 • Altijd vluchten van Christine Linneweever.
  "De jury looft de manier waarop de auteur de grimmige setting op een accurate historische manier weet te schetsen."
 • Ik zal je bewaren van Jeska Verstegen.
  "De exemplarische zwijgzaamheid van de generatie die de Holocaust heeft meegemaakt, wordt hier beklemmend en geloofwaardig geschreven."