Yorick Goldewijk

Geboortedatum 1979-07-21

Geboorteplaats Alkmaar

Website www.yorickgoldewijk.nl
Facebook https://www.facebook.com/yorick.goldewijk
Instagram https://www.instagram.com/yorickgoldewijk/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Susan Brooijmans

Geboortedatum
1979-07-21

Geboorteplaats
Alkmaar

Website
www.yorickgoldewijk.nl
Facebook
https://www.facebook.com/yorick.goldewijk
Instagram
https://www.instagram.com/yorickgoldewijk/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Kort verhaal - Prentenboek - Young adult

Thema's
Familie - Filosofie - Humor - Identiteit - Liefde - Psychologie - Reizen - Robotisering - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
Avontuur, Fantasie, Magisch-realisme, Spanning, Vriendschap, Verlies, Liefde, Toekomst

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Yorick wilde vroeger al schrijver worden, en tekenaar en muzikant. Tekenen is er in de loop der jaren een beetje bij ingeschoten, maar muzikant worden is wel gelukt. Hij schrijft muziek voor van alles: van films tot games. Hij kan urenlang aan zijn piano zitten pingelen of aan knoppen draaien in zijn geluidenlaboratorium en komt dan op plekken die hij zelf niet eens onder woorden kan brengen.

Tussentijds is hij altijd blijven schrijven en in 2019 verscheen zijn eerste boek: Billy Extra Plankgas. Dat was precies het soort boek dat hij als negenjarige zelf in een paar dagen zou hebben verslonden. Al snel verscheen een tweede deel, en daarna het prentenboek Hier zijn draken, dat hij samen met zijn vrouw Yvonne Lacet maakte, en dat inmiddels is vertaald naar het Koreaans, Italiaans en Spaans.

In 2021 verscheen  Films die nergens draaien waarmee hij in 2022 de Gouden Griffel won. Het boek wordt inmiddels vertaald in negen talen en verschijnt in 2024 in Italië, Duitsland en Engeland.

In 2023 verscheen Duizend & ik, een jongerenroman die werd genomineerd voor de Jonge Jury 2024, en die lovend werd besproken door NRC, De Volkskrant en Trouw.

In 2024 verschijnt De boom die een wereld was, een dierenverhalenbundel voor kinderen en volwassenen. Ook schreef Yorick het kinderboek voor de Maand van de Filosofie, De chaos in Loïs, waarvoor hij met kinderfilosoof Paulien Hilbrink een speciaal programma maakte, gericht op volwassenen - zie de bijlage 'Programma in het kader van de Maand van de Filosofie'.

 

 

Yorick heeft twee programma's uitgewerkt

Het eerste programma is een verhalen-vertel-workshop: Aan de hand van zijn boek Films die nergens draaien vertelt Yorick hoe hij verhalen bedenkt, waar ideeën vandaan komen en hoe je die heel voorzichtig moet uitgraven als een archeoloog. Kinderen leren dat verhalen overal zijn, en dat ze zelf eigenlijk iedere dag al verhalenvertellers zijn.

Samen met Yorick gaan de kinderen uitzoeken wat je allemaal nodig hebt voor een goed verhaal: hoe zorg je ervoor dat de lezer in de huid van de personages kan kruipen? Is een verhaal waarin alles leuk is en alles goed gaat eigenlijk wel leuk?

En hoe zit het met verbeeldingskracht? Kunnen de kinderen een verhaal bedenken door alleen maar naar een foto te kijken?

 

Het tweede programma omvat over een wonderlijke reis door het heelal, opgezet rondom de serie Billy Extra Plankgas, waarbij de kinderen samen een encyclopedie van het heelal bedenken, met maar één beperking: hun eigen fantasie. Yorick geeft een voorzetje en vertelt over warpkuilen, tijdkronkels en ruimteheksen (met meterslange baarden). Maar hij vertelt ook over de snelheid van een raket en hoe lang het vliegen is naar de dichtstbijzijnde ster.

 

 

 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vind je het aanbod van de auteur van je keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit
Jeugdliteratuur voor volwassenen

Publicaties

Duizend & ik
2023, Ploegsma
Young adult
Films die nergens draaien
2021, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Billy Extra Plankgas: Door de bodem van het heelal
2020, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Hier zijn draken
2020, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Billy Extra Plankgas
2019, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning

Media