Yorick Goldewijk

Geboortedatum 21-07-1979

Geboorteplaats Alkmaar

Website www.yorickgoldewijk.nl
Facebook https://www.facebook.com/yorick.goldewijk
Instagram https://www.instagram.com/yorickgoldewijk/

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
21-07-1979

Geboorteplaats
Alkmaar

Website
www.yorickgoldewijk.nl
Facebook
https://www.facebook.com/yorick.goldewijk
Instagram
https://www.instagram.com/yorickgoldewijk/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Prentenboek - Kinderboek - Jeugdboek

Thema's
Familie - Humor - Identiteit - Reizen - Vriendschap

Subthema's
Avontuur, Fantasie, Ruimte, Heelal, Spanning, Vriendschap, Verlies, Liefde

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Kinderboekenweek 2022

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Yorick wilde vroeger al schrijver worden, en tekenaar en muzikant. Tekenen is er in de loop der jaren een beetje bij ingeschoten, maar muzikant worden is wel gelukt. Hij schrijft muziek voor van alles: van films tot games. Hij kan urenlang aan zijn piano zitten pingelen of aan knoppen draaien in zijn geluidenlaboratorium en komt dan op plekken die hij zelf niet eens onder woorden kan brengen.

Tussentijds is hij altijd blijven schrijven en in 2019 verscheen zijn eerste boek: Billy Extra Plankgas. Dat was precies het soort boek dat hij als negenjarige zelf in een paar dagen zou hebben verslonden. Al snel verscheen een tweede deel, en daarna het prentenboek Hier zijn draken, dat hij samen met zijn vrouw Yvonne Lacet maakte, en dat inmiddels is vertaald naar het Koreaans, Italiaans en Spaans. Films die nergens draaien is zijn vierde boek.

 

Yorick heeft twee programma's uitgewerkt

Het eerste programma is een verhalen-vertel-workshop: Aan de hand van zijn boek Films die nergens draaien vertelt Yorick hoe hij verhalen bedenkt, waar ideeën vandaan komen en hoe je die heel voorzichtig moet uitgraven als een archeoloog. Kinderen leren dat verhalen overal zijn, en dat ze zelf eigenlijk iedere dag al verhalenvertellers zijn.

De kinderen gaan hierna zelf aan de slag met een verhaal door antwoord te verzinnen op de vraag: 'Welke film die nergens draait zou jij graag nog eens willen zien?'

Ze kunnen vervolgens het verhaal op allerlei manieren uitwerken: samen met Yorick gaan ze op zoek naar een pakkende titel, verzinnen een achterflaptekst, ontwerpen de cover, of maken zelfs een echte filmposter van hun verhaal.

 

Het tweede programma omvat over een wonderlijke reis door het heelal, opgezet rondom de serie Billy Extra Plankgas, waarbij de kinderen samen een encyclopedie van het heelal bedenken, met maar één beperking: hun eigen fantasie. Yorick geeft een voorzetje en vertelt over warpkuilen, tijdkronkels en ruimteheksen (met meterslange baarden). Maar hij vertelt ook over de snelheid van een raket en hoe lang het vliegen is naar de dichtstbijzijnde ster.

 

 

 

Menukaart PO

Een schrijversbezoek op de basisschool kan zoveel meer zijn dan voorlezen en een vragenronde! In onderstaande Menukaart PO vindt u het aanbod van de auteur van uw keuze. Klik op de pdf voor een persoonlijke toelichting bij de activiteiten.

Maker & Boek
  • Voorleesmoment in de klas
  • Schrijver of illustrator op bezoek in de klas
  • Themabezoek in de klas
Workshops
  • Workshop Schrijven en creativiteit

Publicaties

Films die nergens draaien
2021, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Hier zijn draken
2020, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Billy Extra Plankgas: Door de bodem van het heelal
2020, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Billy Extra Plankgas
2019, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning

Media