Yorick Goldewijk

Geboortedatum 1979-07-21

Geboorteplaats Alkmaar

Website www.yorickgoldewijk.nl
Facebook https://www.facebook.com/yorick.goldewijk
Instagram https://www.instagram.com/yorickgoldewijk/

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Susan Brooijmans

Geboortedatum
1979-07-21

Geboorteplaats
Alkmaar

Website
www.yorickgoldewijk.nl
Facebook
https://www.facebook.com/yorick.goldewijk
Instagram
https://www.instagram.com/yorickgoldewijk/

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Kort verhaal - Prentenboek - Young adult

Thema's
Familie - Filosofie - Humor - Identiteit - Liefde - Psychologie - Reizen - Robotisering - Vriendschap - Vrijheid

Subthema's
Avontuur, Fantasie, Magisch-realisme, Spanning, Vriendschap, Verlies, Liefde, Toekomst

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Klas 4-6 Voortgezet Onderwijs - Volwassenen

Yorick wilde vroeger al schrijver worden, en tekenaar en muzikant. Tekenen is er in de loop der jaren een beetje bij ingeschoten, maar muzikant worden is wel gelukt. Hij schrijft muziek voor van alles: van films tot games. Hij kan urenlang aan zijn piano zitten pingelen of aan knoppen draaien in zijn geluidenlaboratorium en komt dan op plekken die hij zelf niet eens onder woorden kan brengen.

Tussentijds is hij altijd blijven schrijven en in 2019 verscheen zijn eerste boek: Billy Extra Plankgas. Dat was precies het soort boek dat hij als negenjarige zelf in een paar dagen zou hebben verslonden. Al snel verscheen een tweede deel, en daarna het prentenboek Hier zijn draken, dat hij samen met zijn vrouw Yvonne Lacet maakte, en dat inmiddels is vertaald naar het Koreaans, Italiaans en Spaans.

In 2021 verscheen  Films die nergens draaien waarmee hij in 2022 de Gouden Griffel won. Het boek wordt inmiddels vertaald in negen talen en verschijnt in 2024 in Italië, Duitsland en Engeland.

In 2023 verscheen Duizend & ik, een jongerenroman die werd genomineerd voor de Jonge Jury 2024, en die lovend werd besproken door NRC, De Volkskrant en Trouw.

In 2024 verschijnt De boom die een wereld was, een dierenverhalenbundel voor kinderen en volwassenen. Ook schreef Yorick het kinderboek voor de Maand van de Filosofie, De chaos in Loïs, waarvoor hij met kinderfilosoof Paulien Hilbrink een speciaal programma maakte, gericht op volwassenen - zie de bijlage 'Programma in het kader van de Maand van de Filosofie'.

 

 

Yorick heeft twee programma's uitgewerkt

Het eerste programma is een verhalen-vertel-workshop: Aan de hand van zijn boek Films die nergens draaien vertelt Yorick hoe hij verhalen bedenkt, waar ideeën vandaan komen en hoe je die heel voorzichtig moet uitgraven als een archeoloog. Kinderen leren dat verhalen overal zijn, en dat ze zelf eigenlijk iedere dag al verhalenvertellers zijn.

Samen met Yorick gaan de kinderen uitzoeken wat je allemaal nodig hebt voor een goed verhaal: hoe zorg je ervoor dat de lezer in de huid van de personages kan kruipen? Is een verhaal waarin alles leuk is en alles goed gaat eigenlijk wel leuk?

En hoe zit het met verbeeldingskracht? Kunnen de kinderen een verhaal bedenken door alleen maar naar een foto te kijken?

 

Het tweede programma omvat over een wonderlijke reis door het heelal, opgezet rondom de serie Billy Extra Plankgas, waarbij de kinderen samen een encyclopedie van het heelal bedenken, met maar één beperking: hun eigen fantasie. Yorick geeft een voorzetje en vertelt over warpkuilen, tijdkronkels en ruimteheksen (met meterslange baarden). Maar hij vertelt ook over de snelheid van een raket en hoe lang het vliegen is naar de dichtstbijzijnde ster.

 

 

 

Activiteiten

Deze activiteiten kan Yorick Goldewijk uitvoeren tijdens een schrijversbezoek:

Voorleesmoment in de klas

Voorlezen uit een van mijn boeken

Ik kom voorlezen uit één van mijn boeken, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. 'Billy Extra Plankgas' is vanaf groep 5 en bevat veel avontuur en humor. 'Films die nergens draaien' is vanaf groep 7 en is mysterieus, grappig en ontroerend. Voor jongere kinderen heb ik allerlei kortere verhalen. En 'De boom die een wereld was' is voor allerlei leeftijden geschikt.

Leerjaar 3 t/m 8 Basisschool
Workshop Schrijven en creativiteit

Verhalen en verbeelding

Afhankelijk van de groep is er van alles mogelijk: - Kinderen leren met een quiz dat je met muziek ook verhalen kunt vertellen. - Met de klas gaan we van een saai verhaal een spannend verhaal maken. - Kinderen gaan aan de slag met het principe 'show, don't tell'. - Kinderen gaan een verhaal maken aan de hand van een zelf meegebrachte foto waarin ze een tijdreis naar hun eigen herinnering gaan maken.

Leerjaar 6 t/m 8 Basisschool
Schrijver of illustrator op bezoek in de klas

Het heelal verzin je zelf!

Een wonderlijke reis door het heelal, opgezet rondom de serie Billy Extra Plankgas, waarbij de kinderen samen een encyclopedie van het heelal bedenken, met maar één beperking: hun eigen fantasie. Yorick geeft een voorzetje en vertelt over warpkuilen, tijdkronkels en ruimteheksen (met meterslange baarden). Maar hij vertelt ook over de snelheid van een raket en hoe lang het vliegen is naar de dichtstbijzijnde ster.

Leerjaar 5 t/m 7 Basisschool

Meer informatie over auteursbezoeken in het basisonderwijs  

Publicaties

Duizend & ik
2023, Ploegsma
Young adult
Films die nergens draaien
2021, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Billy Extra Plankgas: Door de bodem van het heelal
2020, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning
Hier zijn draken
2020, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Billy Extra Plankgas
2019, Ploegsma
Kinder- of jeugdboek - Spanning

Media

Openbare lezingen

6-10-2024 Jeugdboekhandel Silvester , Rapenburg 17, Leiden (Organisatie)
9-10-2024 Boekhandel Rutgers , Kerkplein 3, Varsseveld (Borchuus)