Afbeelding van de auteur

Marc ter Horst


Geboortedatum 04-05-1968

Geboorteplaats Arnhem

Website https://marcterhorst.nl/

Twitter http://twitter.com/marcth

Instagram https://www.instagram.com/marcth/
Non-fictieschrijver

Genre
Kinderboek - Non-fictie - Jeugdboek

Thema's
Humor - Natuur - Geschiedenis - Wetenschap - Reizen - Mediawijsheid - Duurzaamheid - Klimaatverandering

Subthema's
aarde, klimaat, klimaatverandering, evolutie, plasticsoep, geologie, natuurrampen, water, schrijven...
Activiteiten
Interview (als geïnterviewde) - Signeersessie - Workshop/masterclass - Presentatie - Groepsbezoek (Jeugd) - deelname gesprek/discussie - Lezing

Campagnes
Kinderboekenweek 2020 - Een STUK! meer 2020

Leeftijdsgroepen
Groep 5-6 Basisonderwijs - Klas 1-3 Voortgezet Onderwijs - Jongvolwassenen - Volwassenen - Senioren - Groep 7 -8 Basisonderwijs

Marc ter Horst is schrijver van informatieve kinderboeken over natuur, geschiedenis en de aarde. Hij geeft presentaties, workshops en lezingen voor kinderen en volwassenen. Ook contactloos & online. Bijvoorbeeld...

 

Programma 1 Palmen op de Noordpool
Mini-college klimaatverandering n.a.v. mijn boek Palmen op de Noordpool. Een interactieve presentatie vol spannende verhalen, grappige illustraties en praktische tips. Zonder doemverhalen, moeilijke woorden en opgeheven vingertje. In een half uur weten alle kinderen hoe het zit en hoe ze nieuws over het klimaat beter kunnen plaatsen. Daarna is er volop tijd voor vragen. En natuurlijk sluiten we af met de grote Palmen op de Noordpool quiz. 

Programma 2 Hoe schrijf je een boek?
Aan de hand van mijn boeken laat ik zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een boek. Bijvoorbeeld hoeveel fouten de redacteur er wel niet uithaalt, hoe ik samenwerk met de illustrator en hoe het er in een drukkerij aan toe gaat. Ik lees natuurlijk een paar stukken voor, vraag de kinderen van alles en zij kunnen mij ook van alles vragen. Bijvoorbeeld over mijn konijnen, hoe je schrijver wordt, hoe een vulkaan werkt en of je een handtekening mag. En als er tijd is doen we ook nog een toffe quiz. 

Programma 3 De oma van de oma van mijn oma #KBW2020
Aan de hand van plaatjes uit dit succesvolle boek en veel voorbeelden neem ik kinderen mee terug in de tijd. Was het vroeger echt zo saai, vies en ongezond als je denkt? Daarna is er alle tijd om vragen te stellen, over vroeger, over boeken schrijven en over mijn lievelingskleur. We sluiten af met de Grote Oma-van-de-oma-van-mijn-oma-quiz. Past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek.

Programma 4 De geschiedenis van de aarde  #KBW2020
Hoe is de aarde ontstaan? Waar komen bergen vandaan? Hoe ruikt een vulkaan? In dit interactieve college neem ik je mee in de geschiedenis van onze planeet. Aan de hand van mijn boeken Van oerknal tot robot en Hé aardbewoner krijg je antwoord op vragen als: waarom liggen er mammoetbotten op de bodem van de Noordzee, hoe gevaarlijk zijn de Nederlandse vulkanen en waarom is New York steeds verder weg? Natuurlijk sluiten we af met een spannende quiz. Past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek.

Programma 5 Non-fictie kinderboeken voor PABO-studenten
Informatieve kinderboeken zijn een geweldige aanvulling en soms zelfs vervanging van bestaande lesmethoden, vooral bij de zaakvakken. Ik kom met een koffer vol echt goede Nederlandse non-fictie naar de PABO en geef tal van voorbeelden hoe je ze in kunt zetten. Uiteraard kunnen de studenten zelf ook met de boeken aan de slag. Een echte eyeopener voor de meeste studenten, ook als het gaat om leesbevordering.

Programma 6 Lezing klimaatverandering voor grote mensen
Op speciaal verzoek heb ik ook een programma voor volwassenen ontwikkeld. Want klimaatverandering is iedere dag in het nieuws, maar hoe zit het nou precies met de orkanen, hittegolven en overstromingen? Met windmolens, waterstof en warmtepompen? Hoe weten we zo zeker dat het onze schuld is? Wat zijn de oorzaken, gevolgen, maatregelen? Ik ben geen klimaatwetenschapper, maar voor Palmen op de Noordpool deed ik uitgebreid onderzoek naar de geschiedenis van klimaatverandering en de huidige stand van zaken. In mijn lezingen over klimaatverandering praat ik ook volwassenen op een toegankelijke en boeiende manier helemaal bij. Zodat ook zij weten waar het over gaat als ze lezen over bijvoorbeeld ijskernonderzoek, tipping points of de Keelingcurve.

Programma 7 Heel wat anders
Dat overleggen we dan gewoon samen even. 

 

Publicaties


Zoekwoord: Rivierhaai
2020, Uitgeverij Zwijsen
Kinder- of jeugdboek

Palmen op de Noordpool
2018, Gottmer Uitgevers Groep
Non-fictie - Kinder- of jeugdboek - Wetenschap

De wortels van Oranje
2017, LANNOO
Non-fictie - Kinder- of jeugdboek

De oma van de oma van mijn oma
2016, Gottmer Uitgevers Groep
Non-fictie - Kinder- of jeugdboek

Van oerknal tot robot - Alles heeft een begin
2015, Gottmer Uitgevers Groep
Non-fictie - Kinder- of jeugdboek - Wetenschap

Hé Aardbewoner
2014, Gottmer Uitgevers Groep
Non-fictie - Kinder- of jeugdboek

Duh Vulkanen
2013, Duh!
Non-fictie

Duh Ruimte
2013, Duh!
Non-fictie

De Deltawerken
2011, Noordhoff Uitgevers
Non-fictie

Licht
2011, Noordhoff Uitgevers
Non-fictie

Planeten
2011, Noordhoff Uitgevers
Non-fictie

Media

foto's

video's

Bekroningen


Glazen Globe 2019

Vlag en Wimpel 2016

Vlag en Wimpel 2017

Vlag en Wimpel 2019

Longlist Jan Wolkersprijs 2019

Longlist Jan Wolkersprijs 2015

Vlag en Wimpel 2018

Blijf op de hoogte

aanmelden voor onze nieuwsbrief