Boekenweek

Van 16 tot en met 24 maart vindt de 89ste Boekenweek plaats. Dit jaar is het thema: Bij ons in de familie.

Er zijn veel auteurs bij ons aangesloten die over familie hebben geschreven en ze komen graag hierover vertellen tijdens de Boekenweek.

Ben je op zoek naar inspiratie? De volgende auteurs belichten het thema familie vanuit verschillende perspectieven. In de Boekenweek komen ze met veel plezier langs voor een bezoek.

  • Van Marjan Berk verschijnt vlak voor de Boekenweek een verhalenbundel over kleinkinderen: De leukste oma van de wereld.
  • Daan Heerma van Voss kreeg onlangs de BNG Bank Literatuurprijs voor zijn oeuvre. In zijn recente familieroman Geen vaarwel vandaag worden drie kinderen geconfronteerd met het plotselinge overlijden van hun vader.
  • Dieuwertje Mertens debuteerde in 2023 met een roman over moeders die aanlopen tegen de grenzen van hun opofferingsgezindheid: Moeders. Heiligen.
  • In De Gebroeders Maxilari van David Pefko volgen we twee broers met een ingewikkelde thuissituatie die tijdens een bijbaantje in de zomervakantie stuiten op een groot geheim.
  • Nog een debutant uit 2023: Sanne van Rij met het autobiografische boek Ik weet zeker dat het liefde is. Het is een reconstructie van opgroeien zonder moeder, maar gaat ook over familiedynamiek, vriendschap en zoeken naar je eigen plek in de wereld.
  • En hoe ingewikkeld en tragisch de familiegeschiedenis ook is van Mirjam Rotenstreich, het bracht toch ook veel goeds voort: twee autobiografische romans, twee non-fictieboeken, en er is een nieuw boek in aantocht.
  • Jeffrey Spalburg kwam recent met het boek Ik ben jullie meester, een autobiografische generatieroman die zich over bijna honderd jaar uitstrekt, van Paramaribo tot aan Hengelo.
  • Van Nelleke Zandwijk verscheen in 2023 het boek De zomer van de onwaarheden. Net als in haar vorige werk komt het thema familie ook hier weer in terug. "Ik beschrijf vaak pijnlijke gebeurtenissen die door mijn stijl toch niet zo over komen. Er valt vaak te lachen. En soms vergaat het lachen je."

Wil je meer weten over deze schrijvers? Klik dan op hun namen, raak geïnspireerd door de soms prachtige profielteksten en vraag een van de auteurs aan voor een bezoek. Wil je meer schrijvers uit ons bestand opzoeken met familieverhalen? Ga dan naar onze zoekmachine en kies bij het filter thema voor familie.

Geschenkschrijvers 2024: de familie Chabot


Foto: Vincent Mentzel


Voor het eerst in de geschiedenis van de Boekenweek wordt het Boekenweekgeschenk niet door één maar door zes personen geschreven. Stichting CPNB heeft de complete familie Chabot gevraagd voor de bijzondere opdracht, die past bij het Boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’.

De Chabotten staan te popelen om van de Boekenweek in maart 2024 een spetterend leesfeest te maken. De Familie Chabot, Bart, Yolanda, Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm, gaat tijdens de Boekenweek altijd voltallig op pad.

De tournee wordt verzorgd door de Schrijverscentrale en is helemaal volgeboekt.