Dieuwertje Mertens

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Bianca Sistermans
toon meer

Fictieschrijver

Genre
Dagboek - Essays - Journalistiek - Poëzie - Roman

Thema's
Feminisme

Subthema's
vrouwen in hedendaagse kunst en literatuur, feminisme, moederschap, literaire kritiek, poëzie, schrijven en lezen.

Activiteiten
deelname gesprek/discussie - Interview (als geïnterviewde) - Interview (als interviewer) - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Campagnes
Boekenweek 2024

Leeftijdsgroepen
Volwassenen

Dieuwertje Mertens schrijft als freelance criticus en journalist wekelijks voor de kunst- en boekenpagina’s van Het Parool over Nederlandse en vertaalde (non-) fictie en poëzie. Voor Vrij Nederland houdt ze zich bezig met maatschappelijke ontwikkelingen en hoe deze weerspiegeld worden in de kunst en literatuur. Daarbij kijkt ze ook kritisch naar haar eigen vakgebied. Voor VPRO maakte ze onder andere de RadioDoc De literaire kritiek voorbij  en Vroeger waren mannen aardiger. Samen met dichter en schrijver Erik Jan Harmens maakte ze de poëziepodcast Met open mond. In samenwerking met Chrétien Breukers stelde ze meerdere bloemlezingen samen, waaronder Dichters uit de bundel (2016).


In haar debuutroman 'Moeders.Heiligen' (Querido, 2023) reflecteert de Heilige Maagd Maria, de bekendste moeder uit de westerse geschiedenis op de mythevorming rondom haar persoon. Hoe zijn vrouwen gevormd door de maatschappelijke ideëen over moederschap? Hoe kunnen we vandaag de dag geloven?

Dieuwertje gaf ruim tien jaar les aan de School voor Journlistiek in Utrecht. Tegenwoordig staat ze regelmatig als moderator, interviewer of spreker op (literaire) podia. Onderwerpen waar ze graag over spreekt zijn vrouwen in hedendaagdse kunst en literatuur, feminisme, moederschap, literaire kritiek, poëzie, schrijven en lezen.

Ze combineert een lezing graag met een gesprek met de aanwezigen.

Media

foto's

externe webpagina's