Isabelle de Ridder

Geboortedatum 31-03-1972

Geboorteplaats Delft

Website www.isabellederidder.nl
Facebook Isabelle de Ridder kinderboekenschrijver
Instagram isabelle_kinderboekenschrijver

Afbeelding van de auteur
Fotograaf: Mirjam Lensink

Geboortedatum
31-03-1972

Geboorteplaats
Delft

Website
www.isabellederidder.nl
Facebook
Isabelle de Ridder kinderboekenschrijver
Instagram
isabelle_kinderboekenschrijver

toon meer

Fictieschrijver - Non-fictieschrijver

Genre
Jeugdboek - Kinderboek - Non-fictie

Thema's
Familie - Geschiedenis - Humor - Liefde - Onderwijs - Vriendschap

Subthema's
kleuterbelevenissen - gescheiden ouders

Activiteiten
Groepsbezoek (Jeugd) - Interview (als geïnterviewde) - Jurylidmaatschap - Lezing - Presentatie - Signeersessie - Voordracht - Workshop/masterclass

Leeftijdsgroepen
Groep 3-4 Basisonderwijs - Groep 5-6 Basisonderwijs - Groep 7 -8 Basisonderwijs - Jongvolwassenen - Kleuters - Volwassenen

Isabelle de Ridder schrijft verhalen, informatieve boeken en lesmateriaal voor kinderen. Ook is ze als projectmedewerker cultuureducatie en specialist jeugdliteratuur betrokken bij de ontwikkeling van een leerlijn en lessen literatuureducatie voor de bibliotheek.
Graag bezoekt ze scholen, boekhandels, bibliotheken of pabo’s om te vertellen over haar werk en/of om kinderen te laten schrijven en om docenten meer te vertellen over het literair competent maken van hun leerlingen.

Isabelle biedt de volgende activiteiten aan:

Kinderboekenweek 2023 'Bij mij thuis' - voor groep 1 t/m 8
Het informatieve boek Dit is mijn huis van Isabelle voor groep 3/4 (en groep 1/2) is thematitel bij de Kinderboekenweek! Isabelle komt graag voorlezen en vertellen over dit boek in de onder- en middenbouw. Ook is er een leuke activiteit waarbij de leerlingen zelf aan de slag gaan.
Daarnaast sluiten ook haar andere titels aan bij het thema 'Bij mij thuis'. In de voorleesboeken over Pleuntje en Joep voor groep 1/2 komen allerlei thuissituaties aan de orde die voor veel kleuters herkenbaar zullen zijn. Het boek Meiden met een Missie (voor groep 6 t/m 8) gaat over de gescheiden ouders van Suus. En in haar nieuwste boek Het geheim van de gouden medaille (voor groep 5/6) komen op een speelse manier thema's als faalangst, verschillende gezinssituaties en eenzaamheid onder ouderen aan de orde. Bij ieder bezoek zal Isabelle voorlezen, vertellen en een leuke activiteit met de leerlingen doen. 

Meiden met een missie – groep 7 en 8
Meiden met een missie is een gevoelig en humoristisch boek voor meisjes én jongens over gescheiden ouders, vriendschap, verliefdheid, daten en het maken en uitvoeren van plannen. De leerlingen doen mee aan een quiz, luisteren naar een voorleesfragment, stellen vragen en bedenken en schrijven zelf een plan.
Recensies over Meiden met een missie, zie www.isabellederidder.nl

Humor in verhalen – groep 6 t/m 8
In ieder verhaal van Isabelle zit wel een glimlach. Humor is onmisbaar onderdeel van haar werk, vaak als noodzakelijke tegenhanger van de emotie. De leerlingen ontdekken hoe je een verhaal grappig maakt. Ze gaan ook zelf aan de slag. Natuurlijk leest Isabelle voor en mogen de leerlingen vragen stellen.

Thematische activiteiten bij Pleuntje en Joep
groep 1 t/m 3

Isabelle schreef vier boeken met bijna 80 herkenbare verhalen over het vrolijke er tweetal Pleuntje en Joep. Over ieder onderwerp is wel een verhaal waardoor er gemakkelijk thematisch gewerkt kan worden. Isabelle ontwikkelt een activiteit op maat waarin ook andere vakgebieden aan bod kunnen komen.
Recensies over Pleuntje, Joep, Wiebeltand en Waterpret, zie www.isabellederidder.nl

Kinderboekenweek
Ook tijdens de Kinderboekenweek komt Isabelle graag op bezoek. In overleg kan een programma voor de verschillende groepen worden samengesteld door een keuze te maken uit de activiteiten. Natuurlijk wordt hierbij (indien mogelijk) een aansluiting gemaakt met het thema van de Kinderboekenweek.

Overige activiteiten:
Verschillen tussen verhalen en gedichten – groep 5 t/m 8
Hoe wordt een boek gemaakt? – groep 4 t/m 6
Illustraties in kinderboeken – groep 3 t/m 5
Verhalen schrijven – groep 3 t/m 8
Hoe maak je je leerlingen literair competent? – leerkrachten groep 1 t/m 8 en pabo-studenten

Meer informatie over de Overige activiteiten onder ‘Media’ – Aanbod activiteiten

Reactie schoolbezoek
‘De boeken van Isabelle de Ridder zijn geschreven met een dosis humor voor kinderen, maar ook voor de voorlezende ouders en leerkrachten. De verhalen kunnen afzonderlijk van elkaar worden voorgelezen, mijn klas zit altijd ademloos te luisteren en heeft veel plezier in de avonturen van Pleuntje en Joep.
Isabelle heeft hele leuke lessen voor de groepen 1 t/m 4. De poppen Pleuntje en Joep komen gezellig mee naar school en kijken en luisteren mee. De lessen die Isabelle bij haar verhalen heeft zijn interactief en op het juiste niveau per groep.
Deze lessen zijn zeker leuk tijdens de Kinderboekenweek, maar bij ieder thema is wel een passend verhaal, dus het bezoek kan het hele jaar door.’
(Ineke van Toor, leerkracht groep 1-2, IKC De Vijverburgh)

Publicaties

Het geheim van de gouden medaille
2023, Uitgeverij Leopold
Kinder- of jeugdboek
Dit is mijn huis
2020, Clavis
Prentenboek - Informatief - Non-fictie
Meiden met een missie
2019, Uitgeverij Ploegsma
Kinder- of jeugdboek
Waterpret
2018, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Wiebeltand
2017, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Pleuntje
2016, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Joep
2016, Clavis
Kinder- of jeugdboek
Kijkdoosserie
2010, Noordhoff Uitgevers
Non-fictie

Media